Tech

Het bruist in heel Nederland: Zuid-Holland 

Wat speelt er in Zuid-Holland op het gebied van duurzaamheid en innovatie?
29-06-2016
Bruisend Den Haag. Bron: Impactcity.nl.

Bruisend Den Haag. Bron: Impactcity.nl.

Op allerlei plekken in ons land wordt enthousiast getimmerd aan de wereld van morgen. Van universiteitsgebouwen tot duurzame start-ups, van gemeentes tot culturele hotspots. Om een overzicht te krijgen van al die mooie ontwikkelingen maken we een 12-delige serie, waarin elke keer een andere provincie in de schijnwerpers staat. Vandaag het derde deel: Zuid-Holland.

“Er gebeurt heel veel in Zuid-Holland.”, vertelt Marco van Steekelenburg van de Provincie Zuid-Holland, verantwoordelijk voor Energietransitie & Innovatie. “Zuid-Holland telt 3,5 miljoen inwoners. Dat is één op de vijf Nederlanders. In de steden wonen mensen dicht op elkaar, maar we hebben gelukkig ook nog wijdse en open landschappen: het Groene Hart, de kust, rivieren en meren. We hebben grote multinationals zoals Unilever en Shell, maar ook een hele vruchtbare voedingsbodem voor start-ups.’

1. Kennis en innovatie

We hebben de ongelooflijk luxe positie dat we maar liefst drie universiteiten hebben.”, vertelt Marco van Steekelenburg. “ We hebben de techniek uit Delft, de Life Science uit Leiden en de ’financiële kennis in Rotterdam. Dat is een fantastische combinatie. Bovendien zijn er nog allerlei ROC’s en Hoge Scholen waar getalenteerde mensen studeren.”

The Green Village is een levend laboratorium op de TU-campus waar onderzoek wordt gedaan naar nieuwe, duurzame en innovatieve energieoplossingen. Van Steekelenburg: “ Ze hebben er bijvoorbeeld een jaren 70 huis geüpgraded tot een nul-op-de-meter woning. Verder staat er één van de vijf waterstofauto’s van Nederland, en de eerste die energie levert. Het is eigenlijk een kleine energiecentrale: er komt een stekker uit in plaats van er in.”

Energy Island (Goeree-Overflakkee) heeft als doel gesteld om in 2020 energieneutraal te zijn. Van Steekelenburg: “ Het eiland is relatief dun bevolkt waardoor er ruimte is  voor veel windmolens. Bij veel wind en geringe energievraag, kunnen we overtollig windstroom opslaan door waterstof te produceren. We gaan ons busvervoer naar het eiland op waterstof laten rijden. Zo krijgen we een systeem waar we energie van het eiland afhalen met een bus in plaats van met een kabel. Die bus kan bijvoorbeeld weer over de innovatieve N470 naar The Green Village rijden en met alle opgeslagen waterstof het net voeden.” 

Smart Multi Commodity Grid is een slim energienet waarin je het gebruik van alle energiemodaliteiten zoals stroom, waterstof, CO2 en warmte naar beneden brengt. Van Steekelenburg: “Onze glastuinbouw-complexen worden nu bijvoorbeeld nog verwarmd met aardgas. Op termijn gaan we die verwarmen met overtollige restwarmte uit de haven en geothermie putten. We zullen parallel aan ons warmtenet CO2-leidingen aanleggen om alle overtollige CO2 aan de plantjes in de kas geven en de kas helemaal energie producerend maken.”

2. Duurzame start-ups

In Zuid-Holland is er vol op plek voor duurzame start-ups. Een paar voorbeelden:

UNIIQ is een nieuw investeringsfonds dat in juni door start-up ambassadeur Neelie Kroes werd gelanceerd. De drie universiteiten en de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter hebben 22 miljoen euro beschikbaar gesteld om veelbelovende start-ups op weg te helpen. 

YES!Delft is een ondernemerscentrum dat studenten en wetenschappers helpt met het opstarten van een bedrijf. Mensen met geld komen er samen om beginnende start-ups te helpen om er een groot bedrijf van te maken. Van Steekelenburg: “ Een voorbeeld daarvan is Windchallenge, een bedrijfje dat mobiele, lichtgewicht windmolens maakt voor off- en ongrid situaties.”

