Eten en drinken
Plastic
Tech

Hoe duurzaam is een SodaStream? 

Gaan we de aarde redden door onze frisdrank zelf te mixen?
16-09-2020 - door Birger
Een wit SodaStream apparaat op een keukenblad.

De SodaStream-machine is bezig aan een opmars in de Nederlandse keuken weg te slaan. Maar hoe duurzaam is het apparaat eigenlijk? | Foto: SodaStream

SodaStream is bezig aan een opmars in Nederland. Het frisdrankconcern profileert zich als een duurzaam alternatief voor "Big Soda" - traditionele frisdranken zoals Coca-Cola en Pepsi.

Met één druk op de knop tover je je kraanwater om tot bruiswater, dankzij een koolzuurcilinder. De liefhebber kan een limonadeachtig smaakje toevoegen en zo thuis zijn eigen cola of ginger ale mixen. Volgens het bedrijf voorkomt een gezin hiermee zo'n 10.000 plastic flessen en lege blikjes in vijf jaar tijd. Goed voor het milieu dus.

Maar is een frisdrankmaker écht wel beter voor het milieu? De CO2-patronen en frisdranksiropen moeten immers worden geproduceerd en getransporteerd. Wij zochten het uit.

Hoe werkt een SodaStream-machine?

Met een SodaStream-machine kun je je kraanwater omtoveren tot frisdrank met prik in een handomdraai. Het werkt als volgt:

  • Bevestig de koolzuurcilinder in je SodaStream-toestel.
  • Vul een herbruikbare SodaStream-fles met kraanwater en klik die in het apparaat.
  • Druk op de knop bovenop om de bubbels toe te voegen. Bepaal zelf hoe intens of licht bruisend je jouw water wilt hebben.
  • Voeg eventueel een smaakje toe met siroop.

De officiële siropen van SodaStream kosten 5 euro en zijn goed voor zo'n 9 liter bruiswater. Ondanks de smaaknamen, bijvoorbeeld 'Cola Light' of 'tonisch water', zul je zeker verschil proeven met het origineel.

Voor het bruiswater heb je dus een CO2-patroon nodig. Eén standaard koolzuurcilinder is voldoende om 50 tot 60 liter water mee te carboniseren. Wanneer deze leeg is, kun je die omruilen voor een hervulde patroon in een winkel bij jou in de buurt voor 13 euro. Je CO2 cilinders kun je nu ook inleveren bij de Albert Heijn. Omgerekend kost een liter bruiswater dus circa 24 eurocent.

Geretourneerde cilinders worden teruggestuurd naar de fabriek, gereinigd en geïnspecteerd, opnieuw gevuld en teruggebracht naar de winkels.

Met één druk op de knop maak je in een handomdraai bruiswater. | Foto: SodaStream

Helpt SodaStream om je afval te verminderen?

Volgens recent onderzoek van Euromonitor, worden er elke minuut wereldwijd 1 miljoen plastic flessen verkocht. In Nederland wordt slechts 20% van de plastic flessen gedeeltelijk gerecycled. De rest belandt op vuilnisbelten, verbrandingsovens of in de natuur.

Hoewel het recyclen van wegwerpplastic een goed begin is voor een beter milieu, is het beste om afval in de eerste plaats te voorkomen. De mantra voor een duurzaam leven is immers: reduce, reuse, recycle. Of in correct Nederlands: reduceren, hergebruiken en dán pas recyclen. De eerste stap is dus om je afval te verminderen.

Een frisdrankmaker kan dus bijdragen aan het verminderen van je recyclebare afval. De plastic flessen die bij de meeste SodaStream-machines worden geleverd, zijn tot drie jaar herbruikbaar. Dit scheelt honderden flessen op jaarbasis, volgens het bedrijf.

Jaarlijks belanden er miljoenen plastic flessen in de natuur. Een SodaStream kan voorkomen dat je wegwerpflessen gebuikt. | Foto: Brian Yurasits via Unsplash

Zo maak je jouw SodaStream duurzamer

Er zijn drie manieren waarop je jouw SodaStream nóg duurzamer kunt maken.

Als je helemaal plasticvrij wilt gaan, dan kun je kiezen voor een van de modellen met een glazen karaf. Als bonus kunnen deze glazen flessen wél gewoon in de vaatwasser, al kost dit model toestel aanzienlijk meer.

Daarnaast is een hele leuke manier om je eigen frisdrankrecepten te mixen, in plaats van de officiële siropen te gebruiken van SodaStream. Alhoewel deze merkmixen leuk zijn om mee te experimenteren, worden ze behoorlijk ver van je huis geproduceerd. Het merendeel komt namelijk uit de fabrieken van SodaStream uit Israël, het thuisland van het bedrijf. Ze moeten dus heel wat transportkilometers afleggen voordat ze bij jou in de machine terechtkomen.

