Mode
Duurzaam ondernemen

Het eerste circulaire overhemd komt uit Nederland 

Met hun overhemden zet SKOT de eerste stap naar een circulaire toekomst voor (mannen)mode.
09-11-2020 - door Aniek
SKOT overhemden

De circulaire overhemden van SKOT Fashion

In 2016 én in 2017 deed Ruben met SKOT mee aan de ASN Bank Wereldprijs. Zijn onderneming verkoopt duurzame mannenkleding, waarbij wordt gefocust op kwaliteit, design en duurzaamheid. We spraken Ruben voor het laatst in 2018, toen hij net zijn allereerste collectie overhemden had gelanceerd. Sindsdien heeft hij niet stilgezeten. Dit najaar lanceert hij zijn nieuwste collectie overhemden, dit keer niet alleen van gerecycled materiaal, maar ook nog eens circulair. 

Circulaire overhemden voor mannen

"Ik wil de modeindustrie verduurzamen," zei Ruben tijdens ons eerste interview met SKOT. Voor zijn eerste collectie overhemden wilde hij focussen op het gebruiken van gerecyclede stoffen. Hoewel de mode-industrie steeds vaker gerecyclede stoffen gebruikt, blijft dit voor overhemden ingewikkeld. "Het probleem met recycling van kleding is dat de kwaliteit van het garen snel afneemt," zegt Ruben. Als garen gerecycled wordt, verliest het al snel sterkte én lengte. Voor kleding van dikker materiaal, zoals truien of spijkerbroeken, is dat geen probleem. Voor fijnere stoffen, die worden gebruikt voor overhemden, is het een groot obstakel.

Om een circulair overhemd te maken, moest SKOT op zoek gaan naar een garen dat zo lang en sterk mogelijk bleef na het recyclen. Hiervoor stapten ze over naar Refibra™, een duurzaam garen van gerecycled katoen en houtpulp uit beschermde bossen. Dit garen is veel sterker dan normaal katoengaren en gaat veel langer mee. Daarnaast is de productie van Refibra™ garen ook nog eens volledig circulair. Met zijn circulaire overhemden wil Ruben een duidelijk boodschap naar buiten brengen: "Hey kledingindustrie, zie je wel dat dit kan?". Hij hoopt dat grote merken in zijn voetstappen zullen volgen.  

SKOT verkoopt de circulaire slim-fit overhemden in verschillende kleuren. Foto: SKOT

Veel geleerd van deelname Wereldprijs

SKOT deed maar liefst twee keer mee met de ASN Bank Wereldprijs. Hoewel ze beide keren niet verder kwamen dan de top 15, zegt Ruben toch veel geleerd te hebben tijdens het ondernemerstraject. "Het mooiste aan de ASN Bank Wereldprijs is dat het een kans biedt aan dromers. In 2016 was SKOT nog niet veel meer dan een droom, maar met de hulp van de coaches, de jury en de andere leden van de community is het gelukt om die droom te realiseren," zegt Ruben. "Als jonge onderneming hoef je hier niet te doen alsof je alles al weet, maar mag je juist werken aan alles wat je nog niet weet."

Ondernemen tijdens de coronacrisis

In 2020 zijn de meeste kantoren gesloten en werkt het merendeel van de mensen (in hun joggingpak) vanuit huis. Om juist nú met zijn nieuwe collectie overhemden naar buiten te komen, was dus wel spannend. Toch heeft SKOT tot nu toe niet heel veel last gehad van de coronacrisis. "Omdat we ervoor hebben gekozen om onze kleding alleen online te verkopen, hebben we minder last van de coronacrisis dan veel kledingmerken met winkelpanden," legt Ruben uit. Zo sluiten ze zich aan bij andere duurzame online winkels. Ondanks de verwachte kleine tegenslagen, groeit SKOT nog steeds gestaag.

SKOT verkoopt niet alleen duurzame overhemden, maar ook duurzame T-shirts. Foto: SKOT

De coronacrisis bracht Ruben juist het idee voor het volgende duurzame kledingstuk dat hij met SKOT wil uitbrengen. De komende maanden focust hij op het ontwikkelen van een duurzaam poloshirt. "Als ondernemer moet je flexibel zijn en je aanpassen aan de markt," zegt Ruben. "Mannen werken nu vaker vanuit huis en kleden zich daardoor liever comfortabel." Daarom wil SKOT volgend jaar een duurzame polo op de markt brengen. De komende paar maanden zal Ruben onderzoek moeten doen naar de verschillende manieren om deze polo zo duurzaam mogelijk te produceren.

De toekomst van SKOT is rooskleurig

De komende tijd zal SKOT zich vooral focussen op de nieuwe collectie van circulaire overhemden. Zodra die verkoop lekker loopt, gaat Ruben zich weer focussen op de uitbreiding van zijn assortiment. "We hebben eindeloos veel opties," legt Ruben uit. "Allereerst willen we ons focussen op duurzame poloshirts, maar we willen in de toekomst ook sokken, onderbroeken en misschien zelfs ook kleding voor vrouwen ontwikkelen."

Ruben: "Zo willen ze stuk voor stuk de kledingindustrie verduurzamen. Niet alleen voor mannen die al vegetarisch eten en zero waste leven, maar juist voor alle mannen."

Wil jij zo'n duurzaam, circulair overhemd bemachtigen? Tot en met 31 december 2020 koop je er een met 20% korting met de speciale actiecode van ASN Bank.

Meer lezen over duurzame mode?

Profile picture for user aniek.moonen
Aniek
Auteur
Stagiair bij Voor de Wereld van Morgen. Ik zet me in om mensen te inspireren en te motiveren met duurzaamheidskennis. Heb je een goed idee voor een duurzaam initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!