Hennep redt de wereld 

Hennep gaat de wereld redden, althans, dat zou natuurlijk mooi zijn!
19-10-2015 - door Dine

Hennep als een ambitieuze wereldredder? Zeker! Hennep is namelijk een plant die eeuwenlang bekend staat om haar veelzijdigheid. Twintig jaar geleden schreef Volkskrant al over alle voordelen van de plant. Zowel de vezels, zaad als houtachtige delen kun je gebruiken voor diverse doeleinden. Benieuwd voor welke producten hennep een duurzaam alternatief kan zijn? Hier staan er zes op een rij!

Textiel

Om een kilogram katoen te telen is ongeveer 10.000 liter water nodig. Dat is al gauw 2.500 liter per shirt en meer dan 7.000 liter per spijkerbroek. Hennep heeft daarentegen veel minder water nodig. Daar komt nog eens bij dat er geen mest en gifstoffen nodig zijn voor hennep. Het zou dus helemaal niet zo gek zijn als we meer hennep-kleding gaan dragen. HoodLamb maakt het al helemaal hip!

Bouwmaterialen

Van hennep kun je ook huizen bouwen. Van hennepbeton om precies te zijn. Je huis is dan uitermate goed geïsoleerd, waardoor energie en water bespaard worden. In Oude Pekela staat al een prefab-hennephuis, die ook nog eens CO2 negatief is, omdat hennep meer CO2 opneemt dan uitstoot. Naast deze duurzame voordelen brengt hennep als bouwmateriaal mee dat huizen sterker zijn en er minder hout nodig is.

Papier

Hoe mooi zou het zijn als we geen bomen meer hoeven te kappen voor papier? We zijn al goed op weg met het recyclen van papier. Maar ook voor het produceren van nieuw papier, kan hennep een uitkomst bieden. Hennep groeit sneller dan bomen, er is minder oppervlakte nodig voor meer papier en er komt minder zwavel vrij bij de productie. En als klapper op de vuurpeil: Hennep-papier vergeelt niet!

Voeding

Voor de hippe foodies onder ons is hennepolie en hennepzaad niet meer weg te denken uit recepten. Hennep bevat plantaardige eiwitten en aminozuren en wordt daarom ook wel als superfood aangeduid. Wat misschien nog wel interessanter is, is dat je er mensen in hongersnood mee kunt redden. Hennep groeit namelijk goedkoop, snel en kan bijna overal op de wereld geteeld worden. Terwijl we de rest van de plant gebruiken voor bijvoorbeeld biodiesel, kleding en papier, kunnen de zaden ons voeden. Lees op Hemp Food meer over de voordelen als hennep als voedingsmiddel.

Melk

Hennepmelk kun je zien als duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld koemelk! Zoals je misschien al weet, zijn koeien niet goed voor het mileu. Ze produceren veel methaangas wat mede zorgt voor het broeikaseffect en hun mest zorgt voor verzuring van de aarde. Ook wordt er, om plaats te maken voor hun voedselproductie, tropisch oerwoud gekapt. Deze drie nadelen voorkom je eigenlijk al door een alternatief te kopen, zoals hennepmelk. Pas op met sojamelk, voor sojabonen wordt soms ook oerwoud gekapt en worden bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. 

Aarde reinigen

Hennep heeft geen pesticiden nodig, geen genetisch gemodificeerde organismen en geen kunstmest. Een zelfstandig plantje dat eigenwijs en snel groeit, bijna als een soort onkruid. Daar komt bij dat de aarde  op een natuurlijke wijze herstelt. Het brengt vitale voedingsstoffen in de aarde terug en verwijdert chemicaliën. Je zal met hennep op je grond ook geen last meer hebben van onkruid, en dat op een natuurlijke manier! Hoe meer gebruik wordt gemaakt van hennep, hoe beter voor het milieu. 

Ik ga in elk geval graag een toekomst tegemoet in hennepkleding, in een hennephuis en met hennepeten, jij ook?

Profile picture for user dine2401@hotmail.com
Dine
Auteur
23-jarige Haarlemse wil het liefst afval, dierproeven en de bio-industrie de wereld uit helpen. Ik ben dagelijks bezig met plantaardig eten en minimalisme en ik ben super gek op hondjes.