Mensenrechten
Mode

Hier moet je op letten als je eerlijke kleding wilt kopen 

Liever made in Bangladesh of made in China?
03-02-2017

Afbeelding: Pixabay

Ben jij benieuwd waar je eigenlijk op moet letten als je eerlijke kleding wilt kopen? We helpen je graag en zochten voor je uit wat het betekent als er ‘Made in Bangladesh’ op je kledinglabel staat, welke winkels je misschien beter kunt vermijden en waar je met een gerust hart kunt shoppen.

Made in …

In de factsheets van de Schone Kleren Campagne kan je veel ontdekken over de herkomst van je kleding. Waar komen ze eigenlijk vandaan, hoe zijn de arbeidsomstandigheden in dat land, en wat kost het nu écht?

China is de grootste exporteur van kleding in de wereld. Het is er heel normaal om elke dag minimaal drie uur over te werken, naast overwerk op zaterdag. Bovendien ligt het minimumloon er ongeveer 50% lager dan een leefbaar loon. Verder hebben de meeste fabrieken geen arbeidscontracten en hebben de arbeiders geen ziektekostenverzekering, arbeidsongevallenverzekering of zwangerschapsverzekering. 

Bangladesh is na China de grootste exporteur van kleding in de wereld. Het is hier voor veel vrouwen noodzakelijk om in de kledingindustrie te gaan werken om hun familie financieel te kunnen ondersteunen. Gemiddeld verdienen zij een schrikbarende 21% van wat door de Asia Floor Wage als een leefbaar loon is berekend. Verder kunnen ze geen vrij nemen, zelfs niet als ze ziek zijn. Het is niet ongebruikelijk dat arbeiders per maand 100 uur overwerken. 

Vietnam wordt veel als alternatief productieland gebruikt nu Bangladesh en China onder de loep liggen. Het is hier heel gewoon om meer dan 12 uur per dag te werken. In sommige gevallen zijn kledingarbeiders niet eens vier keer per maand vrij: ze werken vaak zes dagen per week zonder een moment rust. Bovendien worden veel overuren niet of niet helemaal betaald. Uit onderzoek van de International Labour Organisation bleek dat in veel fabrieken ook kinderen werken. Ze werken 12 uur per dag en slapen onder hun naaimachine.

Een paar praktische tips

Op de site van SchoneKleren en GoedeWaar staan een aantal praktische tips die je meteen kan toepassen om je steentje bij te dragen aan eerlijke kleding.

Wees nieuwsgierig Check wat jouw favoriete merk doet voor eerlijke arbeidsomstandigheden zoals een leefbaar loon. Je kunt de informatie op de website van het kledingmerk bekijken en hen er over ondervragen. Hier vind je een vragen kaart die je kan helpen om op social media vragen te stellen aan je favorite kledingmerk.

Gebruik de Kledingchecker Het is lastig om tijdens het winkelen alle labels eens flink onder de loep te nemen en een besluit te nemen over wat wel en niet goed is. Gelukkig is er een kledingchecker ontwikkeld die je hierbij kan helpen. Op basis van deze informatie kan jij besluiten om een merk wel of niet te kopen. Zo kan je dus makkelijk een merk selecteren op basis van de criteria die jij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld milieu, dierenwelzijn of arbeidsomstandigheden.

Koop vintage / tweedehands kleding Hoe langer je met kleding doet, hoe duurzamer het is! Een goede optie is dus tweedehands kleding vinden, bijvoorbeeld via een kledingruil. En is het niet zo dat je nog trotser bent op die nieuwe blouse als je vertelt dat hij tweedehands is?

Koop eerlijke, duurzame en ethische kleding Gelukkig zijn er steeds meer duurzame kledingmerken te koop. Deze merken betalen arbeiders een leefbaar loon en letten op de impact die ze hebben op de natuur en hun omgeving. Hier is een lijst met duurzame mode merken uit Nederland! En nog beter nieuws er zijn ook webshops die alleen maar eerlijke kleding verkopen, dat maakt duurzaam shoppen nog makkelijker.

Een leefbaar loon

Een aantal financiële instellingen waaronder ASN Bank zijn een pladform gestart dat investeringen in een leefbaar loon voor arbeiders in de kledingindustrie stimuleert. Het platform living wage financials heeft op deze manier al veel geld kunnen investeren in betere arbeidsomstandigheden.

Een onderdeel van de oplossing

Wij hopen dat je iets aan deze informatie aan tips hebt gehad, en je net als ons gemotiveerd bent om bewust(er) kleding te kopen en waar nodig de grote kledingmerken aan hun jasje durft te trekken. Het is hard nodig.

Kledingarbeidster Thy Phalla uit Cambodja: “Ik wil de mensen in Nederland laten weten dat voordat je je kleren aantrekt, je op het label van je kleding moet kijken. Zie je daar Made in Cambodja staan, bedenk dan hoe hard wij hebben gewerkt aan het kledingstuk.”

Kledingarbeidster Kat Mea uit Cambodja: “Als ik oog in oog zou staan met de eigenaar van een Nederlands merk, zou ik zeggen dat ze de fabriekseigenaar een eerlijke prijs moeten betalen, zodat die ons een leefbaar loon kan betalen. Merken kunnen onderdeel zijn van de oplossing in plaats van de motor achter onze omstandigheden.”

ASN Bank zet zich in voor een eerlijke kledingindustrie waar werknemers een leefbaar loon betaald krijgen.