Groene stad
Zero waste

Hoe duurzaam is de cultuursector? 

Een museumpje pakken, concert bezoeken of een avond naar het theater: hoe duurzaam is dat eigenlijk?
08-06-2018 - door Redactie
Foto: Vincent Tantardini on Unsplash

Foto: Vincent Tantardini on Unsplash

Een dagje naar een museum, poppodium of theater voelt natuurlijk heel (cultureel) verantwoord. Maar uit onderzoek blijkt dat de industrie vervuilender is dan je denkt. Want, hoeveel energie slurpen die spotlights eigenlijk? En wat gebeurt er met je beker bier aan het einde van je favoriete concert?

Afval in de spotlights

De cultuursector loopt achter als het gaat om circulaire economie. Gemiddeld verdwijnt 60% van het afval als niet-gescheiden restafval in de verbrandingsoven! Dat blijkt uit een rapport van DPM | Duurzame podia en musea in opdracht van Rijkswaterstaat. Het rapport, een verkenning van verduurzaming in de zero waste sector, bracht in kaart hoeveel afval er eigenlijk per jaar wordt geproduceerd. En dat is niet mis. Jaarlijks produceert de sector namelijk 8.000 ton afval, waarvan dus 60% niet wordt gerecycled. Dat afval komt vooral van de bezoekers; volgens de Milieubarometer zo’n 250 gram per bezoeker. Met ongeveer 50 miljoen per jaar loopt dat dus aardig op. Het grootste probleem vormen voedselresten, folies en papier, aldus DPM.

Theater

Cultuurinstellingen gaan voor zero waste

Een ‘Zero Waste Expeditie’ moet de sector gaan verduurzamen. Tijdens een traject worden medewerkers van de deelnemende instellingen, waaronder Tivoli/Vredenburg, Paradiso Luxor en Museon, getraind en wordt er gekeken naar het inzetten van elektrische vrachtwagens, afvalpersen en sensoren die registreren hoe vol een bak is. Dit alles kan een gemiddeld theater zo’n €3.000 per jaar opleveren. Een museum kan er zelfs €6.000 per jaar aan overhouden. Niet mis, met alle cultuurbezuinigingen in het achterhoofd.

Van podium naar groen dak

Afval is nog een uitdaging, maar op andere aspecten is de sector wél al aan het verduurzamen. Zo heeft het Zeeheldentheater in Den Haag bijvoorbeeld geïnvesteerd in een grasdak, werd er op 560m2 grote dak van theater de Purmaryn in Purmerend een groene sedumbedekking gelegd, en werd een kerk in Bemmel omgetoverd tot duurzaam theater inclusief verwarmingssysteem op basis van aardwarmte. Het Rijksmuseum hergebruikte tijdens de grote renovatie zelfs haar oude dak als gevelbekleding voor een huis!  

Waste

Vierkante meters en energievreters 

Toch zijn de cultuurinstellingen er nog niet. Een gemiddeld museum verbruikt 123 kWh aan energie per vierkante meter, ter vergelijking, een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 3.000kWh die. Een museum is natuurlijk flink wat groter dan het gemiddelde huis, dus je kunt wel uitrekenen hoe groot de impact is.

Wil je jouw bezoek aan een museum, theater of  poppodium niet alleen cultuur- maar ook duurzaam verantwoord maken? Neem dan je eigen flesje mee en vraag naar de biologische en vegetarische opties in het café. Theater Carré besloot vorig jaar al om watertappunten te plaatsen, waar bezoekers zelf hun flesjes kunnen vullen, maakte de catering zoveel mogelijk lokaal en biologisch en voorzag 85% van de lichtbronnen van ledlampen. Weiger een plastic rietje in je drankje (want er zijn veel leukere alternatieven!) en steek jezelf in een feestelijke én verantwoorde outfit! 

 

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.