Het bruist in heel Nederland: Groningen 

Wat speelt er in Groningen op het gebied van duurzaamheid en innovatie?
20-07-2016

Afbeelding: Marketing Groningen

Op allerlei plekken in ons land wordt enthousiast getimmerd aan de wereld van morgen. Van universiteitsgebouwen tot duurzame start-ups, van gemeentes tot culturele hotspots. Om een overzicht te krijgen van al die mooie ontwikkelingen maken we een 12-delige serie, waarin elke keer een andere provincie in de schijnwerpers staat. Vandaag het vijfde deel: Groningen.

“In Groningen hebben we de mentaliteit om onze succes niet zo van de daken te schreeuwen. Dat zouden we best meer mogen doen.” vertelt Frank Mennega, senior beleidsmedewerker Healthy Ageing van Provincie Groningen. “We hebben veel MKB-ers en sterke kennisinstellingen met een focus op energie en gezondheid. Er is een grote hoeveelheid innovatieve ondernemers en we zijn volop aan het inzetten op een duurzame en circulaire economie. Daar zijn we trots op.”

1. Kennis en innovatie

In de stad Groningen kan je o.a. de Rijksuniversiteit, de hogescholen, het Universitair Medisch Centrum vinden. Buiten de stad is er volop ruimte voor bedrijvigheid en landbouw. Frank Mennega:

“Stad en Ommeland (de rest van de provincie) vullen elkaar aan: kennis in de stad, industrie in het ommeland. We hebben een goede start-up scene en zijn sterk in big data. Die kennis en innovatie combineren we vooral met gezondheid een energie.”

Healthy Ageing, ofwel gezond ouder worden, is een speerpunt van het UMCG. Samen met andere kennisinstellingen en bedrijven onderzoeken ze hoe we gezond en actief ouder kunnen worden. Dat is belangrijk want er zijn verhoudingsgewijs niet alleen steeds meer ouderen, ze worden ook steeds ouder. Deze en andere ontwikkelingen vragen om innovatieve oplossingen om de gezondheidszorg toegankelijk en betaalbaar voor iedereen te houden.

Region of Smart Factories is een samenwerking tussen 40 partners uit Noord-Nederland die is gericht op het ontwikkelen van de fabriek van de toekomst. In deze fabriek wordt gebruik gemaakt van intelligente productieprocessen die zichzelf corrigeren en verbeteren. De missie is om de productiviteit van de maakindustrie te verbeteren om banen te behouden of de werkgelegenheid uit te breiden.

Energy Valley zet zich met bedrijven, kennisinstellingen en overheden in om marktkansen op het gebied van schone en innovatieve energie te realiseren. Dit doen ze in Drenthe, Fryslân, Noord-Holland Noord en Groningen.

2. Duurzame startups

In Groningen is er vol op plek voor duurzame start-ups. Een paar voorbeelden:

SustainableBuildings realiseert innovatieve slimme energie systemen in gebouwen. De cloud-gebaseerde software maakt het mogelijk om het energieverbruik van organisaties inzichtelijk te maken. Zo kunnen gebruikers en beheerders hun gedrag aanpassen en hun energieverbruik tot wel 35% verminderen.

Tvilight heeft een slimme sensortechnologie ontwikkeld die het lichtniveau van de lantaarnpalen aanpast aan de hoeveelheid verkeer. Zo worden de lampen ’s nachts gedimd tot een laag niveau. Als een voetganger, iets of auto wordt gedetecteerd schakelen de lampen naar volle lichtsterkte. De lantaarnpalen communiceren draadloos met elkaar, waardoor de verlichting het verkeerd volgt. Dankzij deze slimme oplossing kan er tot wel 80% energie worden bespaard.

Innofest ziet festivals al living labs voor innovatie. Een festival is een tijdelijke minimaatschappij. Net als in het echt zijn daar uitdagingen op het gebied van o.a. energie en afval.Het verschil met de echte wereld is dat er een hek om het festivalterrein staat. Dat maakt festivals een perfecte testomgeving om samen te werken aan prototypes en experimentele technieken. De  innovatieprogrammeurs scouten actief naar nieuwe start-ups, producten en ideeën die een maatschappelijke meerwaarde hebben en geven die de kans om hun ideeën op een festival te testen.

3. Culturele Hotspots

In deze provincie bruist het van de culturele hotspots. Voor deze zomer selecteerden we drie prachtplekken en festivals waar je zeker eens een kijkje moet nemen:

Let’s Gro is een festival over de toekomst van de stad. Op 9, 10 en 11 november buigen de Groningers zich over de dynamiek, de vernieuwing en het heruitvinden van de hoofdstad van Noord-Nederland.

Noorderzon is een internationaal (podium)kunstenfestival én grootst zomerfeest dat altijd plaats vindt in de laatste twee weken van augustus. Op verschillende locaties presenteren ze nieuw werk van grootheden, oude bekenden en jonge makers van over de hele wereld.

Eurosonic Noorderslag is een muziekfestival en conferentie voor en over Europese popmuziek, dat elk jaar in januari in Groningen plaats vindt. Het is de Europese graadmeter op het gebied van nieuwe popmuziek. Zowel voor de muziekindustrie als voor muziekliefhebbers.

4. De toekomst

Frank Mennega blikt enthousiast vooruit naar de toekomst van zijn provincie:

“In 2040 is er een nieuwe economie in Groningen die - gebaseerd op innovaties van nu - gebaseerd is op hoogwaardig gebruik van biomassa, gesloten kringlopen en een groen chemiecluster in Delfzijl. Deze vitale en duurzame economie zal in combinatie met Smart Industry nieuwe werkgelegenheid bieden, ook voor minder geschoolde mensen. Zo kan kleinschalige productie plaatsvinden naast een relatief grootschalige productie.”