Biodiversiteit
Natuur

Hier kun je het beste bomen knuffelen 

In tijden van social distancing telt elke knuffel. En bomen knuffelen is ook nog eens gezond blijkt uit onderzoek!
27-04-2020 - door Maartje

Foto: Kal Visuals

Je kunt ons bij Voor de Wereld van Morgen gerust een stelletje boomknuffelaars noemen. We geven immers om mensenrechten, beschermen de natuur en maken ons druk om het klimaat. Maar regelmatig een stevige omhelzing geven aan een boom, dat doen we dan weer niet. Laat dat nou echter precies zijn wat deze IJslandse boswachters adviseren.

In tijden van social distancing moeten we het doen met een stuk minder knuffels van onze vrienden of familieleden. En dat is best zwaar. Gelukkig zijn daar de bomen: ze staan voor je klaar, geven je een geluksboost en zijn gegarandeerd vrij van het COVID-virus.

IJslandse boswachter Þór Þorfinnsson legt uit: "Als je een boom knuffelt voel je het eerst in je tenen, dan stijgt het omhoog naar je benen en je borstkas om vervolgens te eindigen in je hoofd. Knuffel minimaal 5 minuten, het geeft een enorm ontspannen gevoel!"

Om IJslanders de kans te geven hun favoriete boom een knuffel te geven, hebben de IJslandse boswachters paden sneeuwvrij gemaakt en markeringen aangebracht om mensen 2 meter afstand te laten houden aldus de RÚV.

Tijd doorbrengen in de natuur is goed voor je gezondheid

De natuur is goed voor je gezondheid

Is een boom knuffelen voor jou écht een stap te ver, ga dan in ieder geval wél de natuur in. Onderzoek van de Universiteit van Essex toonde aan dat je beduidend gelukkiger wordt als je je actief bent in de natuur. En ook in Japan wordt bosbaden, oftewel Shinrin-yoku, aangeraden. Zo is wetenschappelijk aangetoond dat een langzame boswandeling waarbij je diep ademhaalt en heel langzaam loopt je immuunsysteem versterkt.

Ook de Nederlandse Wageningen Universiteit geeft aan dat tijd doorbrengen in de natuur je stress verlaagt en je creativiteit bevordert. Tenslote bleek uit een grootschalig onderzoek van de Universiteit van East Anglia dat mensen die meer tijd in de natuur doorbrachten een lagere kans hadden op onder meer een hoge bloeddruk, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. 

Knuffel verstandig

Hoewel het advies is om zoveel mogelijk thuis te blijven, is het toch wel fijn om af en toe een luchtje te scheppen. Om te voorkomen dat we nu met zijn allen naar hétzelfde bos rennen om een boom te knuffelen, kun je het beste kiezen voor een rustig natuurgebied. Verken bijvoorbeeld het Botshol in Utrecht of ontdek de Wildernis bij Tiengemeten. Of begeef je naar een van deze stranden, hoewel je het dan zonder boomknuffel moet stellen.

Voor alle natuur geldt dat het in de vroege ochtend en de namiddag het meest rustig is. Natuurmonumenten heeft een lijst opgesteld van hele drukke natuurgebieden waar je momenteel dus niét naartoe moet. Deze lijst vind je hier, inclusief andere handige tips om veilig de natuur in te trekken.

Trek tijdens de vroege ochtend de natuur in. Foto: Simon Wilkes

Gebruik dus je gezonde verstand als je op zoek wilt naar een boom om te knuffelen. Die in je achtertuin of straat is uiteraard ook prima. IJslandse boswachter Þór heeft overigens nog een tip om het meeste uit je boomknuffel te halen: "Doe je ogen dicht en druk je wang tegen de stam aan." Zo gezegd. Wij gaan even op zoek naar een boom.

Kom aan je trekken als natuurliefhebber

Of het nou in een boek, film of toch live is: van de natuur kun je altijd genieten. Lees verder in deze blogs:

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!