Lifestyle
Natuur

Het is bewezen: natuur maakt gelukkig 

Onderzoek van de University of Essex wijst uit wat we eigenlijk al láng wisten: natuur maakt gelukkig
08-10-2017 - door Jessie
Natuur maakt gelukkig!

Een beetje in de tuin rommelen of een lange herfstwandeling maken: het zal je vast niet verrassen dat natuur een bijzonder positief effect heeft op je humeur. Maar als je je vriend achter de computer vandaan wilt sleuren voor die romantische boswandeling, is het wel handig om je argumenten een beetje te kunnen onderbouwen. We've got your back: onderzoek van de University of Essex heeft namelijk bewezen dat natuur een positief effect heeft op je gezondheid en geluksgevoel. Hallo wanderlustweekendjes!

Natuur uit het lab

Het onderzoek vond plaats met 139 proefpersonen die als vrijwilliger werkten in natuurparken in Engeland. Vrijwilligers gaven bijvoorbeeld natuurwandelingen, hielpen met natuurbeheer en maakten vogeltafels en insectenhotels (niet zo mooi als dit insectenhotel waarschijnlijk!). Voor aanvang van deze activiteiten meldde 39% van de proefpersonen dat ze niet erg lekker in hun vel zaten. Twaalf weken later kelderde dit percentage naar slechts 19%! Meer dan de helft van de mensen voelde zich dus aanzienlijk beter na wat tijd in de natuur. 

Geluk in het groen

Waarom maakt de natuur je nu zo gelukkig? Proefpersonen gaven aan dat ze vooral een positief effect merkten op hun gezondheid, relatie met de natuur, hoe actief ze waren en bemerkten tevens een verhoogd contact met de omgeving. Ze vonden het vooral leuk om in natuurconservatieprojecten mee te helpen. Door het leren van heel veel nieuwe natuurfeitjes knalde het geluksgevoel uit alle poriën! En dat komt goed uit; want natuur is waardeloos zonder de mens aldus dit artikel! 

Gratis therapie 

Dit geluksgevoel in één klap duidelijk als de participanten zelf aan het woord komen, zo lazen we in the Guardian: "Getting out in nature makes me feel like I've been born again! It has stopped me living under a duvet all day and it has helped my depression and agitation and helped me to wind down and make decisions about my life". De onderzoekers concluderen dan ook dat activiteiten in de natuur een goede vorm van (door dokters voorgeschreven) therapie kan zijn. 

Wil jij nu zelf ook meteen de natuur in? Kijk dan eens naar deze vijf must-see natuurgebieden, of ontdek wat deze natuurbeschermers en groene initiatieven doen - en hoe jij kunt bijdragen! 

 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.