Henneptegel redt festivalgras 

De henneptegel is ontstaan op de Hanzehogeschool in Groningen en wordt aankomende zomer op festivals getest.
31-03-2017 - door Milou
Heneptegel

De henneptegel gaat deze zomer het gras op de Nederlandse festivals redden || Foto: OOG TV

Het festivalseizoen gaat weer bijna van start! Jaarlijks vinden er zo'n 800 festivals plaats in Nederland. Heel veel feestende mensen maar ook een hoop afval en een flinke belasting op de omgeving. Van een grasmat waar duizenden mensen op hebben staan feesten is vaak weinig meer over. Dat kan snel verleden tijd zijn want nu is er de henneptegel!

Henneptegel to the rescue

Een festivalterrein waarop flink gefeest is (in allerlei weersomstandigheden) moet na afloop weer zo goed mogelijk teruggebracht worden in de 'originele' staat. Dat herstellen kost tijd en geld. De initiatiefnemers van de henneptegel hebben hier een oplossing voor gevonden. De henneptegel is een natuurproduct van Groningse bodem en een uitvinding van Rob van Haren (lector Art & Sustainability ), in samenwerking met studenten van Academie Minerva en hennepbedrijf HempFlax. De henneptegels - gemaakt van halffabrikaat hennep, klei en zetmeel - bevatten minerale voedingsstoffen en graszaadjes. Na het festival vergaan de biologische henneptegels in 4 tot 6 weken en vormen een vruchtbare voedingsbodem voor het nieuwe (en oude!) gras.

In deze video van omroep Groningen legt Rob van Haren uit hoe de henneptegel werkt.

Testen met Innofest

In samenwerking met Innofest worden de henneptegels deze zomer op een aantal festivals getest. Innofest ziet festivals als living labs voor innovatie: tijdelijke minimaatschappijen met uitdagingen op het gebied van onder andere energie en afval. 'Ook festivalbezoekers gedragen zich in zekere zin net als in de echte wereld: ze bewegen, eten en slapen. Het enige verschil met de echte wereld is dat er een hek om het festivalterrein staat.' En dat maakt het nu juist een perfecte testomgeving voor producten en diensten.

De bedenkers van de henneptegel zijn vooral benieuwd naar hoe het gras onder de tegels zich houdt en hoe het met de tegels zelf zal aflopen. 'We hopen het werkende prototype door te kunnen ontwikkelen in verschillende producten. Voor festivals, maar ook voor campings, tijdelijke bouwputten en stadstuinen.'

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!