Startup in Residence Zuid-Holland daagt jonge ondernemers en startups uit om met creatieve oplossingen te komen voor vraagstukken waar de stad mee te maken heeft. Bijvoorbeeld hoe fietspaden duurzamer kunnen, of hoe de bushalte van de toekomst eruit ziet. En hoe kan de luchtkwaliteit eigenlijk beter gemeten worden? Het zijn drie van de twaalf uitdagingen waarbij de provincie Zuid-Holland samenwerking zoekt met startups die slimme en creatieve oplossingen kunnen bedenken. Zij krijgen de kans om hun idee door te ontwikkelen, worden ondersteund met coaching en trainingen, en krijgen een werkplek op de innovatievloer binnen het Provinciehuis. Startups met goede oplossingen kunnen zich tot 9 april 2018 inschrijven! Doe jij mee?

3. Culturele hotspots

In deze provincie bruist het van de culturele hotspots. We selecteerden drie prachtplekken waar je zeker eens een kijkje moet nemen:

BlueCity 010: In het oude Tropicana in Rotterdam werken zo’n 50 enthousiaste ondernemers die hun businessplannen, grondstoffen en reststromen op elkaar afstemmen. Hier doen ze onderzoek naar de “blauwe economie” en bouwen ze aan de stad van de toekomst. Daarnaast werken ze aan een programmering met filmavonden, meetups, netwerkbijeenkomsten en congressen. Vergaderen kan in een oud bubbelbad, op de plek waar je ooit door de Wildwaterbaan kon zoeven zit nu de Aloha bar & restaurant.

Oma’s Pop-up is een initiatief van een aantal Rotterdamse studenten. Zij besloten aandacht te besteden aan eenzaamheid door een restaurant te openen waar senioren de lekkere maaltijden bereiden en nuttigen met (veelal) jonge mensen. Je kunt er regelmatig aanschuiven voor een heerlijke maaltijd.

Uitjeeigenstad in Rotterdam en UF002 de Schilde in Den Haag zijn twee prachtvoorbeelden van de opmars van stadslandbouw. De eerste is de grootste en de tweede de hoogste. Op de zesde etage van het voormalige kantoorgebouw ‘De Schilde’ wordt namelijk vis gekweekt. Een etage hoger, op het dak, is een grote kas gebouwd om knapperige sla en sappige tomaten te telen. Er wordt geëxperimenteerd met gezond eten, je kan er zien hoe het groeit en je kan er verse producten kopen en proeven. 

4. Toekomst

Marco van Steekelenburg is optimistisch over de toekomst van Zuid Holland: “We hebben alle middelen in handen om de duurzame transitie te maken. We hebben samenwerkende overheden, maatschappelijk verantwoorde bedrijven, we hebben bruisende kennisinstellingen en de financiële middelen.”

“In de toekomst gaat Zuid-Holland onder de naam Energy Innovation Delta, volop inzetten op een nieuw warmtenet, op slimme wegen en elektrische- en waterstofauto’s, maar vooral op het creëren van interactiemilieus waar creatievelingen samen kunnen bouwen aan een fossielvrij Zuid-Holland

Lees ook andere artikelen uit de reeks

Het bruist in heel Nederland: Gelderland Gelderland heeft een ambitieus energie transitie programma, twee clean-tech regio’s, Wageningen Universiteit, allerlei interessante startups, initiatieven en bedrijven, en de ambitie om de eerste afvalloze provincie van Nederland te worden.

Het bruist in heel Nederland: Noord-Holland Noord-Holland kenmerkt zich door een enorme diversiteit. Landbouw in de Noordkop, foodindustrie in de Zaanstreek, Schiphol en zeehavens in de Metropoolregio Amsterdam. Kennis en (duurzame) innovaties: daar draait het om in Noord-Holland. 

Het bruist in heel Nederland: Overijssel Overijssel is een prachtige provincie om te wonen, te werken en om te recreëren. De landschappen zijn prachtig en er zijn genoeg kansen voor de nuchtere en hardwerkende mensen die er wonen.

Het bruist in heel Nederland: Zeeland Het motto van onze provincie is: Land in zee. Die ligging in zee, dat samenspel tussen water en land, zilt en zoet, eb en vloed, onderscheidt Zeeland van alle andere regio's in dit deel van Europa.