Duurzaam wonen
Tiny houses

Hier kun je terecht voor het (tiny) houten huis van je dromen 

Hout is een superduurzaam bouwmateriaal. Nederland telt dan ook steeds meer houten huizen. Maar ook: steengoede (of houtgoede?) houtbouwers.
31-05-2022 - door Jasmine
Houtmannen Gijs en Gijsbert van Liberté Tiny Houses bouwen huisjes die een leven lang meegaan | Foto: Liberté Tiny Houses

Houtmannen Gijs en Gijsbert van Liberté Tiny Houses bouwen huisjes die een leven lang meegaan | Foto: Liberté Tiny Houses

‘Staan we aan het begin van de houten eeuw?’ Zo begon de documentaire ‘Houtbouwers’ van VPRO Tegenlicht (2019). Inmiddels stapt bouwend Nederland steeds massaler over op hout als bouwmateriaal. Amsterdam bouwt zelfs aan een complete wijk van houtHoe zit dat op kleinere schaal; bij welke partijen kun jíj aankloppen om een houten huis te laten bouwen? Voor dit artikel selecteerden we zes houtbouwers met de mooiste woningontwerpen. Van tiny house tot ruime eengezinswoning.

Waarom houtbouw?

Eerder schreven we al over de duurzame voordelen van houtbouw. Zo slaat hout - in tegenstelling tot bouwmaterialen als beton en staal - tijdens de productie juist CO2 óp. De koolstofdioxide die bomen uit de atmosfeer halen, blijft ook na het kappen in het hout opgeslagen. De CO2 komt pas vrij als het hout verbrandt of wegrot.

Doordat veel houtbouwers met remontabele losse elementen werken, kan het hout oneindig worden hergebruikt (lees: oneindige CO2-opslag). Een bijkomend voordeel van deze 'houten puzzels' is dat de onderdelen waaruit een tiny house of andere woning bestaat prefab kunnen worden gemaakt. Vervolgens wordt de woning op locatie supersnel en efficiënt afgebouwd. 

6 x houtbouwers met de mooiste ontwerpen

Nederland telt inmiddels flink wat houtbouwers. We selecteerden zes partijen met de mooiste en meest ingenieuze woningontwerpen. Je kunt bij ze terecht voor ontwerp en uitvoering van jouw houten droomproject. Of dit nu een tiny house is, of een ruimere eengezinswoning.

Let op: de genoemde prijzen kunnen afwijken, aangezien alle partijen te maken hebben met schommelende materiaalprijzen.

JUST in CASE

Toen architect en circulair en biobased ontwerper Jeroen van Mechelen besloot alleen nog maar aan duurzame projecten te werken, bedacht hij JUST in CASE. Een bouwsysteem dat bestaat uit slechts één onderdeel: een houten cassette die eruit ziet als een vierkante open kist. De cassettes kunnen aan elkaar worden verbonden (met bouten en schroeven) tot vloeren, wanden en plafonds. En uiteindelijk tot woningen in eindeloos veel verschillende vormen en maten.

Met één type houten cassette (links) kun je zélf wanden, vloeren, muren en plafonds bouwen (rechts) | Beelden: JUST in CASE

De cassettes zijn gemaakt van hoogwaardig Pellos Underlayment (plaatmateriaal van verschillende houtlagen) van vurenhout uit duurzaam beheerde bossen in Finland. De kisten bieden ruimte voor isolatie. Je kunt kiezen uit de biobased isolatiematerialen houtwol, vlas/hennep, stro, cellulose, lisdodde, schapenwol of kurk. 

JUST in CASE is een open source-systeem waarmee iedereen kan ontwerpen en bouwen. Voor het ontwerpen maak je gebruik van een digitale configurator. Je kunt jouw woning ook in co-creatie of sleutelklaar laten bouwen. Een JUST in CASE-woning kun je laten groeien en krimpen door cassettes toe te voegen of weg te halen. Je kunt de hele woning zelfs demonteren en met de cassettes iets compleet anders bouwen. Sterker nog: het is de bedoeling dat de houten elementen oneindig worden hergebruikt.

