Lifestyle
Eten en drinken

Het lekkerste ijs uit Nederland 

Ben je klaar met alle geur- kleur en smaakstoffen? Ga dan voor biologisch ijs van Nederlandse bodem.
29-05-2020 - door Olatz
Waterijsjes met frambozensmaak.

Wist je dat waterijs vaak een stuk duurzamer is dan roomijs? l Foto: van Lindsay Moe van Unsplash

De zon schijnt, je ligt aan het water en je bent lekker een boek aan het lezen. Wat mist er in dit plaatje? Een ijsje in je hand natuurlijk! 

In Nederland wordt steeds meer biologisch ijs gemaakt zonder toegevoegde geur-, kleur- of smaakstoffen. Dit ijs is niet alleen beter voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. We zetten de lekkerste duurzame ijsmerken van eigen bodem voor je op een rij.

Skoop: buitenbeentjes ijs

Het is de missie van Skoop om het lekkerste ijs te maken op een duurzame manier. Ze maken nu vier verrassende smaken: pure chocolade & peer, aardbei & karnemelk, appelcrumble & karamel en bramen & cruesli. Het ijs wordt onder andere gemaakt van buitenbeentjes en voorkomt hiermee voedselverspilling. Alle ingrediënten zijn biologisch en komen van lokale boeren of bakkers.

Ook over de productie is nagedacht, door de 200 zonnepanelen op het dak van de ijsfabriek is deze 100% energieneutraal. Dit super duurzame ijs is te koop in verschillende supermarkten (Albert Heijn en COOP), bakkers en horecagelegenheden in Amsterdam, Arnhem, Rotterdam, Groningen en Den Haag. 

 Skoop kan je precies vertellen waar de ingrediënten vandaan komen.

NICE: fruit op een stokje

Ben jij een fruitfan? Dan zijn NICE Fruit Pops echt iets voor jou! In dit ijs zitten hele stukken fruit zodat de smaak van het fruit goed wordt behouden. Het team van NICE vindt het heel belangrijk dat je weet wat je eet. De ijsjes bevatten daarom (hooguit zes) biologische ingrediënten en deze staan in koeienletters op de verpakking. Zo weet je precies wat je binnenkrijgt!

Sinds kort maakt NICE Fruit Pops ook romige smaken, zoals aardbei met slagroom. En handig: NICE Fruit Pops worden door heel Nederland verkocht

 De ijsjes zitten vol stukken fruit, gecombineerd met kruiden of thee.

Professor Grunschnabel: exotisch ijs van sterrenkwaliteit

Wil jij weten hoe ijs uit een sterrenrestaurant smaakt? Dan moet je het ijs van Professor Grunschnabel eens proeven, te koop bij o.a. Albert Heijn en Vomar. Professor Grunschnabel maakt de meest bijzondere smaken, zoals Orange Yasmin Yuzu en Maromokotro Snow White.

Dit exotische ijs is ook nog eens vegan-proof, alle ingrediënten zijn namelijk plantaardig. Zo is de koemelk bijvoorbeeld vervangen door kokosmelk.

Professor Grunschnabel maakt de meest bijzonder ijssmaken. Foto: Professor Grunschnabel

Bekijk milieuimpact met app

Staat jouw lievelingsijs niet in het lijstje en wil je weten of je wel duurzaam bezig bent als je het koopt? Scan dan je lievelingsijs in de supermarkt met de Question Mark app. Question Mark deed onderzoek naar 680 (!) verschillende ijssoorten en laat zien of het merk hoog of laag scoort op milieu, mensenrechten of dierenwelzijn.

We kunnen alvast verklappen dat waterijs over het algemeen beter scoort dan roomijs. En nóg beter is ijs dat je zelf maakt dus hieronder een recept.

Zelf (gezonde) waterijsjes maken

Wat helemaal duurzaam is, is zelf waterijs maken van vers fruit. Het is heel makkelijk en bespaart een hoop verpakkingen en nadelige effecten van transport. Het enige wat je nodig hebt zijn ijsvormpjes, water, fruit, een blender en een vriezer. 

  1. Zorg dat je ijsvormpjes, fruit naar keuze, een blender en een vriezer in huis hebt. 
  2. Blend het fruit tot een gladde massa. Voeg wat water toe als het erg dik is.
  3. Schenk de ijsvormpjes vol.
  4. Laat de ijsjes minimaal 8 uur in de vriezer zitten.

En voilà, een lekker, gezond en zelfgemaakt waterijsje!

Meer zomertips?

Profile picture for user olatz.azurmendi_94167
Olatz
Auteur
Als stagiaire bij Voor de Wereld van Morgen help ik duurzame ondernemers groeien. Heb jij een slim idee om de wereld een stukje mooier te maken? Meld je dan aan en deel het met ons!