Groene stad
Natuur
Duurzaam wonen

Help je planten de herfst en winter door!  

Wij vroegen naar de gouden tips van plantengoeroe Liedewij van Sprinklr. Zodat je óók in de winter je urban jungle levend houdt!
09-10-2018 - door Jessie
Buiten wordt het donker, maar in jouw urban jungle is alles frisgroen!

Buiten wordt het donker, maar in jouw urban jungle is alles frisgroen!

De zomer is echt voorbij. En dat gaan je planten dikke mik merken. Geen zin in vallende blaadjes ín je huis? Snappen we. Daarom vroegen we plantenexpert Liedewij van Sprinklr hoe we die planten de herfst en winter kun laten overleven. De uitdagingen? De verwarming, de donkere dagen en... de temperatuur.

De verwarming is de vijand van de plant

De grootste vijand van ons keurig bij elkaar gezochte groene paradijsje is misschien wel de verwarming, aldus Liedewij: "Aiiiiii ja droge lucht. Vetplanten en cacti kunnen er redelijk tegen, maar de meeste kamerplanten komen uit de tropen, en in de tropen is de lucht heerlijk vochtig. Onze verwarming maakt de lucht hartstikke droog, misschien heeft je eigen huid er ook wel last van". Gelukkig kun je een tekort aan luchtvochtigheid goed opmerken en er iets aan doen voor het te laat is.

Let in ieder geval op de volgende signalen: 

  • Gele of bruien randen langs het blad
  • Gele of bruine plekken op het blad
  • Rimpelend blad

Help je planten de koudere maanden door

Heb je planten met heel dun blad op de verwarming staan? Dan staat dat misschien wel heel leuk op je Instakiekjes, maar verder is het niet zo'n goed idee. Geef ze dus - oké na een uitgebreide fotoshoot met #urbanjungle - een andere plek, verder van de verwarming. "Maak de lucht in huis ook vochtiger door schaaltjes water op de verwarming te zetten, of die prachtige speciaal daarvoor gemaakte bakjes aan je verwarming te hangen en gevuld te houden met water dat langzaam verdampt", geeft Liedewij als extra tips. 

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om oog te hebben voor je plantenbaby's. "Loop een of twee keer per week een rondje langs je planten met je plantenspuit en verwen ze met fijne nevel", raadt Liedewij aan. En, wat wij nog niet wisten: óók de onderkant van de bladeren verdienen een opfrisser! 

The royal treatment voor je planten 

Als je je planten écht in het zonnetje wilt zetten (figuurlijk natuurlijk, want in de herfst en winter is die over het algemeen ver te zoeken) kun je ook voor een royal treatment gaan. "Het is een bewerkelijke optie, maar heerlijk voor je planten", vertelt Liedewij. "Vooral de planten met dunne bladeren worden hier blij van. Pak een schaal die flink wat groter is dan de onderkant van de pot van je plant. Zet de pot met plant op de schaal (zorg dat het een pot is die dicht is van onderen, want de wortels mogen niet steeds nat staan). Vul de schaal met een laag kiezels, en vul de schaal daarna met een laag water. Het water zal door de warmte langzaam verdampen, en zo stijgt er vochtige warme lucht langs de bladeren omhoog in plaats van droge warme lucht". Een soort stoombehandeling voor je plant dus: yes please! 

Voetjes van de vloer(verwarming)

"Steeds meer mensen lijken vloerverwarming te hebben in hun nieuwbouwappartementen. Heerlijk voor onze eigen voeten natuurlijk, maar voor planten is er geen ontsnapping meer mogelijk! Overal stijgt hete lucht omhoog langs hun bladeren. Voor de tropische planten is dit niet echt fijn". Gelukkig heeft Liedewij ons hier ook weer fijne tips voor gegeven. 

