Grootschalige cacaoproductie of inkopen via kleine cacaoboeren? 

Het Duurzaam Dilemma van Rudolf Scheffer, Oxfam Novib
05-01-2016

Foto: Oxfam Novib

Wie kan zich nog een wereld voorstellen zonder chocola? Of je nu houdt van puur, melk of wit, je hoeft nooit ver te gaan om je chocoladehonger te stillen. Tientallen verschillende soorten en smaken liggen in iedere supermarkt, bij de bakker en in elke koffietent. Toch was chocola lange tijd een schaars product wat alleen de rijken konden kopen. Of we het nu leuk vinden of niet, chocola is onze kant op gekomen over de ruggen van de inheemse stammen in Mexico en Afrikaanse slaven. Ook vandaag de dag is de chocoladeproductie niet vrij van problemen. Deze week in het Duurzame Dilemma: Rudolf Scheffer over de vraag ‘Wat is beter? Grootschalige of kleinschalige productie van cacao?’

Duurzame cacaoproductie

Rudolf Scheffer werkt al zestien jaar bij Oxfam Novib. Hij is momenteel actief als medewerker bedrijfsleven/MVO en heeft zich de afgelopen vier jaar bezig gehouden met duurzame cacaoproductie in Nigeria.

Als student ging hij naar Zambia en sindsdien voelt hij zich betrokken bij wel en wee van Afrika. In Zambia kwam hij op een suikerplantage terecht. “De witte eigenaar van de plantage woonde in een paleis en de zwarte arbeiders woonden in lemen hutten en werkten voor één euro per dag. Toen al wist ik dat zulke extreme verschillen in welvaart niet duurzaam zijn.”

Goed boeren als cacaoboer?

In bijna alle landen waar cacao wordt geproduceerd, wordt dit gedaan door kleine boeren; 95% van alle cacao komt van kleine ondernemers. "Alleen in Zuid-Amerika zijn een paar grotere producenten," vertelt Rudolf. Voor de meeste boeren is het heel lastig om een goed bestaan op te bouwen in de cacaoproductie. Dit komt omdat er een paar grote internationale spelers zijn die de cacao opkopen en die hebben daarom ook heel veel macht. Daarnaast is het lastig dat de prijzen die de boeren voor hun waar krijgen enorm fluctueren. “Niemand heeft echt een idee hoe die prijzen gestabiliseerd kunnen worden”, aldus Rudolf. Een ander probleem is dat de boeren zelf van dag tot dag leven en zich dus weinig bezig houden met hoe ze het beste een goede toekomst op kunnen bouwen voor zichzelf.

Klein of groot?

Veel van die kleine boeren houden met moeite het hoofd boven water en dus rijst de vraag: wat is nou eigenlijk beter, kleine of grote cacaoproducenten? Volgens Rudolf is het niet per se het een of het ander: “Veel dilemma’s leggen je zwart of wit voor, maar ik ben niet zo’n zwart-wit persoon. Meestal is het een beetje van beide. En misschien is de echte vraag wel ‘kan iedere cacaoboer onder de huidige omstandigheden in de cacaoproductie blijven? Alleen daarover wordt liever niet gepraat, ook bij overheden niet.“

Hij legt uit dat er schaalvergroting nodig is om een vuist te kunnen maken tegen de grote internationale spelers. De boeren moeten zich dus beter organiseren en betere prijzen gaan afdwingen. Oxfam Novib heeft ervoor gekozen de boeren te helpen zich te organiseren en ze trainingen te geven zodat ze begrijpen hoe de internationale markt werkt, hoe ze hun opbrengsten kunnen verhogen en de productie kunnen verduurzamen.

Om de boeren een goed bestaan te geven, zijn grote boerenbedrijven dus de beste optie. En dan kunnen niet alle cacaoboeren in de cacaoproductie blijven werken. Maar uiteindelijk moeten de cacaoboeren zelf die keuze maken.

Moet chocola goedkoop zijn of weer een luxeproduct worden?

Elke week vragen we aan de persoon die we interviewen: welk duurzaam dilemma zou je de Voor de Wereld van Morgen community willen voorleggen?

Rudolf: “Wat heb je over voor jouw chocola? Wat is de “True Price” van chocola en moet het overal goedkoop te krijgen zijn of moet het weer een luxe product worden? En als dat laatste het geval is, moet de overheid dan zorgen voor een eerlijke prijs of moeten we (net als bij klimaatverandering) zelf druk uitoefenen op onze eigen overheid?

ASN Bank en Oxfam Novib

ASN Bank heeft tot en met 2015 het project 'Duurzame Cacao uit Nigeria' gesteund. Zie asnbank.nl. Op Oxfamnovib.nl lees je meer over het project in Nigeria.