Reizen

Heb jij last van vliegschaamte?  

Vliegen is slecht voor het milieu, maar je wil ook wat van de wereld zien. What to do?
17-01-2019 - door Milou
vliegen

In Zweden hebben steeds meer mensen vliegschaamte | Foto: Eva Darron

We weten allemaal dat vliegen niet bepaald goed is voor het milieu. Sterker nog, vliegen is verreweg de meest klimaatintensieve manier van transport. Natuur & Milieu schrijft dat de klimaatimpact van luchtvaart 7% van de totale Nederlandse klimaatimpact bedraagt, en dit neemt snel toe door de groei van het aantal vluchten. En dus ontstaat er langzamerhand zoiets als vliegschaamte, heb jij er (al) last van?

Wat is er mis met vliegen?

Vliegen heeft impact op zowel het milieu als de gezondheid. Een vliegtuig vliegt op kerosine. Bij de verbranding daarvan komen broeikasgassen vrij en wordt (ultra)fijnstof uitgestoten. Deze zeer kleine deeltjes fijnstof kunnen via de longblaasjes in de bloedbaan terecht komen en leiden tot longziekten, ontstekingen en hart- en vaatziekten.

Daarnaast zorgen broeikasgassen voor opwarming van de aarde. Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, en de opwarming van de aarde binnen 1,5 graad te houden, moeten alle sectoren hun steentje bijdragen. En ondanks het feit dat elektrische personenvliegtuigen in opkomst zijn gaan die ontwikkelingen niet heel snel. Wat op korte termijn helpt is dus minder vliegen en anders reizen. Zeker als je bedenkt dat sinds 1990 het aantal vliegvakanties in Nederland is verdrievoudigd. Natuur & Milieu schrijft dat de impact van luchtvaart in 2050 concreet 40 tot 60% minder moet zijn dan het was in 2010. Dat betekent ieder jaar 1,5% minder CO2-uitstoot. 'Een grote stap in de goede richting kunnen we zetten door korte vluchten te vervangen door hogesnelheidstreinen. Veel Europese vluchten vanaf Schiphol kunnen prima per spoor of bus; dit zorgt voor naar schatting zestigduizend minder vluchten.'

Vliegschaamte

Vliegschaamte was genomineerd voor Woord van het Jaar 2018 en betekent 'de schaamte die iemand ervaart als hij of zij gebruikmaakt van een vliegtuig terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen.' Het is overigens een vertaling van het Zweedse flygskam. In Zweden is vliegschaamte groeiende en verklaren steeds meer mensen - politici en bekendheden - publiekelijk dat ze afzien van reizen met het vliegtuig. Ook wordt er gewerkt aan een campagne die mensen aanspoort om een jaar lang niet te vliegen. De campagne is niet bedoeld om mensen een vervelend gevoel te geven, maar juist om ze kennis te laten maken met de voordelen van niet-vliegen, aldus de initiatiefneemster.

Klimaatimpact van je vlucht uitrekenen

Op de website van Milieu Centraal kun je de klimaatimpact van jouw vakantie of werktrip uitrekenen en krijg je direct tips om klimaatvriendelijkere keuzes te maken. Zo is een trip met 2 personen, van 2 weken naar San Francisco goed voor 5.600 kg CO2. Ter vergelijking, de jaarlijkse uitstoot van het energiegebruik van een gemiddeld huishouden is 4.160 kg CO2. Fors dus! Maar eerlijk is eerlijk, je wil soms nou eenmaal het moois aan de andere kant van onze aardbol bekijken. Een goeie tip is dan: reis minder vaak maar blijf langer weg. Daarmee spaar je het milieu. En gelukkig is er dichter bij huis ook heel veel moois te vinden!

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!