Groene stad
Biodiversiteit

Hier kan je subsidie krijgen voor een groen dak 

Een groen dak, wie wil dat nou niet? Het kost alleen ook wat. Met deze subsidies voor groene daken hoef je minder lang te sparen!
21-01-2021 - door Pien
Intensief groen dak van De Dakdokters

De Dakdokters legden dit prachtige groene dak aan in Amsterdam

Een fijne hangplek voor bijen en andere insecten, goed voor de opvang van regenwater en het heeft ook nog eens een isolerende werking: een groen dak heeft alleen maar voordelen! Dat vindt de overheid ook en dus is er in veel gemeenten subsidie te krijgen voor de aanleg van een groen dak. Dit zijn – in het kort – de subsidieregelingen voor groene daken in de 10 grootste gemeenten van Nederland.

15% korting op een groen dak

Tip! Kun je in jouw gemeente helaas nog geen subsidie krijgen voor een groen dak? Wees dan niet getreurd. Natuur & Milieu geeft nu in samenwerking met Het Groene Loket namelijk 15 % korting op een groen dak. De actie loopt t/m 31 oktober 2021 en geldt voor de 'alles in één aanlegset', een lichtgewicht set geschikt voor eigen aanleg en bijna alle typen daken!

Amsterdam

In de Amsterdam kun je subsidie krijgen voor je groen dak via de regeling 'Groen in Amsterdam'. Onder deze regeling vallen ook subsidies voor het aanleggen van een groene gevel en de aanplant van nieuwe bomen.  

Voor een groen dak geldt dat je subsidie kunt krijgen als je een groen dak aanlegt van minimaal 30 m2. Per vierkante meter kan je tussen de €30 en €60 subsidie krijgen, afhankelijk van de waterbergende capaciteit en de beplanting van het dak. Het subsidiebedrag is maximaal 50% van de kosten voor de aanleg en is in totaal maximaal €50.000. De subsidie is te krijgen tot en met 2022, tenzij de subsidiepot eerder leeg is.

Breda

In Gemeente Breda kun je voor de aanleg van een groen dak subsidie krijgen tot maximaal 50% van de kosten. De maximale vergoeding per m2 is maximaal €20 en in totaal kan je maximaal €3.000 subsidie ontvangen. Ben je overtuigd? Let er dan op dat je de subsidie uiterlijk 5 weken voor de aanleg van het groene dak aanvraagt!

Den Haag

In de Gemeente Den Haag is tot 1 september 2022 subsidie voor een groen dak aan te vragen (tenzij de subsidiepot eerder leeg is). Om subsidie te krijgen moet je groene dak minimaal 10 m2 zijn en 18 liter water per m2 kunnen bergen. Voldoet je dan hieraan, dan kun je per vierkante meter € 25 subsidie krijgen tot een maximum van 50% van de aanlegkosten. Het maximale subsidiebedrag dat je kunt aanvragen is € 20.000.

Eindhoven

Net als in Rotterdam valt de subsidie voor de aanleg van een groen dak onder een bredere subsidieregeling rondom klimaatadaptatie. Binnen deze regeling kunnen Eindhovenaren € 25 per m2 groen dak krijgen, met een maximum van € 2.500. Het groene dak moet dan wel minimaal 30 liter water per vierkante meter kunnen bergen en is minimaal 10 m2 groot.

Groningen

Woon je in Groningen en denk je er over om je dak met groen te beplanten? Onderneem dan snel actie! Gemeente Groningen heeft namelijk maar een beperkt subsidiebudget per jaar en dus geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Hoeveel subsidie je kunt krijgen hangt af van de grootte van je dak:

  • € 30 per m2 voor oppervlakten tussen 6 tot 100 m2
  • € 20 per m2 voor oppervlakten vanaf 100 tot 250 m2
  • € 10 per m2 voor oppervlakten vanaf 250 tot 1.000 m2

 

Nijmegen

In de Gemeente Nijmegen kun je subsidie krijgen voor groene daken én voor groene gevels. Ga je voor een groen dak, dan hangt de hoogte van de subsidie af van het type groen dak:

  • Bij een intensief groen dak is de subsidie 50% met een maximum van € 30 per m2. Het dak moet minimaal 50 liter per m2 kunnen opslaan.
  • Bij een extensief groen dak is de subsidie 50% met een maximum van € 50 per m2. Het dak moet minimaal 25 liter water per m2 kunnen opslaan.

Om in aanmerking te komen voor subsidie moet je minimaal 10 m2 tot groen dak omtoveren. Ook goed om te weten: de subsidie geldt niet voor bijgebouwen zoals je schuur.

Rotterdam

In Rotterdam is subsidie te krijgen voor groene daken via de subsidieregeling Klimaatadaptatie. Binnen deze regeling kun je ook subsidie krijgen voor andere maatregelen, zoals bestrating vervangen door groen of het afkoppelen van je regenpijp.

Om in aanmerking te komen voor subsidie voor je Rotterdamse groene dak moet je minimaal 20 m2 dak vergroenen én moet het dak minimaal 30 liter water per m2 kunnen bergen. De hoogte van de subsidie die je kunt krijgen hangt af van het oppervlak van je groene dak en de waterbergende capaciteit. De maximale bedragen zijn €10 per toegevoegde vierkante meter gerealiseerd groenoppervlak en €500 per toegevoegde kubieke meter waterberging.

Tilburg

Ook gemeente Tilburg stimuleert de aanleg van groene daken door hier subsidie voor te verstrekken. De huidige regeling wordt echter aangepast, dus nieuwe aanvragen worden pas vanaf 1 maart 2021 in behandeling genomen. Houd dus de website van gemeente Tilburg in de gaten voor de details over de regeling. 

Utrecht

In Utrecht heeft elk bushokje een groen dak. Ben je geïnspireerd en wil je nu zelf ook een groen dak? Dan kan daar subsidie voor krijgen bij een dak vanaf 10 m2. De hoogte van de subsidie die je kunt krijgen is afhankelijk van het type dak:

  • Bij een intensief groen dak is de subsidie 50% van de kosten met een maximum van € 50 per m2. Een intensief dak bestaat voor maximaal 50% uit mossen en sedum en bergt minimaal 45 liter water per m2.
  • Bij een extensief groen dak is de subsidie 50% van de kosten met een maximum van € 25 per m2. Een extensief dak bestaat voor meer dan 50% uit mossen en sedum en bergt minimaal 15 liter water per m2.

De maximale subsidie die je kunt aanvragen is maximaal € 20.000.

Almere

In de gemeente Almere is op het moment helaas geen subsidie te krijgen voor een groen dak. Wel is het mogelijk om een lening af te sluiten voor het isoleren van je dak, waarbij een groen dak ook mogelijk is.

Staat jouw gemeente er niet bij?

Met de Energiesubsidiewijzer van de Rijksoverheid en MilieuCentraal kun je snel checken of in jouw gemeente subsidie te krijgen is voor de aanleg van een groen dak. Hier vind je trouwens ook andere subsidies voor de verduurzaming van je woning. Of kijk op de website van je gemeente.

Meer tips voor het verduurzamen van je huis

Profile picture for user Pien van der Steen
Pien
Auteur
Freelance contentmaker, boomknuffelaar en dierengek. Wordt blij van verdwalen in de natuur, vegan koken en slimme ideeën die de wereld een stukje groener maken.