Klimaat
Lifestyle

Het mooiste zwembad ter wereld staat in Nederland 

Zwemmen in het mooiste zwembad van de wereld was nog nooit zo dichtbij.
21-12-2016 - door Marly
De buitenkant van het Noorderparkbad

De buitenkant van het Noorderparkbad | Bron: Luuk Kramer

Op de plek van het vroegere Floraparkbad in Amsterdam Noord pronkt nu het Noorderparkbad, een licht en golvend gebouw van hout in balans met haar prachtige groene omgeving.

Zwemmen in regenwater

Het Floraparkbad werd te oud en slurpte teveel energie en werd afgebroken om plaats te maken voor een veel duurzamere variant. Want op die duurzaamheid lag zeker de focus bij de bouw van het Noorderparkbad. Zo hangen er een soort van gordijnen aan de buitenkant van het gebouw die regenwater opvangen en filteren, waarna dit water gewoon weer in het zwembad terecht komt. Je zwemt dus voor een groot deel in regenwater. En de energierekening van het gebouw pakte al 75% lager uit dan in het oude gebouw.

Bron: Architekten Cie.

Bron: Architekten Cie.

And the winner is...

Dit pareltje in Amsterdam Noord, ontworpen door Architekten Cie., is uitgeroepen tot het mooiste publieke zwembad ter wereld op de internationale zwembadbeurs in Lyon, waar ook deze parel van een zeebad in Kopenhagen werd getoond. En dat was niet de eerste keer dat het gebouw in de prijzen viel. De jury- en publieksprijs van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2016 werden ook al binnen gesleept, evenals de nominatie voor de BNA beste gebouw van het jaar 2016.

Over zwembaden gesproken...

Heb je eigenlijk al een badpak? De badpakken van JUNGL zijn gemaakt van opgeviste visnetten uit de oceaan. Maar er zijn nog veel meer duurzame zwemkledingmerken voor mannen, vrouwen én kids. En dankzij de zwemassistent van SWMMR wordt zwemmen voor iedereen toegankelijk, dus ook voor mensen die hier moeite mee hebben vanwege ene lichamelijke of geestelijke beperking. 

Profile picture for user Marly_emily@hotmail.com
Marly
Auteur
Marly | 23 jaar | Amsterdam | UvA | Internationale Betrekkingen | Voor de wereld van morgen | Wereldprijs | Hoe kunnen wij jouw duurzame idee verder helpen?