Lifestyle

Hier wil je heen in april 

April doet wat hij wil. En wij gelukkig ook! Pak gauw je agenda erbij want deze geweldige, groene evenementen wil je niet missen.
01-04-2019 - door Birger

Foto: Tim Gouw via Unsplash

De lente is officieel weer begonnen. Tijd dus om je huis uit te kruipen en de buitenlucht in te duiken. Zo kan je deze maand de officiële opening bijwonen van SMIR, de eerste duurzame lifestyle store van Nederland, meedoen met de grootste kledingruil in Rotterdam, je inzetten voor bijen en voedselverspilling tegen gaan.

Shop bij SMIR: de eerste duurzame lifestyle store in Nederland

Op maandag 22 april openen in Amersfoort de deuren van SMIR, dat staat voor Sustainable, Minimalistic, Inspirational en Reusable. Dit is een duurzame lifestyle store met mooie duurzame producten zónder plastic. Je kan bij SMIR terecht voor onder andere de volgende duurzame producten: bamboe tandenborstels, sieraden, dagcrème, broodzakken, condooms en nog veel meer.

De winkel wordt gerund door Nicky en Jessie Kroon, bekend van hun populaire blogs en boek Het Zero Waste Project. Nu openen de zussen ook een winkel om iedereen te laten zien hoe leuk en makkelijk een duurzame lifestyle is. Ben jij ook bij de officiële opening van SMIR op maandag 22 april?

Van ruilen komt geen huilen

Je kledingkast puilt uit maar je hebt niets om aan te trekken. Herken je dit gevoel? Gooi je kleding dan niet weg maar neem het mee voor een ruilfeestje op zaterdag 6 april in BlueCity, Rotterdam! Na het ruilfestijn is er tijd voor een hapje en drankje en een goed gesprek over duurzaamheid in de mode industrie.

Alle kleding die overblijft wordt aan een goed doel geschonken, goed voor je karmapunten én het milieu!

Ook jij kan een leuke nieuwe outfit scoren tijds de kledingruil XL in BlueCity, Rotterdam op zaterdag 6 april! | Foto: BlueCity

Heel Nederland draagt BIJ

De lente is het seizoen van bloemetjes en bijtjes. Maar het gaat niet zo goed met deze vriendelijke vliegende geel-zwarte vriend. Er zijn maar liefst 360 (!) soorten bijen, maar de helft hiervan is bedreigd. Dat terwijl 80% van de eetbare gewassen in ons land afhankelijk is van bestuiving door bijen en andere insecten.

Help bijen en doe mee met de Nationale Bijentelling op zaterdag 13 en zondag 14 april van Nederland Zoemt. Tel een halfuurtje de bijen in jouw tuin of op je balkon met het Telformulier en voer de resultaten online in. Want hoe meer we weten over bijen, hoe beter we ze kunnen helpen.

Doe mee met de Nationale Bijentelling op zaterdag 13 en zondag 14 april door een half uurtje dit vriendelijke en levensbelangrijke insectje te tellen | Foto: Boris Smokrovic via Unsplash

Stop voedselverspilling

In Nederland verspillen we zo’n 47 kilogram voedsel per jaar. En dat terwijl er wereldwijd meer dan 800 miljoen mensen niet voldoende te hebben eten. Gelukkig kan je op verschillende manieren in april voedsel besparen!

Leer bijvoorbeeld hoe je voedsel langer goed kan houden op zondag 7 april tijdens een Masterclass Instock Cooking: Inmaken & Fermenteren in Instock, Utrecht. Je krijgt les van een chef van Instock, een restaurant dat voedselverspilling letterlijk en figuurlijk op de kaart zet. Na afloop van de masterclass krijg je ook nog een leuke goodiebag mee naar huis.

Ook wereldwijd is er aandacht voor voedselverspilling. Het Slow Food Youth Network organiseert de World Disco Soup Day op zaterdag 27 april. Dans op de tofste beats onder het genot van een gered soepje. Let’s feed bellies instead of bins!

Leer hoe je ontzettend lekker voedsel kan maken dat ook nog eens lang houdbaar is tijdens de Masterclass Instock Cooking: Inmaken & Fermenteren op zondag 7 april in Amsterdam | Foto: Instock

Onze selectie voor april

Maar dat is nog niet alles! Onze volledige selecte van interessante evenementen in april vind je hieronder.

Profile picture for user Birger IJsenbrand
Birger
Auteur
Na zijn stage bleef Birger betrokken bij Voor de Wereld van Morgen als vaste redacteur. Naast zijn studie monetaire economie, schrijft hij artikelen over duurzame ondernemingen, geldzaken en het klimaat met praktische tips voor een groenere lifestyle.