De prijs van één cassette is ± € 100,-. Een m2 inclusief staander/ligger en bouten/schroeven kost ± € 140,- exclusief isolatie en btw. Kijk voor meer informatie op de website van JUST in CASE.  

Liberté Tiny Houses

‘Diep in ons hart zijn we houtmannen.’ Aldus Gijs Coumou en Gijsbrecht Schutten, oprichters van Liberté Tiny Houses. Met hun team maken ze de meest bijzondere tiny houses. Ze werken met biobased materialen, zoals vlasvezel als isolatiemateriaal. Hout steelt de show in hun creaties. 

'We doen niets liever dan dromen realiseren' - het team van Liberté Tiny Houses | Beeld: Liberté Tiny Houses

De constructie (vloer, wanden en dak) wordt opgebouwd uit vuren balken. De wanden en plafonds worden afgewerkt met multiplex van populierenhout. Je kunt ook kiezen voor grenen, berken of (Fins) vuren voor een wat aanweziger patroon of warmere kleur (berken). Op het dak komen voornamelijk houtvezelplaten. Zelfs de meubels kun je laten maken, uiteraard kun je ook hiervoor kiezen uit verschillende soorten hout. 

De mannen zijn blij dat houtbouw in Nederland in een stroomversnelling is geraakt: ‘We kijken veel naar het buitenland, waar veel meer ervaring is met houtbouw, maar gelukkig komt er in Nederland ook steeds meer aandacht voor.’

De huisjes kosten tussen de € 75.000,- en € 100.000,-, afhankelijk van ontwerp, uitvoering, materiaalkeuze en afwerkniveau.

Studio Comuna

Een duurzaam, circulair ontwerp is bij Studio Comuna de standaard. Ontwerper Remco van der Kolk laat zich inspireren door Scandinavische architectuur, wat je terugziet in de ecologische materialen, veel natuurlijk daglicht en grote openslaande deuren en ramen. ‘Het doel is om plekken te creëren waar je graag verblijft en waar je de connectie voelt met buiten,’ aldus Remco.

Ontwerper Remco Kolk creëert huizen met een voelbare connectie met de natuur | Foto: Studio Comuna

Hout speelt de hoofdrol in het werk van Studio Comuna. Voornamelijk Noord-Europees vurenhout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, met een FSC- of PEFC-keurmerk. Remco en zijn netwerk aan gepassioneerde houtbouwers werken met innovatieve houtbouwsystemen die materiaal-, tijd- en kostenefficiënt zijn. Bijvoorbeeld het van oorsprong Noorse TEWO ​: massieve houten elementen waar de (biobased) isolatie al in verwerkt zit. Het hout is van Cross Laminated Timber: meerdere op elkaar gelijmde houtlagen. 

De bouwsystemen maken het mogelijk om zelf mee te helpen bij de bouw van jouw tiny house of andere woning van je dromen - ook zonder bouwskills. Daarnaast is het huis demontabel en herbruikbaar doordat het uit losse elementen bestaat. 

Prijs: op aanvraag. Je kunt tijdelijk een gratis schetsgesprek aanvragen om jouw woonwensen te bespreken.

MAATworks

'Wij bouwen vóór en mét mensen, met respect voor alles wat leeft.' Dat is het credo van architectenbureau MAATworks. Architecten Lidewij Lenders en Marije ter Steege streven naar een minimale ecologische voetafdruk van hun projecten. Ze bouwen met recyclebare en hernieuwbare grondstoffen zoals vlas, hennep en jawel: hout. In hun ontwerpen houden ze zelfs rekening met klimaat, zon en wind.

Met 'Huis Canada' won architectenbureau MAATworks de Nationale Houtbouwprijs 2021 | Foto: MAATworks

Hun concept ‘Mijn Houten Huis’ is ontworpen volgens biologische principes. De bouwstoffen (hoofdzakelijk hout) zijn hernieuwbaar en het ontwerp gaat uit van psychologische en biologische aspecten. Zoals het gegeven dat mensen van nature naar het licht toe lopen. Het vele hout in de woning geeft een warme en lichte sfeer en prettige akoestiek. 

