Biodiversiteit
Eten en drinken

Hier vind je eten direct van de boer 

Van lokale maaltijdbox tot overzicht met boeren: hier vind je lokaal eten
22-01-2020 - door Jessie
Eten van akker tot aanrecht

Eten van akker tot aanrecht

Je eten krijg je het liefst van dichtbij, want dat smaakt naar meer. Hoewel lokaal niet altíjd de beste keuze is als het om het klimaat gaat (we onderzochten eerder de verschillen tussen biologisch, fair trade en lokaal eten), is het voor je verse boodschappen vaak wel een goede optie. Deze handige sites en initiatieven helpen je bij het vinden van lokale producten van de boer. Eenvoudig, smaakvol én voor een goede prijs. 

Boerschappen in Brabant: van akker naar aanrecht 

In Brabant wordt eten bij de boer halen wel heel leuk gemaakt: Boerschappen selecteert verse producten uit de regio en stelt hier een lokale maaltijdbox van samen. Dagelijks rijdt Boerschappen langs tientallen boeren in Brabant. Met de verse producten maakt het initiatief boodschappenboxen, die bij jou thuisbezorgd worden. Binnen 8 uur van akker op je aanrecht, aldus oprichters Stéphanie en Stijn.

De producten bevatten geen of nauwelijks bestrijdingsmiddelen, dieren krijgen tijd om te groeien en er worden geen kleur-, geur- of smaakstoffen toegevoegd. En omdat ze dezelfde ochtend van het land gehaald zijn, zijn ze super vers. Bij iedere box zitten ideeën voor recepten, zodat je zelf aan de slag kunt. En lust je iets niet? Dan kun je via de ruilpagina op Facebook jouw product ruilen met iemand anders.

Op dit moment zijn de lokale producten vooral in Brabant te vinden, maar Boerschappen levert al in heel Nederland. Ook in andere regio's wil Boerschappen lokale samenwerkingen opzetten. Nog leuker is dat Boerschappen ook actief voedsel redt. Meer dan 125.000 kilo groenten, fruit en vlees kregen een goede bestemming met hun Toffe Perenactie, Niet Uitgeperste appelsapactie, en de recente Hertenactie. 

Hofweb: zo min mogelijk verpakkingen

Naar aanleiding van dit artikel kregen we een leuk mailtje van Maarten van Hofweb. Hij miste zijn initiatief! En dat snappen we eigenlijk wel, want Hofweb biedt al vijftien jaar een compleet assortiment, direct van de biologische Nederlandse boer. De producten worden met zo min mogelijk afval bezorgd en inmiddels is de dekkingsgraad voor bezorging in Nederland al 70%. Wil je producten van deze online biologische supermarkt, van circa 50 boeren, telers en tuinders vandaan? Dan zit je bij Hofweb al sinds 2004 goed.

 

Loka Loka zet lokaal eten op de kaart 

Een andere online plek waar je lokaal eten kunt vinden is Loka Loka. Hier verzamelen Sofie en Marin allerlei adresjes die lokaal leveren. Niet alleen boerderijwinkels, maar ook restaurants doen mee. Anders dan FindFarm hanteert Loka Loka strengere voorwaarden. De bedrijven op de kaart moeten een biologisch- of demetercertificaat hebben, of op die manier handelen. De huisvesting moet veel ruimte bieden voor natuurlijk gedrag, waarbij dieren naar buiten kunnen.

Groenten

Er mag geen kunstmest gebruikt worden en ook grote verwarmde kassen doen niet mee. Daarnaast is het couperen en knippen van snavels verboden en moet vis uit het seizoen komen. inmiddels staan er 2113 bedrijven op de kaart. Je kunt het initiatief steunen door een donatie te doen of de app à 2,29 (Loka Loka voor Android en Loka Loka voor iOs) aan te schaffen. 

De Krat: de duurzame maaltijdbox

Wil je drie dagen lang niet nadenken over wat er vanavond op tafel moet komen? Bestel dan de Krat. De maaltijdbox van De Krat is seizoensgebonden, lokaal, bevat veel groenten en zit vol lokale producten. Bovendien krijg je recepten, zodat je niet zelf de keukenprins(es) uit hoeft te hangen. De Krat is B-corp gecertificeerd en werkt met de seizoenen mee, zodat er geen groenten onnodig de wereld over hoeven te vliegen. Alle groenten, vlees, zuivel en eieren komen uit Nederland. Producten die niet in Nederland groeien of gemaakt worden (bijv. rijst of gedroogde pasta) zijn fairtrade en/of bio.

Foto: De KratFoto: De Krat 

Lekker Lokaal: eten uit het Rijk van Nijmegen 

Woon je in de buurt van Nijmegen? Dan kun je eens kijken bij LekkerLokaal. Je kunt op de site een LekkerLokaal Kistje bestellen, die iedere week thuisbezorgd wordt. Je vult je eigen kistje met wat jij lekker vindt. Groenten, fruit, brood en vlees worden opgehaald bij de boer en komen dezelfde dag in jouw keuken terecht. Daarnaast biedt LekkerLokaal wijnen, bier, brood en zuivel. Ook horecazaken kunnen zich aansluiten. 

De Streekboer: eten bezorgen en redden in Friesland

Nog zo'n leuke aanvulling vanuit een lezer: De Streekboer. In Friesland en Groningen brengt De Streekboer al jarenlang boer en consument bij elkaar. "Ik ben er sinds de oprichting bij en sindsdien een uiterst tevreden klant", vertelt lezer Michiel uit Heerenveen. Inclusief "reddingsacties" voor boeren waarbij de oogst afgekeurd is vanwege een net iets ander kleurtje voor de bloemkool waardoor die "niet goed genoeg is voor de supermarkt". Leuk! 

Herenboeren

Via Herenboeren kun je samen duurzaam voedsel produceren, zónder een grote tijdsinvestering. Je laat namelijk een 'herenboer' het werk doet en betaalt een wekelijkse contributie. De opbrengst wordt verdeeld en je bent samen eigenaar van de boerderij. Gaaf! 

Boeren & Buren 

Check ook eens of er een 'buurderij' in jouw buurt is. Dan kun je samen online aankopen doen, die rechtstreek bij de boeren uit de buurt vandaan komen. De bestelling kun je elke week afhalen bij de Buurderij; een pop-up markt in jouw buurt, waar je in gesprek kunt gaan met de producenten van jouw voedsel. 

Afbeelding: De Buurderij 

Ook gaaf

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.