Energie
Eten en drinken
Duurzaam wonen

Hoe duurzaam is IKEA? 

Van algendome tot circulaire keuken: wat doet IKEA aan duurzaamheid?
22-06-2018 - door Jessie
Tomorrows Meatball - IKEA Space10

Tomorrows Meatball - IKEA Space10

De Zweedse meubelgigant IKEA wil in 2020 stoppen met de verkoop van rietjes, bekertjes, zakjes en andere plastic wegwerpproducten. Dat is natuurlijk goed nieuws; zeker nu de Europese Commissie heeft aangegeven dat ze willen kijken naar beleid om wegwerpproducten te verbieden. En vanwege de grootte en massa die IKEA bedient, is het uitfaseren van de wegwerpproducten natuurlijk een enorme stap met positieve impact. Maar hoe duurzaam is IKEA verder eigenlijk?

Van toen naar nu

Een tijd geleden schreven we al over de duurzaamheidsmissie van IKEA. IKEA had in 2016 al 700.000 zonnepanelen op hun daken liggen, eigen windparken voor energie-opwekking, led-verlichting in de winkels en het streven om in 2020 100% duurzaam hout te gebruiken (in 2018 zitten ze op 76%). Zijn er de afgelopen jaren substantiële veranderingen geweest? De plannen zijn er in ieder geval niet minder ambitieus van geworden: IKEA gaat voor 100% renewable & recycled.

Foto: Scott Webb via UnsplashFoto: Scott Webb via Unsplash

Duurzaamheidsprijs voor IKEA

In 2017 won IKEA de Retail Sustainability Award voor 2017-2018. Volgens de jury, met juryleden van onder andere Max Havelaar en MVO Nederland, heeft IKEA een echte voorbeeldfunctie in de winkelbranche. ‘IKEA heeft duurzaam ondernemerschap in de genen zitten en is uitgebreid en transparant in het verhaal dat zij hierover vertellen. Daarbij weet IKEA haar klanten te inspireren duurzame keuzes te maken’, aldus het juryrapport. Naast het verduurzamen van de eigen organisatie, dus de zonnepanelen op de daken en de Led-lampen in de winkels, is IKEA nu ook druk bezig met sociale impact maken. Samen met verschillende bedrijven en experts onderzocht IKEA het vraagstuk ‘Hoe zorgen we ervoor dat alle mensen in Nederland een duurzamer leven gaan leiden?’ In juni overhandigde de woongigant een rapport aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu met duurzaamheidsaanbevelingen, die ook in een podcastserie te beluisteren zijn. Daarnaast steunt IKEA goede doelen zoals Save the Children, UNICEF en UNHCR (met 108 miljoen euro om precies te zijn) – en kijkt de meubelboer hoe de producten duurzamer kunnen.

IKEA duurzaamheidsrapportFoto: IKEA

Op weg naar circulaire producten

Een eerste voorbeeld van zo’n product is de KUNGSBACKA keuken, die gemaakt is van hergebruikt hout en PET-flessen. Ook in het ontwerp van nieuwe producten wordt rekening met circulariteit gehouden: “Alle producten worden ontworpen vanuit het uitgangspunt om hergebruikt, gerepareerd, doorverkocht en gerecycled te worden”, aldus IKEA Sustainability Manager Lena Pripp-Kovac in het uitgebrachte duurzaamheidsstatement. Ook de YDSBY deurmat is een goed voorbeeld: die is gemaakt van het verpakkingsmateriaal van de woongigant. Daarnaast wil IKEA dat in 2020 alle plastic producten van recyclebaar plastic gemaakt worden én willen ze geen op olie gebaseerd plastic meer gebruiken.

Plantaardig eten uit het lab

Natuurlijk is een bezoekje aan de IKEA niet écht af zonder de gehaktballetjes of een kaneelbroodje in het restaurant te eten. En ook daar wil IKEA verduurzamen. De proportie van plantaardig eten in het menu-aanbod moet vergroot worden – en de vegetarische balletjes en het vegan softijs die je tegenwoordig in het restaurant kunt kiezen zijn daarin een eerste stap. Ook staat er altijd ten minste één biologische maaltijd op het menu.  Daarnaast worden in het – zogenaamd geheime – Space10-lab continu nieuwe innovaties getest, zoals het verzorgen van lokaal eten midden in de stad door een ‘office farm’ en het ontwikkelen van algenchips in een ‘algendome’.

Algendome - foto Space10Algendome - Foto Space10

Twee kanten

Toch is het wel goed om te beseffen dat IKEA nog steeds een enorm grote impact op het milieu heeft. Door de lage prijzen, worden consumenten sneller aangespoord om spullen te kopen en – als ze kapot of uit de mode zijn – weer weg te gooien. Een IKEA-tafel van €20 heeft voor de meeste mensen niet dezelfde waarde als een dure handgemaakte designtafel – en je kunt je wel inbeelden welke van de twee als eerste bij de stort wordt gebracht. Op die manier draagt de meubelgigant dus bij aan de wegwerpmaatschappij. Het houtgebruik van IKEA neemt bovendien al jaren toe: in 2016 gebruikte IKEA zelfs 1% van het wereldtotaal. Tegelijkertijd kun je zélf invloed uitoefenen op hoeveel je koopt – en dat weet IKEA ook. Om meer informatie over duurzaamheid en de producten te krijgen, opende IKEA in Breda een Sustainability Shop, waar je de verhalen achter de producten kunt ontdekken en kunt kijken wat je zelf kunt doen om je leven thuis te verduurzamen. Door een oplettende lezer werden we ten slotte nog geattendeerd op de miljoenen belasting die IKEA ontduikt, via een slimme constructie (tsja, het blijft IKEA). Dat is natuurlijk niet zo netjes en ook niet zo duurzaam. Want die belasting kunnen we natuurlijk goed besteden aan infrastructuur, onderwijs, zorg en andere belangrijke zaken. 

Jesse Williams via UnsplashFoto Jesse Williams via Unsplash

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.