Ten slotte kun je, geheel op eigen risico, je SodaStream uitrusten met een speciale adapter, zodat jeCO2-tanks kunt gebruiken die normaal voor paintball worden gebruikt. Deze zijn een slag groter dan de normale CO2-tanks en kunnen vrijwel overal worden bijgevuld. Door een paintball CO2-cilinder te kopen bespaar je niet alleen op CO2-uitstoot door transport, maar ook op geld. Het is meestal een stuk goedkoper om een paintball-tank te laten bijvullen dan om hervulde tanks te kopen.

Als je geheel plasticvrij wilt genieten van een SodaStream, dan kun je voor de optie met glazen karaffen kiezen. | Foto: SodaStream

De impact van SodaStream op het milieu

Gaan we de opwarming van de aarde stoppen door onze eigen frisdrank te gaan mixen? Nee. Hoewel de productie en het transport van koolzuurhoudende dranken inderdaad leidt tot CO2-uitstoot, is dit slechts een kleine hoeveelheid. Zo bleek uit een recente analyse dat de CO2-afdruk van één blikje cola slechts 170 gram is. Waarvan het grootste deel wordt veroorzaakt door de verpakking - iets wat je vermijdt door middel van je frisdrankmaker.

Vergelijk dit eens met de 20 milligram voor elke seconde die je online doorbrengt of de 15 kilogram van een kilo rundvlees. Om nog maar niet te spreken van de uitstoot van een groot cruiseschip (evenveel als 84.000 auto's) of een trip met 2 personen naar San Francisco (5.600 kilogram). Dan krijg je een idee van de schaal waar we het over hebben om de klimaatproblematiek echt te keren.

Pas na circa 1 miljoen liter zelfgemaakte SodaStream-cola heb je het equivalent aan CO2-uitstoot van één trip naar San Francisco gecompenseerd. Proost. | Foto: Jerry Zhang

Eindoordeel: Is SodaStream duurzaam?

We kunnen concluderen dat SodaStream inderdaad een duurzamer alternatief is voor het kopen van bruiswater en frisdrank in de winkel. Het is een eenvoudige manier om groener te leven, zonder je favoriete frisdrank op te geven. Hoewel de meest milieuvriendelijke, en gezondste, optie natuurlijk is om helemaal af te zien van frisdrank. Ook andere bedrijven bieden alternatieven aan, zo onthulde Quooker recent een kraan met bruisfunctie.

Nog een bijkomend voordeel: de frisdrankmaker is voordeliger voor de portemonnee. Al moet je wel de mindere smaak op de koop toe nemen. Uitgaande dat een CO2-cilinder 55 liter bruiswater maakt en dat een siroop met colasmaak vijf euro kost, tel je voor één liter gemiddeld 1,24 euro neer. Ter vergelijking: één liter A-merk cola kost gemiddeld 1,79 euro in de supermarkt.

Maar helaas gaan we het klimaat niet redden door een SodaStream-toestel te gebruiken. Zo moeten we ongeveer 1 miljoen liter zelfgemaakte SodaStream-cola drinken om het equivalent aan CO2-uitstoot van één trip naar San Francisco te compenseren. Nog even flink doordinken dus!

SodaStream is inderdaad een duurzamer alternatief dan het kopen van frisdrank uit een single-use plastic fles. | Foto: SodaStream Nederland via YouTube.

Goed nieuws: ook statiegeld op plastic flesjes

Vanaf 1 juli 2021 zit er op elk klein plastic drinkflesje 15 cent statiegeld. Op deze manier wil staatssecretaris Stientje van Veldhoven afval in de natuur verminderen. De overheid gaat ervan uit dat hiermee 90% van de gebruikte plastic flessen ingeleverd gaat worden.

ASN Bank is één van de ruim 1000 partners die zich hiervoor heeft ingezet. Meer weten wat wij doen aan plasticvervuiling? Lees dan dit achtergrondartikel.

Ook jij kunt het gebruik van plastic verminderen. Bekijk onze webserie Dit is Morgen hieronder. In deze video vertelt Jessie Kroon van het Zero Waste Project hoe zij afvalvrij door het leven gaat en geeft ze tips.

Meer goed nieuws over plastic afval

Profile picture for user Birger IJsenbrand
Birger
Auteur
Na zijn stage bleef Birger betrokken bij Voor de Wereld van Morgen als vaste redacteur. Naast zijn studie monetaire economie, schrijft hij artikelen over duurzame ondernemingen, geldzaken en het klimaat met praktische tips voor een groenere lifestyle.