Lifestyle

Het bruist in heel Nederland: Utrecht 

Wat speelt er in Utrecht op het gebied van duurzaamheid en innovatie?
22-09-2016

Afbeelding: Domtoren vanaf de Maartensbrug door E. Dronkert (Flickr)

Op allerlei plekken in ons land wordt enthousiast getimmerd aan de wereld van morgen. Van universiteitsgebouwen tot duurzame start-ups, van gemeentes tot culturele hotspots. Om een overzicht te krijgen van al die mooie ontwikkelingen maken we een 12-delige serie, waarin elke keer een andere provincie in de schijnwerpers staat. Vandaag het achtste deel: Utrecht.

“De provincie Utrecht is een open samenleving en een ontmoetingspunt van kennis en creativiteit, met een rijke cultuur en een gevarieerd landschap.”, vertelt Florien Scager, Coördinator Duurzaamheid bij Provincie Utrecht. “Als provincie zijn we vooruitstrevend en vernieuwend. We kregen in 2015 bijvoorbeeld als eerste provincie de titel ‘Fairtrade Provincie’ en zijn de afgelopen twee jaar verkozen tot  ‘Most Competitive Region' van de EU.""Bovendien hebben we de hoogst opgeleide bevolking van Nederland en een sterke dienstensector. Kennis en innovatie gaan hand in hand in een prettig en divers woon-leefklimaat. Dat maakt Utrecht een aantrekkelijke plaats om te wonen en werken." 

1. Kennis en innovatie 

De beschikbare kennis in de provincie Utrecht is enorm. Zo kan je er o.a. de Universiteit en de Hogeschool Utrecht vinden, maar ook instituten zoals KNMI en TNO. Florien Scager vertelt: “We hebben de ambitie om uit te groeien tot meest leefbare economie van Europa. Daarom werken we hard aan innovaties op het gebied van energietransitie, life sciences, diensteninnovaties, gezondheid en smart cities.”

Utrecht3DMedical is het eerste Smart Industry Fieldlab voor 3D-printen in de medische sector in Nederland. Het UMC Utrecht, de Hogeschool Utrecht en de Stichting Protospace gaan hier samen de nieuwste prototypes printen voor de medische sector.

Op schoolplein Kerckebosch in Zeist kan je op internet surfen via planten in de wijk. Plant-e technologie maakt het namelijk mogelijk om elektriciteit te produceren met levende planten. Deze ontwikkeling draagt niet alleen bij aan duurzaamheid, maar is ook een investering in verder onderzoek naar deze vooruitstrevende groene technologie.

Nul-op-de-meter (NOM) heeft als doel om vóór 2020 minimaal 50.000 woningen in provincie Utrecht zo te renoveren dat ze geen energierekening meer hebben.

2. Duurzame startups

In Utrecht is er vol op plek voor duurzame start-ups. Een paar voorbeelden:

SnappCar is een duurzame en nieuwe dienst in de Nederlandse mobiliteitsmarkt. Via dit online platform kunnen particuliere autobezitters hun auto compleet verzekerd verhuren aan buurtgenoten. SnappCar regelt de verbinding tussen vraag en aanbod, kwaliteitscontrole, betaling, contracten en een verplichte allriskverzekering.

Rechtstreex Utrecht maakt het mogelijk voor bewoners om samen boodschappen te doen bij lokale boeren en voedselmakers. Ze kunnen online bestellen en hun boodschappen ophalen bij een van de wijkpunten.

Stadswormerij Amersfoort zet duizenden tijgerwormen in om samen met mensen met een arbeidsbeperking groente-en fruitresten om te zetten in compost. Zo sluiten ze op een nieuwe manier de voedselkringloop en voeden ze allerlei moestuintjes, balkonplanten en stadslandbouw projecten.

3. Culturele hotspots

In deze provincie bruist het van de culturele hotspots. We selecteerden drie prachtplekken waar je zeker eens een kijkje moet nemen:

Vechtclub XL is een inspirerende ontmoetingsplek in Utrecht met werkruimtes voor creatieve ondernemers, een restaurant, moestuin, podium, vergaderplekken en expositieruimtes.

De Metaalkathedraal is een culturele broedplaats en autonome werkplaats voor kunstenaars in Utrecht. Het is een vrijplaats voor ecologie, kunst, cultuur, natuur en cultureel ondernemerschap in een bijzonder mooi gebouw.

De Nieuwe Stad is een plek in hartje Amersfoort waar vernieuwers samen wonen, werken en samen komen. Hier vind je allerlei kleine en grote bedrijven in een inspirerende omgeving.

4. De toekomst

Florien Scager blikt enthousiast vooruit naar de toekomst van zijn/haar provincie:

“De provincie belegt duurzaamheid integraal op alle beleidsterreinen. We willen namelijk de juiste balans houden tussen people, planet en profit. Uiteraard doen we ons best om onze koploperpositie op het gebied van innovatie vast te houden. Daarnaast streven we er naar om de aantrekkingskracht van de regio te vergroten m.b.v. een gezonde economische motor.”

“Verder zetten we in op Healthy Urban Living: oftewel gezond leven in stedelijk gebied. Zo maken we ons sterk om 440 nieuwe duurzame woningen te bouwen bij het prachtige gebied bij Soesterberg. Daarbij maken we duurzame keuzes, zodat ook toekomstige generaties van het gebied kunnen genieten.”

“Een ander mooi plan voor de toekomst is Fort Vechten, waar het Nationaal Centrum Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt gevestigd. Duurzaamheid is een rode draad in het herstel en het gebruik van dit oude fort. Zo mag de natuur niet verstoord worden en moet het materiaal gebruik zoveel mogelijk voldoen aan het cradle-to-cradle principe.”