Geldzaken
Zero waste

Hierom zijn we verslaafd aan spullen 

Koop jij ook zo veel spullen die je eigenlijk niet nodig hebt? Dit is waarom.
27-03-2020 - door Olatz
Een berg met spullen. Schoenen, gadgets, accessoires, etc.

Spullen l Foto: Luca Laurenca via Unsplash

Kleding, elektronica, speelgoed en accessoires. Grote kans dat je veel van deze spullen in huis hebt. En wat maakt het uit? Het is toch fijn om spullen te hebben en om af en toe iets moois te kopen? Dat is ook zo.

Maar al die spullen hebben ook een negatieve kant: ze hebben een enorme impact op het milieu. Als iedereen ter wereld zo veel spullen zou kopen als de gemiddelde Nederlander, hebben we minstens 3 aardbollen nodig om die allemaal te produceren. Maar waarom zijn we eigenlijk zo koopverslaafd en hoe kunnen we consuminderen?

Je bent wat je koopt

Een maatschappij waarin de consumptie van goederen en diensten, zoals eten, kleding en vakanties onze status bepaalt wordt ook wel consumptiemaatschappij genoemd. Jij en ik vinden het waarschijnlijk heel normaal om ons geld uit te geven aan dingen die niet behoren tot onze eerste levensbehoeften. We kopen niet om te overleven, maar kopen heeft eerder een sociale functie

Met de spullen die je koopt laat je zien wie je bent. Denk bijvoorbeeld aan je schoenencollectie. Eigenlijk heb je maar één paar nodig om je voeten te beschermen. Toch zullen de meesten van ons meerdere paren in de kast hebben. We willen immers schoenen die passen bij wat we aan hebben. 

 Je schoenen zeggen wat over je stijl en status l Foto: Artiom Vallat via Unsplash

Kopen, kopen, kopen

Bedrijven proberen ons te verleiden om te blijven kopen. Hiervoor gebruiken ze vaak reclame. In het Life Magazine uit 1955 werd bijvoorbeeld reclame gemaakt voor wegwerpplastic. Op de onderstaande foto zie je een blij gezin omringd door wegwerpproducten, zoals borden, bestek en tasjes. In de reclame wordt gezegd dat ze voortaan niet meer hoeven schoon te maken, omdat ze deze producten makkelijk kunnen weggooien en opnieuw kunnen kopen.  

 Reclame voor wegwerpvoorwerpen in Life Magazine.

Een andere manier waarop bedrijven ons proberen te verleiden tot nieuwe aankopen, is door onderdelen van oudere apparaten niet meer te verkopen. Hierdoor wordt het moeilijk om je electronische apparaten te repareren en erg verleidelijk om iets nieuws te kopen in de winkel. Dit wordt ook wel geplande veroudering genoemd. De Europese Commissie nam in 2019 maatregelen om dit tegen te gaan. Zo moeten reserveonderdelen tegenwoordig minstens 7 tot 10 jaar na de aankoop beschikbaar zijn.

Sommige producten worden op zo'n manier gebouwd dat ze na een tijdje niet meer goed werken. Denk aan je iPhone die steeds trager wordt. Dit komt doordat de nieuwste software niet geschikt is voor oudere modellen. Hierdoor word je iPhone na een aantal jaar onbruikbaar. Er zijn ook bedrijven die hiertegenin gaan. Fairphone maakt bijvoorbeeld telefoons zo dat je ze kunt upgraden en repareren. 

Impact van spullen

De consumptie van spullen staat op nummer één in de impact top 10 van Babette Porcelijn die in haar boek 'De verborgen impact' de milieuimpact van verschillende zaken bekeek. De consumptie van spullen heeft dus de grootste impact op het milieu, nog meer dan vlees en wonen. Voor alle stappen om een product te maken heb je energie nodig en komt veel CO2 vrij: van mijnbouw voor grondstoffen tot de uiteindelijke afvalverwerking. Babette heeft het over de verborgen impact omdat wij weinig van de impact terugzien in onze nabije omgeving. De impact van een spijkerbroek is bijvoorbeeld niet af te lezen aan een prijskaartje of op onze energierekening. 

 Een winkel vol met spijkerbroeken l Foto: Ian Deng via Unsplash 

Hoe kunnen we consuminderen?

Het zijn natuurlijk niet alleen bedrijven die invloed hebben op hoe veel we consumeren. We worden misschien verleid door aantrekkelijke reclames, maar uiteindelijk zijn wijzelf degenen die de producten kopen.

Als je de milieuimpact die spullen hebben wilt verkleinen kun je dus bij jezelf beginnen: 

  • Kies kwaliteit boven kwantiteit. Spullen van goede kwaliteit gaan langer mee, waardoor je minder snel iets nieuws hoeft te kopen.
  • Repareer je spullen in plaats van iets meteen weg te gooien.
  • Bedenk een andere functie voor spullen die je niet meer gebruikt.
Profile picture for user olatz.azurmendi_94167
Olatz
Auteur
Als stagiaire bij Voor de Wereld van Morgen help ik duurzame ondernemers groeien. Heb jij een slim idee om de wereld een stukje mooier te maken? Meld je dan aan en deel het met ons!