Het lekkerste ijs uit Nederland 

Ben je klaar met alle geur- kleur en smaakstoffen? Ga dan voor biologisch ijs van Nederlandse bodem.

29-05-2020
Waterijsjes met frambozensmaak.

Wist je dat waterijs vaak een stuk duurzamer is dan roomijs? l Foto: van Lindsay Moe van Unsplash

De zon schijnt, je ligt aan het water en je bent lekker een boek aan het lezen. Wat mist er in dit plaatje? Een ijsje in je hand natuurlijk! 

In Nederland wordt steeds meer biologisch ijs gemaakt zonder toegevoegde geur-, kleur- of smaakstoffen. Dit ijs is niet alleen beter voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. We zetten de lekkerste duurzame ijsmerken van eigen bodem voor je op een rij.

Skoop: buitenbeentjes ijs

Het is de missie van Skoop om het lekkerste ijs te maken op een duurzame manier. Ze maken nu vier verrassende smaken: pure chocolade & peer, aardbei & karnemelk, appelcrumble & karamel en bramen & cruesli. Het ijs wordt onder andere gemaakt van buitenbeentjes en voorkomt hiermee voedselverspilling. Alle ingrediënten zijn biologisch en komen van lokale boeren of bakkers.

Ook over de productie is nagedacht, door de 200 zonnepanelen op het dak van de ijsfabriek is deze 100% energieneutraal. Dit super duurzame ijs is te koop in verschillende supermarkten (Albert Heijn en COOP), bakkers en horecagelegenheden in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. 

 Skoop kan je precies vertellen waar de ingrediënten vandaan komen.

NICE: fruit op een stokje

Ben jij een fruitfan? Dan zijn NICE Fruit Pops echt iets voor jou! In dit ijs zitten hele stukken fruit zodat de smaak van het fruit goed wordt behouden. Het team van NICE vindt het heel belangrijk dat je weet wat je eet. De ijsjes bevatten daarom (hooguit zes) biologische ingrediënten en deze staan in koeienletters op de verpakking. Zo weet je precies wat je binnenkrijgt!

Sinds kort maakt NICE Fruit Pops ook romige smaken, zoals aardbei met slagroom.En handig: NICE Fruit Pops worden door heel Nederland verkocht

 De ijsjes zitten vol stukken fruit, gecombineerd met kruiden of thee.

Professor Grunschnabel: exotisch ijs van sterrenkwaliteit

Wil jij weten hoe ijs uit een sterrenrestaurant smaakt? Dan moet je het ijs van Professor Grunschnabel eens proeven. Dit ijs wordt geserveerd in sterrenrestaurants maar is ook te koop bij Albert Heijn Online. Professor Grunschnabel maakt de meest bijzondere smaken, zoals Orange Yasmin Yuzu en Maromokotro Snow White.

Dit exotische ijs is ook nog eens vegan-proof, alle ingrediënten zijn namelijk plantaardig. Zo is de koemelk bijvoorbeeld vervangen door kokosmelk.

Knakwortel: smakelijk groente-ijs

Het is Valerie’s missie om het eten van groenten lekkerder te maken. Eerder bedacht ze de Knakwortel, een kruidig gemarineerd bospeentje, dat je op héél veel verschillende manieren kunt klaarmaken. Na het succes van de knakwortel komt Valerie met iets nieuws: groente-ijs. Dit ijs wordt gemaakt in IIspressie Almere, waar Valerie zelf ook heeft gewerkt.

De ijssalon staat bekend om zijn bijzondere en innovatieve smaken. De smaken ‘frisse bospeentjes sorbet’ en ‘aardige bietjes sorbet’ passen dan ook perfect in het assortiment. Je kunt een groenteijsje proeven bij IJspressie Almere of bij één van de Knakwortel foodtrucks.

 Valerie en Koen van Knakwortel komen nu met groente-ijs. 

Frozen Dutch: ijs van het seizoen

Het ijs van Frozen Dutch is 100% biologisch en wordt gemaakt van vers fruit, groente, zuivel en kruiden, veelal uit Nederland. De groente- en fruitsmaken wisselen met de seizoenen mee. Hun nieuwste smaak Awajun chocolade-ijs zit vol met sinaasappelstukjes en choconibs (eerlijke en duurzame chocolade van Chocolate Makers). Deze smaak is ook geschikt voor vegans!

Verkrijgbaar in hun ijssalon in Amsterdam of via de site van Albert Heijn.

 De smaken van Frozen Dutch wisselen met het seizoen mee. 

Bekijk milieuimpact met app

Staat jouw lievelingsijs niet in het lijstje en wil je weten of je wel duurzaam bezig bent als je het koopt? Scan dan je lievelingsijs in de supermarkt met de Question Mark app. Question Mark deed onderzoek naar 680 (!) verschillende ijssoorten en laat zien of het merk hoog of laag scoort op milieu, mensenrechten of dierenwelzijn.

We kunnen alvast verklappen dat waterijs over het algemeen beter scoort dan roomijs. En nóg beter is ijs dat je zelf maakt dus hieronder een recept.

Zelf (gezonde) waterijsjes maken

Wat helemaal duurzaam is, is zelf waterijs maken van vers fruit. Het is heel makkelijk en bespaart een hoop verpakkingen en nadelige effecten van transport. Het enige wat je nodig hebt zijn ijsvormpjes, water, fruit, een blender en een vriezer. 

  1. Zorg dat je ijsvormpjes, fruit naar keuze, een blender en een vriezer in huis hebt. 
  2. Blend het fruit tot een gladde massa. Voeg wat water toe als het erg dik is.
  3. Schenk de ijsvormpjes vol.
  4. Laat de ijsjes minimaal 8 uur in de vriezer zitten.

En voilà, een lekker, gezond en zelfgemaakt waterijsje!

Meer zomertips?

Profile picture for user olatz.azurmendi_94167
Olatz
Auteur
Als stagiaire bij Voor de Wereld van Morgen help ik duurzame ondernemers groeien. Heb jij een slim idee om de wereld een stukje mooier te maken? Meld je dan aan en deel het met ons!