Biodiversiteit
Groene stad

Het langste natuurdak van Nederland 

Wat eerst een grijze vlakte op een iconisch gebouw was, is omgetoverd tot één groot natuurgebied. We like!
29-06-2020 - door Jessie
Het natuurdak op de Peperklip in aanleg. Foto: Vestia

Het natuurdak op de Peperklip in aanleg. Foto: Vestia

Als je in Rotterdam woont ken je het gebouw misschien wel: de Peperklip. Dit iconische pand in Rotterdam Zuid was bij de oplevering in 1982 het grootste sociale wooncomplex van nederland. Nu is het dak van dit gebouw onlangs omgetoverd tot een klimaatbestendige tuin vol biodiversiteit. Dat is niet alleen fijn voor de bijen, vlinders en vogels, maar óók voor de omwonenden. Het groene dak van 7.600 m2 kan namelijk heel wat regenwater opvangen! 

Van grijs naar groen

Het dak van de Peperklip, een wooncomplex met 549 huurwoningen, was al een tijdje aan vervanging toe. En "als je het dan toch doet, doe het dan goed", dachten woningcorporatie Vestia en de Gemeente Rotterdam. Het oude dak werd vervangen door het langste natuurdak van Nederland op een woongebouw. Maar liefst 7.600 vierkante meter rust, groen en ruimte. De 250.000 euro die deze renovatie met zich meebrachten werden voor 30% gesubsidieerd door de Europese Unie. 

In de video zie je hoe het dak eruit ziet als alles in bloei staat! 

Rust en ruimte op je rooftop

In het langste natuurdak van Nederland komen vier thema's terug: water, hout, grind en heuvels. Je vindt er sedum, kruiden, vaste planten, waterpoeltjes en boomstammen. Maar vooral: rust en ruimte. En dan vooral voor de bijen, vlinders en vogels, want het dak is niet openbaar toegankelijk. Daar is het helaas niet sterk genoeg voor. Toch zijn de bewoners blij met de natuurtuin boven hun hoofd: in de zomer zorgt het groene dak voor verkoeling en op koude winterdagen blijft het binnen juist lekker warm. Bovendien is er minder kans op regenoverlast én kunnen ze zelf de handen uit de mouwen steken in de gezamenlijke binnentuin. 

Natuurdak op de Peperklip

Natuurdak op de Peperklip in aanleg. Foto Van der Tol

Urban Roofs in Rotterdam

De transformatie van de Peperklip is onderdeel van het programma Multifunctionele daken 2019-2022 van de Gemeente Rotterdam. Hierin spreekt de gemeente de ambitie uit om de 18 vierkante kilometer aan platte daken in de stad klimaatbestendiger en weerbaarder te maken en in totaal 20 hectare extra groen in de stad erbij te krijgen. Dit doen ze onder andere door het supporten van het geveltuinenproject van Raymond. Maar natuurlijk ook door daktuinen aan te leggen, met het project LIFE@Urban Roofs. Naast de Peperklop worden ook de daken in de Robert Fruinstraat én het dak op gebouw De Heuvel aangepakt. 

 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.