Het bruist in heel Nederland: Gelderland 

Weet jij wat er allemaal speelt in deze provincie?
16-06-2016
De Veluwe. Bron: aandeveluwe.nl

De Veluwe. Bron: aandeveluwe.nl

Op allerlei plekken in ons land wordt enthousiast getimmerd aan de wereld van morgen. Van universiteitsgebouwen tot duurzame start-ups, van culturele hotspots tot gemeentes. Om een overzicht te krijgen van al die mooie ontwikkelingen schrijven we een 12-delige serie, waarin elke keer een andere provincie in de schijnwerpers staat. Vandaag het eerste deel: Gelderland.

“Gelderland is een groene provincie“, vertelt Willem Huntink, programmamaker circulaire economie van Provincie Gelderland. “ We hebben een ambitieus energie transitie programma, twee clean-tech regio’s, Wageningen Universiteit, allerlei interessante startups, initiatieven en bedrijven, en de ambitie om de eerste afvalloze provincie van Nederland te worden.”

1. Kennis en innovatie

In juni heeft de provincie een ambitieus economisch plan gelanceerd. De Gelderse industrie moet slimmer en schoner worden en doorstoten tot de top 3. Circulaire economie als motor voor groene groei. Willem Huntink vertelt hier over:

“We ondersteunen allerlei initiatieven en bedrijven die ons helpen om de groene economie tot leven te brengen. We zijn natuurlijk blij met Wageningen Universiteit. Daar wordt enorm veel kennis ontwikkeld en onderzoek gedaan. Bijvoorbeeld naar onderwerpen als bio-economie en het ontwikkelen van grondstoffen met algen, gras en vezels. Deze kennis kunnen we benutten in nieuwe bedrijven om geld te verdienen en banen te creëeren.”

“Verder zijn er in Gelderland twee regio’s die zich sterk profileren op het gebied van clean-tech en duurzaamheid. Eén van die gebieden is de Stedendriehoek. Hier staat een CleanTech Center waar ondernemers en onderwijs samen stappen zetten richting energietransitie, circulaire economie en bio-economie. Het is dus niet alleen de provincie, maar ook de gemeenten en regio’s die zich hiervoor inzetten.”

2. Duurzame startups

In mei was er in Arnhem een bijeenkomst van Startup Delta waar maar liefst 50 startups uit Gelderland werden gepresenteerd. Een paar mooie voorbeelden van duurzame deelnemers:

De Klik bemiddelt en handelt in biomassa als grondstof voor biobased materialen en producten voor bioenergie installaties. E-Kite combineert vliegeren en het duurzaam winnen van energie. Linthorst Installatietechniek heeft een dampverwerkingsinstallatie ontworpen die 99,5% van de emissies reduceert. De Zeezout Batterij is een goedkope en schone batterij uit natuurlijke materialen ontwikkeld, met zeezout als belangrijkste component. Alucha ontwikkelde samen met Universiteit Twente een technologie waarbij papierslib kan worden gescheiden in bio-olie en mineralen.

Provincie Gelderland steunt veelbelovende startups via de ontwikkelingsmaatschappij Oost NV, en participatiebedrijf PPM Oost. Er is een pot van miljoenen om juist starters in de energie en clean-tech sector op weg te helpen.

3. Culturele Hotspots

De circulaire economie in Gelderland krijgt ook vorm in wijken en steden. Zo wil BPD (Bouwfonds Property Development.) een bijdrage leveren aan het verwezenlijken van woon- en leefomgevingen die zelf ook leven. Ze ontwikkelen gebieden en gebouwen waar mensen kunnen wonen, werken en recreëren op een manier die goed is voor hen en het milieu.

Coehoorn Centraal is een samenwerkingsproject in het Arnhemse Coehoorn-gebied.  Arnhem heeft ervoor gekozen om de regie van de wijkontwikkeling gedeeltelijk los te laten. Bewoners en bedrijven werken samen met partners aan het ontwikkelen van hun wijk. Zo is er onder andere een stadspark waar mensen tuinieren en samenkomen, een gedeelde woonkamer en genoeg (werk)ruimte. Er is volop gelegenheid voor het bedrijfsleven en jonge creatieven om elkaar te ontmoeten en samen te bouwen aan een bruisende wijk.

Het Honigcomplex is de culturele hotspot van Nijmegen. In de voormalige Honigfabriek is een mooie mengelmoes van culturele, commerciële en creatieve huurders die een bruisende omgeving creëeren. Zo kan je er heerlijk eten en drinken, genieten van tentoonstellingen, sporten, muziek maken, winkelen en veel meer. Wekelijks worden er grote en kleine evenementen georganiseerd. Door dit gebied de komende jaren te ontwikkelen hopen ze het gebied aan het Waalfront nieuw lezen in te blazen waardoor bezoekers en bewoners naar het gebied trekken.

Bouwlab Nijmegen is een tijdelijk proefveld waar geëxperimenteerd wordt met nieuwe duurzame vormen van wonen, bouwen en ontwerpen. Je kunt er nog tot 23 september terecht om alle ontwerpen te bewonderen of deel te nemen aan lezingen en debatten.

4. Toekomst

Gedeputeerde Michiel Scheffer wil ervoor zorgen dat Gelderland de eerste afvalloze provincie wordt. Het idee is om met de kennis van de Wageningen Universiteit, HBO’s en bedrijven de waardevolle elementen uit afval te halen en nieuwe groene grondstoffen te maken. Deze kunnen gebruikt worden voor nieuwe producten. 

Willem Huntink: “Het Gelderland van de toekomst is een provincie waar initiatiefnemers, startups en bedrijven samen met kennisinstellingen en overheden werken aan een duurzame en groene provincie.”

Lees ook andere delen uit de reeks

Het bruist in heel Nederland: Noord-HollandNoord-Holland kenmerkt zich door een enorme diversiteit. Landbouw in de Noordkop, foodindustrie in de Zaanstreek, Schiphol en zeehavens in de Metropoolregio Amsterdam. Kennis en (duurzame) innovaties: daar draait het om in Noord-Holland. Het bruist in heel Nederland: Zuid-HollandIn Zuid-Holland wonen 3,5 miljoen inwoners, maar gelukkig heeft de provincie ook het Groene Hart, de kust, rivieren en meren. Zowel multinationals als Unilever en Shell, als innovatieve start-ups floreren hier.’

Het bruist in heel Nederland: OverijsselOverijssel is een prachtige provincie om te wonen, te werken en om te recreëren. De landschappen zijn prachtig en er zijn genoeg kansen voor de nuchtere en hardwerkende mensen die er wonen.

Het bruist in heel Nederland: ZeelandHet motto van onze provincie is: Land in zee. Die ligging in zee, dat samenspel tussen water en land, zilt en zoet, eb en vloed, onderscheidt Zeeland van alle andere regio's in dit deel van Europa.