Het avontuur van crowdfunding 

Aan het woord: crowdfunding expert Gijsbert Koren
12-01-2016 - door Redactie

Crowdfunding VDWVM is van start. Omdat we je graag informeren over het hoe en wat van crowdfunding, stelden we expert Gijsbert Koren van Douw & Koren een paar vragen.

Crowdfunding: Wat is het eigenlijk

Gijsbert: "Crowdfunding is misschien wel de meest pure manier om een nieuw initiatief mogelijk te maken. Crowdfunding staat voor een échte en eerlijke economie. Iedereen kan zijn eigen netwerk enthousiasmeren om samen een initiatief te funden. Iedereen kan meedoen, vaak al vanaf een paar euro. Crowdfunding groeit. In 2015 werd in Nederland 128 miljoen euro via crowdfunding gefund, door maatschappelijke projecten, creatieve projecten en ondernemingen.

Als initiatiefnemer bied je jouw funders altijd een tegenprestatie. Wat motiveert jouw netwerk om jouw initiatief mogelijk te maken? Misschien wel het product dat je ontwikkelt, of zelfs een lening met rente?"

Zo financier je je droom

"Als initiatiefnemer is crowdfunding een manier om jouw droom te financieren," aldus Gijsbert. "Soms is crowdfunding niet de enige bron van financiering. Er zijn immers grenzen aan wat jouw netwerk en mensen daarbuiten bij elkaar kunnen brengen. Maar crowdfunding gaat om meer dan financiering alleen. Jouw funders kunnen ook ambassadeur worden van jouw project en anderen enthousiasmeren om bij te dragen. Een goede crowdfunding campagne kan natuurlijk ook veel zichtbaarheid opleveren.

Crowdfunding kan ingezet worden om een nieuw initiatief te financieren, maar ook om groei mogelijk te maken."

Succesvoorbeelden

"Inmiddels hebben in Nederland zo’n 7.500 initiatiefnemers via crowdfunding geld opgehaald om hun droom te realiseren. Gemiddeld heeft een crowdfunding campagne zo’n 100 funders. Voor deze groep funders en mensen daar omheen heeft het initiatief een grote waarde; dankzij hen kan het tot stand komen. Sommige projecten zijn erg bekend geworen, zoals WakaWaka van Maurits Groen en Camille van Gestel. WakaWaka heeft inmiddels 7 keer succesvol gebruik gemaakt van crowdfunding en daarmee meer dan 1,5 miljoen euro opgehaald, een betrokken community gecreëerd en veel zichtbaarheid gekregen. De website van WakaWaka vind je hier.

Een heel ander voorbeeld is de campagne van de 11-jarige Brabantse Eline den Boer voor de verlenging van het fietspad dat zij dagelijks gebruikt op haar weg naar school. Ze haalde 12.000 euro op bij 140 supporters voor in totaal 3.500 meter fietspad. Haar actie kun je zien op: Wij willen een fietspad."

Hoe werkt het?

Gijsbert legt uit: "Crowdfunding werkt voor het financieren van een concreet project: een tastbaar plan waar mensen graag een bijdrage aan leveren. Als initiatiefnemer stel je een doelbedrag en een deadline. Het doel van jouw campagne is om op de deadline in ieder geval het doelbedrag bij elkaar te funden. En dat is spannend! Crowdfunding start altijd in jouw eigen netwerk; jouw community van vrienden, familie en andere mensen die jou graag willen helpen om jouw initiatief mogelijk te maken."

Hulp bij campagnes

"Samen met collega’s van Douw&Koren coachen we jou in het voorbereiden van een succesvolle crowdfunding campagne. We leren je de kneepjes van het vak en helpen je met tips & tricks. Heb jij een slim idee voor een betere wereld en durf jij het avontuur van crowdfunding aan? Schrijf je dan in!"

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.