Klimaat

Het beste duurzame nieuws uit 2018 

Het was een jaar waarin we die 2020-doelen ineens héél erg naderden. En dat zorgde voor heel veel toffe ontwikkelingen.
31-12-2018 - door Jessie
Foto Annie Spratt via Unsplash

Foto Annie Spratt via Unsplash

Het afgelopen jaar konden we – ondanks de hete zomer, vele fruit- en groentenoverschotten en lastige klimaatkwesties – gelukkig ook veel góéd nieuws melden. En om het jaar leuk af te sluiten zetten we de leukste highlights even voor je op een rij.

Take the train

Zonder gêne het vliegtuig nemen naar een Europese bestemming was deze zomer een beetje ingewikkeld. Vliegen lag namelijk onder vuur en de kans was groot dat iemand je even op de milieubelastingfeiten wees. De ontwikkelingen rondom Lelystad Airport deden het stof opwaaien en zorgde mede voor een heuse ‘Zomer Zonder Vliegen’-campagne. Maar dat betekende niet dat je stil op de bank moest zitten: je stapte gewoon in de supersnelle trein naar Londen, ging voor een sportieve vakantie in Europa op de fiets, leende een campertje via de ‘AirBnB voor campers’, of koos voor één van de adembenemend mooie bestemmingen binnen handbereik. En net aan het einde van het jaar kondigde Luxemburg aan al het OV gratis te willen maken. Die bestemming voor volgend jaar is dus een inkoppertje! 

Plastic is niet meer fantastic

Ook om het hele plasticprobleem kon je niet meer heen afgelopen jaar. Terwijl onze oceanen nog steeds voller en voller raken met plastic, was er ook positief plasticnieuws te melden. Zo introduceerde de Europese Commissie een voorstel voor een nieuw beleid, ging Trashpacker Tijmen helemaal viral met zijn opruimacties, verbood Oostenrijk de plastic tas, startte Boyan Slat met zijn The Ocean Cleanup-project (dat nog niet helemaal soepel loopt, maar nieuwe, ronde nieuwe kansen in 2019), gingen steeds meer mensen microrecyclen en won The Great Bubble Barrier een prijs van maar liefst 500.000 euro om hun revolutionaire systeem verder te ontwikkelen.

Foto: Amy Shamblen via Unsplash

Foto: Amy Shamblen via Unsplash

Alles maken van afval

Naast plastic kreeg ook ‘afval’ een nieuw jasje. Want tientallen ondernemers ontdekten dat je met een ‘waardeloze’ reststroom nog prima producten kunt maken, die je ook nog eens kunt verkopen. Het beste voorbeeld is misschien wel de toffe zwammenkwekerij die Rotterzam dit jaar – na een heftig 2017 – uit de grond stampte. Ook het noemen waard: de ondernemers die brood van reststromen op de plank legden, computerfabrikant Dell die sieraden maakte van oude computeronderdelen en de ondernemers die zelfs met poep aan de slag gingen.  In de voedselverspillingssector bundelden de ondernemers - waaronder veel van onze communityleden - hun krachten, met een platform ‘Verspilling is Verrukkelijk’.

De grote reddingsacties

In de zomer werd iedereen opgeroepen om voedsel te redden, want heel veel oogsten waren door de aanhoudende droogte iets anders uitgepakt. De reddingsacties hadden gelukkig succes! Zo werden de pruimen van Kees, mede dankzij landelijke media-aandacht en steun van de ASN Bank, allemaal gered, gingen Nederlanders massaal aan de cherrytomaatjes, zette iedereen zich in voor de appels en peren van Herman uit Zeeland en kregen ook de kroppen sla van Daniella en Bart een nieuwe bestemming.  

Foto via Unsplash Foto via Unsplash

Meer groen in de stad

En als groene afsluiter noemen we nog even de opkomst van de tiny forests in Nederland. Deze kleine (voedsel)bossen ter grootte  van een tennisbaan, die een boost geven aan de biodiversiteit en een prettige plek zijn voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren bleken een ware hit. Het eerste minibosje stond in Zaandam, maar inmiddels liggen er al veertien Tiny Forests verspreid over heel Nederland. Van Almere tot Zwartsluis! Zeventien andere bossen staan nog op de planning, dus dat belooft veel goeds voor 2019.

Stuk voor stuk zijn het voorbeelden van échte doeners: ondernemers, initiatiefnemers en activisten die het jaar een beetje duurzamer en mooier maakten. Laten we die trend in ieder geval in 2019 doorpakken! 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.