De tips van Sprinklr voor vloerverwarmingvriendelijke planten:

  • Zet de planten niet direct op de grond, maar zorg voor minstens 20cm afstand tussen vloer en onderkant pot. Gelukkig heb je steeds meer leuke plantenstandaarden! 
  • Verwen je planten met fijne nevel, twee keer per week. Zie boven.
  • Geef elke plant die er slecht uit begint te zien onmiddellijk een schotel met kiezels, zie boven.

Living the urban jungle life

Donkere dagen in je urban jungle

"In tropische gebieden rond de evenaar gaat de zon elke dag rond hetzelfde moment op en onder. Winter, zomer, maakt niet uit. Planten hebben dus elke dag evenveel licht. Op onze breedtegraad is het verwennerij in de zomer, qua licht, maar behelpen in de winter". En dat is dus niet ideaal voor je planten! "Planten hebben licht nodig voor fotosynthese, voor hun groei. Zonder licht, geen groei. Sterker: zonder licht geen leven. Bij veel daglicht gaat een plant veel groeien, hoe minder daglicht hoe minder groei en haal je het daglicht helemaal weg, dan kapt de plant er ook helemaal mee". 

Een plantenkerkhof in je woonkamer klinkt niet echt Pinterestwaardig, dus het is zeker een puntje om op te letten. "Het is helemaal prima voor planten om een rust te houden in herfst en winter. Maar je moet wel in de gaten houden dat ze niet helemaal wegkwijnen in die donkerste maanden. Want een donkere hoek in de zomer, kan in de winter wel eens een hoek zijn waar bijna helemaal geen daglicht meer valt. Is dat het geval, schuif je planten dan ietsjes dichter naar het raam toe zodat je plant wel sterk en gezond aan de lente en het groeiseizoen kan beginnen".

Planten in de woonkamer

Lekker stoken bij je stekkies 

"Buiten kan de winter koud zijn, maar binnen stoken sommige mensen de boel op tot wel 25 graden. Temperatuur is, naast licht, ook een factor voor groei". Waar op het kaartje van je plant dus waarschijnlijk staat dat je in de winter minder water hoeft te geven, moet je wél even rekening houden met jouw stookgedrag. "Weet dan dat je planten meer water verdampen dan bij iemand die de verwarming op 18 graden zet een dikke trui aantrekt. Kortom: is het lekker warm bij jou, dan willen je planten nog behoorlijk wat drinken. Houd ze in de gaten".

Is jouw woning in de winter eerder type vrieskist? (Dankje enkel glas...) Dan moet je zorgen dat je je planten niet dood laat vriezen. De meeste kamerplanten kunnen geen temperatuur aan onder de 10 graden. En geef toe.. Dat kun je zelf toch eigenlijk ook niet? Isoleren dus! 

Schattige vetplantjes

Ssst... de vetplanten slapen

"Nog een tip voor de meeste vetplanten en cacti: die vinden het heerlijk om in de winter echt even in slaap te gaan: nagenoeg geen water en koudere temperatuur (10-15 graden). Als je hen dat geeft, heb je meer kans op bloei in het jaar erna". Dus... "Heb je zo’n koelere plek met daglicht (geen directe zon): zet je vetplant dan daar neer, met een klein petsje water, tussen november en maart, en kijk er in die tijd niet naar om. Weinig licht, dus weinig groei in de herfst en winter. Gevolg: voeden hoeft niet. Beter van niet ook. De plant is in rust en een plant in rust moet je niet gaan force feeden (jij wilt ook geen pizza als je slaapt, toch?). Dus tussen 1 oktober en 1 maart kun je het voeden lekker laten. In maart kan je weer rustig beginnen, en pas in mei geef je wat vaker per maand voeding (afhankelijk van je plant he, altijd even checken)".

Word je nu helemaal enthousiast van de verhalen van Liedewij? Zorg dan dat je zelf ook wat fijne plantjes in huis haalt! Kies voor één van de pakketten van Sprinklr. Dan krijg je er een gratis app bij met tips hoe je je planten moet verzorgen. 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.