Biodiversiteit
Plastic
Zero waste

Het beste duurzame nieuws uit 2019 

Afgelopen jaar had meer in petto dan klimaatacties en de stikstofcrisis. Dit is het beste duurzame nieuws van 2019.
24-12-2019 - door Pien
kerst

2019 was het jaar van het Klimaatakkoord, de stikstofcrisis en miljoenen jongeren die de straat op gingen voor climate justice. Een jaar van veel praten en protesteren, én een jaar waarin duurzame stappen werden gezet en groene ondernemers lieten zien dat verandering mogelijk is. We zetten het beste duurzame nieuws van 2019 voor je op een rij!

De strijd tegen plastic

Plasticvervuiling is en blijft een enorm probleem. Gelukkig was er ook dit jaar goed plasticnieuws te melden. Zo is The Ocean Cleanup van Boyan Slat nu echt up and running, is in het najaar van 2019 de eerste permanente Bubble Barrier geïnstalleerd in Amsterdam, en ontwikkelde een Ierse student een methode om microplastics uit het water te halen.

Eosta pakte het plasticprobleem bij de bron aan en bespaarde 22 miljoen aan plastic verpakkingen door middel van het laseren van groente en fruit. Twenty werkte aan oplosbare shampoocapsules die plastic shampooflessen overbodig maken en won daarmee de tweede prijs van de ASN Bank Wereldprijs. Verder opende in Amersfoort de eerste zero waste lifestylestore van Nederland de deuren, stemde de Europese Commissie voor een verbod op wegwerpplastic en voerden de Zwerfinator en de Plastic Soup Surfer een succesvolle strijd tegen knalplastic

 De innovatie van het Nederlandse Eosta maakt plastic rondom groente en fruit overbodig.

Stap voor stap naar een toekomst zonder afval

Een toekomst waarin al het afval een nieuwe bestemming krijgt: ook dit jaar werden weer stappen in de goede richting gezet! Onder de noemer 'Van Zooi Naar Mooi' wil Rotterdam in 2030 volledig circulair zijn en Metropoolregio Amsterdam startte met het recyclen van luiers.

Ook ontdekten tal van ondernemers dat afval van waarde is. Zo maakt ASN Bank Wereldprijs-winnaar CaffeInk inkt en olie van koffiedik, weet UnPlastic bierbrouwafval om te toveren tot een volledig biologisch alternatief voor plastic en opende in Utrecht een circulaire grondstoffenhub: De Clique.

 Op naar 2020 met nog veel meer positief duurzaam nieuws!

Meer groen, meer biodiversiteit

De stikstofcrisis van 2019 maakte opnieuw duidelijk dat de biodiversiteit in Nederland onder druk staat. Ptthee, eersteprijswinnaar en publieksfavoriet van de ASN Bank Wereldprijs, brengt hier verandering in door kruidenthee te telen langs monotone akkers. Utrecht werkte aan een groenere stad door alle bushokjes van een groen dak te voorzien en Rotterdam door een drijvend park aan te leggen. En ook in 2019 plantte IVN in samenwerking met ASN Bank weer een aantal Tiny Forests!

Ook buiten Nederland was er goed groen nieuws te melden. Zo verwijderde Frankrijk dammen om de biodiversiteit te bevorderen, bouwt Parijs aan de grootste dakboerderij ter wereld en is Londen nu officieel een National Park City.

Bushokje met groen dak Groene daken op bushokjes: goed voor de biodiversiteit én het ziet er mooi uit.

Appels, peren en uien gered

Net als in 2018 is er in 2019 opnieuw een hoop groente en fruit gered. De appels en peren van fruitteler van Bram Manneke bijvoorbeeld. Zijn oogst had de droogte van 2018 overleefd, maar begin dit jaar kon hij alsnog al dat heerlijke fruit niet kwijt vanwege de Russische boycot van de EU. Ook voor de te kleine peren van Lau en Carlo werd een reddingsactie opgezet. De uien van boer Henry hadden later in het jaar te lijden onder een periode met veel regen. De akker was zo nat geworden, dat de zware oogstmachines het land niet op konden. Onder andere dankzij een actie in Wageningen zijn veel van de uien alsnog gered!

En dit gebeurde er ook nog

Profile picture for user Pien van der Steen
Pien
Auteur
Freelance contentmaker, boomknuffelaar en dierengek. Wordt blij van verdwalen in de natuur, vegan koken en slimme ideeën die de wereld een stukje groener maken.