Natuur
Groene stad
Biodiversiteit
Duurzaam wonen

Hierom wil je groen op je dak 

Het ziet er geweldig uit, is goed voor het milieu en houdt je huis koel.
03-02-2020 - door Maartje
Groen =dak door de DakDokters

Prachtig dak aangelegd door de DakDokters

Je bent druk in de weer met je indoor urban jungle, maar vergeet ook de potentie van je dak niet. Daar liggen heel wat vierkante meters te smachten naar meer groen. Hup, het dak op dus!

In Nederland vind je al enkele geweldige groene daken, zoals de DakAkker in Rotterdam, en worden er inmiddels zelfs heuse 'dakendagen' georganiseerd. Ook tijdens je wanderlust kun je je vergapen aan geweldige groene daken, zoals de ØsterGro in Kopenhagen waar je ook kunt eten of de Brooklyn Grange Farm in New York. Dat smaakt naar meer.

Plannen om een groendak aan te leggen? Dan hebben we goed nieuws! Tot 30 juni 2022 kun je 15% korting krijgen op een aanlegset voor een groendak bij onze partner Het Groene Loket. Bekijk de actie hier. Deze actie is een initiatief van Woningverbeteraars, een programma van de Volksbank.

Voordelen van een groendak

Zo'n heerlijke dakoase heb je natuurlijk niet zo maar, dat kost wat. Gelukkig kun je in veel gemeenten subsidie krijgen de aanleg voor een groen dak. Nog steeds twijfels? Dan hier nog een aantal ge-wel-dige argumenten om je huisgenoten, woningbouwvereniging of gewoon jezelf ervan te overtuigen dat er toch echt groen op je dak moet.

Groen op je dak:

  • Verlengt de levensduur van je dak
  • Houdt je huis koeler (en je energierekening lager)
  • Vangt regenwater op en helpt overbelasting op het riool te voorkomen bij piekbuien
  • Verhoogt de biodiversiteit (fijne hangplek voor insecten & vogels)
  • Vergroot het rendement van je zonnepanelen

Of bekijk gewoon deze smakelijk video over groene daken in New York om het af te ronden.

Leora Rosner wilde het dak van haar huurwoning vergroenen en heeft inmiddels, samen met haar buren, ruim 400m2 groen dak midden in het centrum van Amsterdam. Zij deelt hier haar tips & stappenplan voor de aanleg van je groene dak.

Verschillende soorten groene daken

Voordat je nu als een gek naar het tuincentrum holt: niet elke plant kan je op elk dak kwijt. Wat voor type groendak bij jouw huis past, hangt onder andere onder andere af van de grootte van je dak en hoeveel gewicht je dak aankan. Grofweg zijn er 2 soorten groene daken: extensieve en intensieve groene daken.

Extensieve daken hebben een relatief dunne en lichte ondergrond waarop vetplanten, grassen en kruiden kunnen groeien. Perfect voor bijvoorbeeld de dak van je schuur. Mooi meegenomen: een extensief groendak heeft nauwelijks onderhoud nodig.

Heb je een groot plat dak dat veel gewicht kan hebben? Dan is een intensief dak ook mogelijk. Een intensief dak heeft een dikkere ondergrond waardoor je een heus daklandschap kan creëren. Hier kan je allerlei beplanting kwijt, tot heesters en boompjes aan toe!

 

Prachtig dak gecreëerd door de Dakdokters

Handige daktuiniers

Sta je in de startblokken en wil je nu van je dak een groene hotspot maken? Dan kunnen deze handige daktuiniers je helpen met de aanleg:

Meer groen op het dak

 

 

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!