Klimaat

Groot deel Noordpool nu beschermd gebied 

Canada heeft een gebied ter grootte van Duitsland uitgeroepen tot beschermd natuurreservaat.
12-08-2019 - door Maartje
ijsbeer

Foto: Eric Baccega

Dat klimaatbescherming soms ook heel makkelijk kan worden gerealiseerd, bewijst de regering van Canada. Daar riep premier Trudeau onlangs een gebied op de Noordpool ter grootte van Duitsland uit tot beschermd natuurgebied.

Dit houdt in dat er geen mijnbouw, olie- gaswinning en grootschalige commerciële scheepvaart en visserij mag plaatsvinden in het gebied. Daarbij krijgen de Inuit, de inheemse lokale bevolking, meer zeggenschap over het gebruik van het gebied.

Waar het ijs nooit smelt

Dat het gebied nu wordt beschermd is mede te danken aan het lobbywerk van het Wereld Natuur Fonds (WNF). De organisatie heeft jaren hard gewerkt aan het realiseren van een speciale status voor het gebied. Het kersverse reservaat bevindt in het noorden van Canada rond de eilanden Baffin en Ellesmere. Dit gebied is de enige plek waar 's zomers naar verwachting nog zee-ijs zal blijven voorkomen en wordt door de lokale bevolking ook wel ‘Tuvaijuittuq’ genoemd, wat ‘het ijs smelt nooit’ betekent.

Kaart van het gebied. Credits: Fisheries and Oceans Canada

Gert Polet is noordpool-expert van het Wereld Natuur Fonds en vanaf het begin betrokken bij de plannen voor bescherming van dit gebied: “Ik ben enorm blij. Dit is een geweldige opsteker voor de natuur en de lokale gemeenschappen in het Canadese noordpoolgebied.” Het WNF noemt het besluit cruciaal voor de overleving van diersoorten als ijsberen, narwallen en beluga’s die afhankelijk zijn van ijs.

Herstel Nederlandse onderwaternatuur

Ook in Nederland kunnen we nog wel aan de bak. Zo is de bodem van de Noordzee door jaren van intensieve bevissing weinig levendig meer. Met steun van ASN Bank zijn Natuur & Milieu en Stichting de Noordzee daarom gestart met een unieke project: De Rijke Noordzee.

Het plan is om van windparken op zee, echte natuurreservaten te maken door juist hier de onderwaternatuur te herstellen. Zo worden er oesterkooien geplaatst en artificiële riffen om zeeleven aan te trekken. Allemaal met de bedoeling om van de Noordzee weer een biodivers gebied rijk aan leven te maken.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!