'Mijn Houten Huis' is een modulair plan voor een woning van kruislaaghout die volledig naar wens is aan te passen en uit te breiden. De onderdelen worden in de fabriek geprefabriceerd en op de bouwplaats gemonteerd. En dan is het joúw houten huis. 

Prijzen variëren per persoonlijk ontwerp. Neem voor meer informatie contact op met MAATworks.

Nextbuilders

Het team van Nextbuilders ontwerpt woningen die demontabel en energiezuinig zijn, met gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke en duurzame materialen. Hun tiny houses en andere droomwoningen worden opgebouwd met vurenhouten multiplex frames gevuld met houtvezel als isolatiemateriaal. Tegen de wanden, vloer en het dak (aan de binnenkant) zit gelakt Fins vuren.

Alle woningen van Nextbuilders zijn volledig uit elkaar te halen, waarna de losse bouwelementen kunnen worden hergebruikt | Beeld: Nextbuilders

Oprichters Elzo de Groot, Bas Jansen en Floris Roelfzema ontwikkelden hun eigen 3D-bouwsysteem. De modulaire bouwdelen worden in de werkplaats met digitale precisie gefreesd (lees: minimaal zaagafval). Daarna wordt de complete woning in de fabriek gebouwd en in zijn geheel verplaatst naar zijn uiteindelijke thuisbasis. 

Je kunt kiezen uit verschillende ontwerpen van huisjes en die gebruiken als startpunt, of laat jouw (tiny) huis volledig naar jouw wensen ontwerpen.

Het kleinste model, een tiny house, laat je bouwen vanaf € 91.050,- inclusief btw (exclusief fundering). Neem contact op met Nextbuilders voor alle ins en outs.

Sustainer Homes

Om de mondiale bouwcrisis het hoofd te bieden moet de traditionele manier van woningen bouwen grondig op de schop, aldus de oprichters van Sustainer Homes. Volgens hen is een dramatische transitie naar schaalbaar en betaalbaar duurzaam bouwen broodnodig. Daarom ontwikkelden ze een bouwsysteem voor modulaire woningbouw in hout.

Met de 3D-bouwmodellen van Sustainer Homes worden huizen gebouwd die 90% minder CO2 uitstoten | Foto: Sustainer Homes

Met het bouwsysteem van Sustainer Homes worden beton, staal en gips vervangen door hoogwaardige, robotisch gefreesde houten elementen - voorzien van een FSC- of PEFC-keurmerk. Zelf levert deze partij geen onderdelen of modules, maar wél extreem gedetailleerde 3D-modellen. Met een grote ontwerpflexibiliteit kunnen zo razendsnel circulaire woningen worden gebouwd die 90% minder CO2 uitstoten. 

In 2015 won Sustainer Homes de ASN Bank Wereldprijs. Inmiddels staan er al meer dan 100 Sustainers in meer dan 30 gemeenten in Nederland. Alhoewel hun digitale systeem vooral voor schaalbaarheid moet zorgen, kun je ook als particulier bij Sustainer Homes aankloppen. 

De prijs van je zelfontworpen (tiny) house is afhankelijk van de grootte van je woning, de complexiteit van het ontwerp en de gekozen afwerking. Neem contact op met Sustainer Homes om de realisatie van jouw houten droomwoning te bespreken.

Met alleen een huis ben je er nog niet

Profile picture for user Jasmine
Jasmine
Auteur
Jasmine is freelance journalist. Zij schrijft persoonlijke verhalen op van mensen die zich vol veerkracht en op geheel eigen wijze inzetten voor een betere wereld. Zelf groeide zij op een boerderij op tussen de schapen, bijen, kippen en moestuingroenten. Inmiddels omarmt ze het stadse leven en brengt daar graag zoveel mogelijk groen in aan (lees: 50 kamerplanten op 50m2).