HeelNederlandDeelt maakt delen wel heel makkelijk! 

Heb jij al wel eens iets gedeeld met jouw omgeving?
15-08-2016
Autodelen

Afbeelding: HeelNederlandDeelt

HeelNederlandDeelt is een platform voor iedereen die graag wil delen. Zo kan je er spullen, gereedschap, auto’s, diensten, klusjes, zorg, kennis en nog veel meer uitlenen of verhuren aan je buren. Op de site kunnen niet alleen buurtbewoners terecht, maar ook maatschappelijke initiatieven, lokale overheden, zorgorganisaties, scholen, verenigingen en sportclubs. Zo kan je op één deelplatform zien wie er spullen, materialen, middelen of menskracht over heeft. Initiatiefnemer Laury Zwart vertelde ons over dit handige platform.

 

Een terugblik

“In november 2015 hebben we samen met 393 lokale deelwebsites HeelNederlandDeelt.nl gelanceerd. Sindsdien zijn we samen met onze lokale community managers bezig om mensen en initiatieven te informeren, motiveren en activeren om meer te gaan delen. Wij geloven namelijk dat de kracht van de deeleconomie zit in de combinatie van het online en offline aspect van delen. We willen de deelwebsites verbinden met lokale offline activiteiten, locaties en ondersteuning.”

“Sinds de lancering zijn er community managers actief in o.a. Oisterwijk, Bladel, Enschede, Utrecht, Den Haag, Assen, Eindhoven en Uden. We hebben meer dan 100 media publicaties en zijn tevens in verscheidene lokale radio- en tv-programma’s aanwezig geweest. Het aantal gebruikers en deeltransacties groeit dan ook elke week. Dat vinden wij een positief resultaat, want delen is voor veel mensen immers nog hell ‘nieuw’ en ook best wel eng. Je moet immers toch andere mensen vertrouwen om jouw spullen of ruimte te gebruiken. Maar het is het waar, want het biedt tal van kansen voor iedereen!”

 

Mooie voorbeelden

Er zijn veel mooie voorbeelden van mensen die elkaar via HeelNederlandDeelt een handje hielpen:

“Zo was Eefje voor haar wintersport op zoek naar een skibox. Omdat ze niet zeker wist of ze vaker zou gaan vond ze het zonde om er een te kopen. Ze plaatste een oproep en nog diezelfde dag kon ze een skibox van iemand uit de buurt lenen. Heel handig en goedkoop!”

“Een ander mooi voorbeeld is dat van Ron. Hij had thuis nog een tafeltennis tafel staan, maar bijna al zijn kinderen waren al uit huis. De tafel werd niet meer gebruikt en hij besloot de tafel op HeelNederlandDeelt te zetten. Binnen een paar uur had hij een reactie van iemand uit de buurt. Hij wilde de tafel graag hebben in ruil voor een aantal uur juridisch advies!”

Toekomstplannen

“Ons doel is om ervoor te zorgen dat heel Nederland deelt! Delen is namelijk het nieuwe hebben. Je kan echt meer met minder! Het is sociaal, duurzaam en goed voor je portemonnee. Waarom zou je het niet doen? Helaas wordt die vraag nog vaak beantwoord met een negatief antwoord. Bijvoorbeeld dat we er simpelweg niet meer gewend zijn om dingen met anderen te delen of iets voor elkaar te doen.”

“Het delen van onze eigendommen en kennis betekent een radicale mind-shift en gedragsverandering: van bezit naar gebruik. Dat kost tijd en bewustwording. Of heel Nederland dus al over 5 jaar deelt of dat het langer duurt kunnen we niet zeggen. Maar wij doen ons best!”

 

Meer weten over HeelNederlandDeelt? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina.