Eten en drinken
Duurzaam ondernemen

Groningse ciderbrouwers bieden oplossing voor appeloverschot 

Vier vrienden uit Groningen brouwen samen een cider van appel-overschotten. Klinkt als een jongensboek toch?
26-04-2018 - door Maartje

Deze maand lanceerde het Doggerland team met trots hun eerste cider gemaakt van appeloverschotten uit tuinen en verlaten boomgaarden rondom Groningen. Eind vorig jaar konden mensen hun appeloverschotten inleveren en na maanden brouwen kan er nu worden geproefd!

Doggerland Craft Cider

Jurjen, Marleen, Marijke en Nanne kennen elkaar van de middelbare school en zijn na hun studie voor de lol begonnen met het brouwen van cider. Toen ze op zoek gingen naar appels om cider van te maken bleek dat mensen maar wát graag hun appeloverschotten aan de vier wilden doneren.

 "Mensen met een appelboom ervaren de oogst soms als een probleem: je maakt een appeltaart en wat potjes appelmoes, maar daarna zit je nog met honderd(en) kilo's appels. Die vallen in het gras, komen in de grasmaaier, trekken wespen aan etc. We vonden het zonde dat mensen deze appels op de composthoop of zelfs in de afvalbak gooiden dus toen begonnen we cider te maken van deze ongewenste appels." aldus Marleen.

Inmiddels zijn de vier vrienden met hulp van vaste vrijwilligers Ron en Bas, naast hun reguliere baan, druk bezig met het brouwen van echte Groningse cider. In april lanceerden ze hun twee eerste ciders: Gembergloed en Honinghout.

Doggerland Craft Cider De eerste Doggerland Craft Ciders: Gembergloed en Honinghout

Applefunding voor orginele aanvoer én afzetmarkt

Om de aanvoer van appels te stroomlijnen organiseert het team in de provincie Groningen speciale appelinzameldagen tijdens het appelseizoen (augustus tot en met november). Lever je minimaal 10 kilo appels in, dan krijg je een deel van de oogst terug als cider. Zo hebben de ondernemers zowel een orgineel aanvoerkanaal opgezet en meteen een enthousiaste afzetmarkt gecreerd. Ze hebben zelf eens speciale appeldonateurs-groep op Facebook waar ze de appeldonateurs op de hoogte houden van het productieproces.

De appels worden tot cider gemaakt in de Biotoop, een voormalig biomedisch centrum van de Rijksuniversiteit Groningen in Haren. De brouwerij bevindt zich, heel toepasselijk, in het oude scheikundelokaal. Naast de smaken Gembergloed en Honinghout is het team nu een hopped cider aan het ontwikkelen om ook verstokte bierdrinkers te verleiden tot een cider.

Varkens verwerken ciderafval

En of dit verhaal nog niet leuk genoeg is, heeft de Doggerland crew ook een zeer aaibare oplossing voor de afvalstroom die ze met hun ciderfabricage produceren. De wolvarkens Klok en Huus van een zorgboederij in Zeerijp worden namelijk ingeschakeld om de overgebleven appelpulp op te eten. 'Applecycling' in optima forma.

wolvarkens eten appelpulp op Wolvarkens Klok en Huus nemen de afvalstroom voor hun rekening

Zelf proeven? 

De Doggerland Cider zal in eerste instantie worden verkocht in winkels en horeca in de stad Groningen. Nog een reden dus om deze parel van het Noorden te bezoeken. Online kun je de Groningse cider binnenkort kopen via www.ciderwinkel.nl. Heb je zelf een horeca-onderneming of winkel waar je de cider wilt verkopen? Neem dan zeker even contact op met het Doggerland-team, hopelijk kunnen we dan binnenkort in heel Nederland een Doggerland cider bestellen op het terras.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!