Het mooiste social design 

Op zoek naar bijzondere producten? Bekijk dit lijstje met moois dat in sociale werkplaatsen is gemaakt!
30-11-2017
Heel veel gave producten worden gemaakt in sociale werkplaatsen.

De koepellamp van Binthout is gemaakt van hout uit Nederlandse bossen | Foto: Binthout

Er wordt ontzettend veel moois gemaakt in sociale werkplaatsen in ons land. Hier werken vaak geschoolde vakmensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Dat creativiteit en kwaliteit er voorop staat bewijst dit lijstje. Tip: shop er meteen je cadeaus voor de feestdagen!

Rescued

Rescued redt restafval en transformeert het tot iets nieuws: 'from waste to wonderful'! Het team achter Rescued ziet zichzelf als makers en uitvinders die telkens nieuwe producten verzinnen. Stuk voor stuk zijn het unieke, opmerkelijke interieuraccessoires. De makers en uitvinders zijn geschoolde vakmensen met een handicap. Ze werken samen in een sociale werkplaats en leren nieuwe vaardigheden van elkaar. Rescued verkoopt onder andere prachtige verlichting, gerecyclede meubels en verschillende hangsystemen voor planten. Verbaas jezelf in de webshop!

Rescued

Afbeelding: The Picky Light van Rescued

PLANKSTAAL

Ben je op zoek naar handgemaakte meubels met een verhaal? De meubels van PLANKSTAAL worden in opdracht gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij elk product van PLANKSTAAL zit een bedankkaartje met de naam van de maker. Voor de collectie 'De Wissel' ontwikkelde PLANKSTAAL een leermethode met een duidelijke bouwinstructie, bestaande uit zes stappen. Alle deelnemers in de sociale werkplaats leren hiermee lassen en houtbewerken. Het resultaat zijn prachtige minimalistische meubels.

Afbeelding: Plankstaal

Seepje

De heerlijke geur van de wasmiddelen en allesreinigers van Seepje komt van 'superschillen' uit Nepal. Deze schillen maken een natuurlijk soort zeep aan als ze in aanraking komen met water. Melvin en Jasper - finalisten van de ASN Bank Wereldprijs 2014 - besloten de schillen naar Nederland te halen en er wasmiddel en allesreiniger van te maken. Zeer succesvol want inmiddels heeft Seepje meer dan 1100 verkooppunten. Maar dat succes is groter. Het team van Seepje werkt samen met Siza, een sociale werkplaats in Arnhem waar 15 mensen alle schillen inpakken en zorgen voor de kleine distributie, zoals bestellingen van consumenten en winkels. Eind 2017 deed Seepje een succesvolle crowdfundactie om ook te kunnen beginnen met natuurlijk afwasmiddel.

Seepje

Binthout

Nederlandse bomen worden door Binthout gered van de versnipperaar en omgetoverd tot verschillende designproducten zoals lampen, snijplanken, logo's op hout en klemborden. De ondernemers achter Binthout, Karst en Cor, creëren diverse werkzaamheden die passen bij de behoeften en wensen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze werken samen met verschillende stichtingen. Neem een kijkje in de webshop!

binthout

Afbeelding: Binthout

HO&MULDER

Afbeelding: HO&MULDER

HO&MULDER is een concepstore en atelier, gevestigd in Arnhem. Ze verkopen eigen ontwerpen, zoals tassen en kleding gemaakt van restmateriaal, maar ook producten van medeontwerpers. In het atelier werken stagiaires en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De eigen ontwerpen worden verkocht onder de merknamen RATNA HO en STUDIO MULDER. In 2016 wonnen de ondernemers achter HO&MULDER met Synth/Ethic de ASN Bank Wereldprijs! Je kunt de duurzame conceptstore bezoeken in Arnhem.  

Meer lezen?

Studio Perspective zet social design in de schijnwerpers, zodat steeds meer producten afkomstig van sociale werkplaatsen verkocht worden. Wij interviewden Annet Mulder, eigenaar van Studio Perspective.