Het bruist in heel Nederland: Limburg 

Wat speelt er in Limburg op het gebied van duurzaamheid en innovatie?
29-09-2016

Afbeelding: Frans Berkelaar, Flickr

Op allerlei plekken in ons land wordt enthousiast getimmerd aan de wereld van morgen. Van universiteitsgebouwen tot duurzame start-ups, van gemeentes tot culturele hotspots. Om een overzicht te krijgen van al die mooie ontwikkelingen maken we een 12-delige serie, waarin elke keer een andere provincie in de schijnwerpers staat. Vandaag het negende deel: Limburg.

In Limburg is het altijd lente. Niet alleen vanwege het aangename aantal zonuren in de provincie, maar vooral ook omdat er altijd ruimte is voor groei en bloei. Het klassieke imago van Limburg -dat gaat over vlaai, over schutterijen, over de korenwolf en het carnaval- wordt er omarmd, maar inmiddels ontwikkelt de mooiste en ‘verschillendste’ provincie van het land zich in een razend tempo naar een nieuwe identiteit. Zo’n 25 jaar na de geboorte van het moderne Europa (in Limburg werd in 1992 het Verdrag van Maastricht getekend) is de Limburgse Lente in volle gang: Limburgers innoveren, verduurzamen, ondernemen, bundelen hun kennis en kunde, zien geen grenzen en zijn actief, activistisch zelfs!  

1. Kennis en innovatie 

De beschikbare kennis in de provincie Limburg is enorm. ‘Brightlands’ is de vlag waaronder bedrijfsleven, onderwijsinstellingen (zoals de Universiteit Maastricht) en overheid elkaar vinden en versterken. De vier Limburgse campussen zijn daarvoor dé hotspots. Daan Prevoo is gedeputeerde voor onder andere duurzaamheid en energie:

“Als provincie willen we ons graag positioneren als een Europese Technologische Top Regio. Daarom stimuleren we de samenwerkingen tussen bedrijven en kennisinstellingen in Limburg en omringende provincies in Duitsland en België. Zo maken we ons samen sterk als dé technologische regio in Europa.” Een paar voorbeelden van bedrijven, gebieden en projecten op het gebied van kennis en innovatie in provincie Limburg zijn:

Xilloc Medical B.V. is betrokken geweest bij het ontwikkelen van een technologie om met behulp van een 3D-printer implantaten te maken die delen van het menselijk skelet vervangen.  Zo hadden zij een paar jaar geleden een wereldprimeur met een 3D-geprinte schedelimplantaat. En heel recent nog was er een klinkend succes met de eerste 3D-geprinte elektrische gitaar van de wereld!

Trans Tech Diagnostics richt zich op de ontwikkeling van een diagnostische kit voor hart en vaatziekten. Deze nieuwe vorm van gepersonaliseerde geneeskunde moet er voor gaan zorgen dat de gezondheidszorg efficiënter en breder inzetbaar wordt, zodat er uiteindelijk minder gezondheidsschade bij komt en de kosten voor mens en maatschappij omlaag gaan.

De Blauwe Keten is een project waarbij er wordt gezocht naar de teelt van micro-algen. Deze algen kunnen namelijk gebruikt worden voor allerlei toepassingen in de voedings- en textielindustrie, bouwsector, farmacie en cosmetica. Als deze teelt rendabel blijkt is er ruimte voor tientallen hectare micro-algenteelt onder glas of op containervelden, waardoor de Vlaams-Nederlandse grensregio op wereldschaal een waardevolle speler wordt. 

2. Duurzame startups

In Limburg is er vol op plek voor duurzame start-ups. Een paar voorbeelden:

StoneCycling heeft een methode ontwikkeld om van bouw- en sloopafval nieuwe bakstenen te kunnen produceren. Initiatiefnemer Tom van Soest heeft een duurzame en sterke steen gemaakt door sloopmateriaal, zoals tegels, glas en steen, in de juiste verhouding met elkaar te vermengen. Deze bakstenen hoeven bovendien zo’n 300 graden minder warm te worden gebakken, waardoor de uitstoot van CO2 flink kan worden teruggedrongen.

AERspire maakt een esthetische zonne-energie oplossing die dakbedekking én energieopwekking in één is. Het volledige dakvlak wordt gevuld met frame-loze elementen waarvan de meesten actief zijn en dus elektriciteit opwekken.

Zwamburg kweekt op een duurzame manier eetbare paddenstoelen op het afval van Limburg. De koffiedik, koffieschillen en mergelpoeder worden lokaal opgehaald bij Limburgse horeca, koffiebranderij en de enige Nederlandse mergelzagerij in Margraten. Op dit afval groeit Zwamburg voornamelijk oesterzwammen. 

3. Culturele hotspots

In deze provincie bruist het van de culturele hotspots. We selecteerden drie prachtplekken waar je zeker eens een kijkje moet nemen:

Bij Marres kan je genieten van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek, performances en de prachtige stadstuin. Bij Marres Kitchen worden ’s avonds de sterren van de hemel gekookt door chef-kok Maher Al Sabbagh.

Het FabLab Zuid-Limburg is een open werkplaats waar iedereen zijn of haar eigen 2D- of 3D-product kan maken met hulp van computergestuurde machines. Zo zijn er lasersnijders, 3D-printers, vinylcutters, 3D-frees, schuimsnijders en nog veel meer.

Het Landbouwbelang is een kraakpand en culturele vrijplaats in Maastricht, tussen het Bassin en de Maas, waar allerlei culturele activiteiten plaats vinden. Zo kan je er regelmatig langs voor concerten, tentoonstellingen, een ontmoetingsplek, een gemeenschappelijke tuin, een doorgeefwinkel en nog veel meer moois.

4. De toekomst

Limburg heeft een enorme ambitie in de transformatie richting een energieneutrale provincie in 2050. Deputé Daan Prevoo streeft naar een klimaatbestendige omgeving:

 “Wij investeren volop in waterveiligheid, -kwaliteit en - beschikbaarheid. Op het gebied van energie wordt ingezet op een mix van wind, zon, aard- en restwarmte en het besparen door zoveel mogelijk woningen energiezuiniger te maken en samenleving bewust te maken van nut en noodzaak. Vanwege onze ligging kunnen en willen we dat niet alleen, maar zoeken we steeds de samenwerking op met onze buurlanden. We zien geen grenzen, maar kansen!”

“Op het gebied van milieu wordt scherper ingezet op normeringen en het aanpakken van overtreders en worden met de grote industriële producenten afspraken gemaakt over het gebruik van restwarmte en de reductie van C02. En dan is er nog het in Europa unieke aanvalsplan 'Asbest en Energie' vertaalt de ambitie om circa 12 miljoen vierkante meter asbesthoudende daken voor 2024 te verwijderen en te vervangen door energiebesparende daken of opwekking van duurzame energie met bijvoorbeeld zonnepanelen.”

Afbeelding v.b.n.b: Frans BerkelaarMacchi en Peter Köves. (Flickr)