Groene stad
Tech

Het bruist in heel Nederland: Noord-Brabant 

Wat speelt er in Noord-Brabant op het gebied van duurzaamheid en innovatie?
12-10-2016
Noord-Brabant

Afbeelding: Nicola, Flickr.

Op allerlei plekken in ons land wordt enthousiast getimmerd aan de wereld van  morgen. Van universiteitsgebouwen tot duurzame start-ups, van gemeentes tot culturele hotspots. Om een overzicht te krijgen van al die mooie ontwikkelingen maken we een 12-delige serie, waarin elke keer een andere provincie in de schijnwerpers staat. Vandaag het tiende deel: Noord-Brabant.

Gedeputeerde Economie en Internationalisering Bert Pauli vertelt enthousiast: “Brabant heeft een geschiedenis van samenwerking. Multinationals in de maakindustrie, zoals Philips, ASML, Van der Lande en MSD, hebben honderden mkb-ondernemers achter zich staan met wie zij werken aan innovatie. Ze helpen elkaar en gunnen elkaar wat. Zo versterken we in Brabant samen onze de concurrentiekracht.”

 

 1. Kennis en innovatie 

De beschikbare kennis in de provincie Noord-Brabant is enorm. Zo kan je er o.a. Tilburg University, Fontys Hogeschool en de Design Academy vinden. Een paar andere voorbeelden van kennis en innovatie in deze provincie zijn:

Jheronimus Academy of Datascience leidt universitaire masterstudenten op tot dataspecialisten. Bovendien gaan ze met spin-offs en bedrijven in de regio een cluster vormen voor kennis op het gebied van big data en digitalisering.

Op het Pivot Park in Oss (het oude terrein van Organon) werken verschillende bedrijven en start-ups aan allerlei medische innovaties. Zo kan je er bijvoorbeeld Aduro Biotech Europe vinden. Dit bedrijf ontwikkelt in samenwerking met top oncologiecentra in Nederland, antistoffen voor de behandeling van kanker.

In verschillende proeftuinen en lab’s worden nieuwe producten ontwikkeld. Bijvoorbeeld grondstoffen voor voedsel, veevoer en medicijnen op basis van eiwitten uit insecten. Zie het Insectlab van de HAS.  

2. Duurzame start-ups

In Noord-Brabant is er volop plek voor duurzame start-ups. Een paar voorbeelden:

Smart Photonics ontwikkelt de nieuwe generatie computerchips. Dankzij een even slim als ingewikkeld proces met fotonische micro-chips -chips die met licht werken in plaats van elektriciteit-, kan de hele wereld binnen een paar jaar veel geld en energie gaan besparen. 

Het viel de oprichter van NNGRY op dat er veel grondstoffen over grote afstanden worden getransporteerd. Volgens hem moest dat anders kunnen. Daarom ontwikkelt NNRGY allerlei producten met lokaal geteeld Olifantsgras, zoals bijvoorbeeld papier, beton en bioplastic.

Ecotap is een producent van oplaadpunten voor elektrische auto’s, fietsen en scooters. Deze oplaadpunten kan je al bij verschillende gemeenten, bedrijven, parkeergarages en huizen vinden. 

3. Culturele hotspots

In deze provincie bruist het van de culturele hotspots. We selecteerden drie prachtplekken waar je zeker eens een kijkje moet nemen:

Op stadsdeel Strijp S in Eindhoven gebeurt van alles. Het oude terrein van Philips is nu de vestigingsplek voor diverse horeca en start-ups en later deze maand zal de Dutch Design Week er plaats vinden.

De Gruyterfabriek in ’s-Hertogenbosch is industrieel erfgoed waar je wel meer dan honderd start-ups, bedrijven en horeca kunt vinden. Samen willen zij het creatieve loket van de stad zijn. 

CHV Noordkade in Veghel zit in het hart van de stad. Ooit was dit de locatie van Europa’s grootste mengvoederfabriek, maar nu is deze bijzondere plaats getransformeerd naar een plek waar mensen er kunnen genieten van de laatste voedseltrends.   

4. De toekomst

Gedeputeerde Pauli is optimistisch over de toekomst van zijn provincie:

 “In Brabant bundelen bedrijven hun inspanningen om de uitdagingen van morgen te kunnen aangaan, zoals een groeiende wereldbevolking van voldoende voedsel voorzien, het verduurzamen van onze energievoorziening en het voorkomen dat grondstoffen voor bouw en industrie uitgeput raken.”

“ In de toekomst wil de provincie die samenwerking voor innovatie verder versterken en bedrijven uitdagen daarbij gebruik te maken van de laatste ontwikkelingen zoals big data. Bovendien brengen we verschillende sectoren met elkaar in contact: met het maken van crossovers is nog veel winst te behalen. De medische en de hightech sector ontwikkelen bijvoorbeeld samen zorgrobots, waarmee we de kosten van de gezondheidszorg beheersbaar kunnen houden.”