Lifestyle

Groene goede voornemens  

Standaard voornemens zijn zó 2019. Met deze voornemens maak je pas echt een goede start.
27-12-2019 - door Milou
2020

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2020?

Gezonder eten, meer sporten, stoppen met roken of minder drinken. Dat zijn elkaar jaar weer de populairste goede voornemens. Dat kan groener! Met deze voornemens maak je in 2020 meteen een groene start. Goed voor jezelf én de planeet.

Stap over naar een duurzame bank

De makkelijkste groene daad die er is: bankieren bij een duurzame bank. Zonder er iets voor te hoeven doen, doet je bank uitsluitend goede dingen met je geld. Zo investeert ASN Bank niet in wapens, doet niet aan bonussen en houdt juist wel rekening met het klimaat en dierenwelzijn. Je bankiert er super easy met de app of online, krijgt rente over je saldo en hulp bij het overstappen. Met de overstapservice zet je je adressen makkelijk over en worden je bij- en afschrijvingen automatisch 13 maanden doorgestuurd. Je hoeft alleen je nieuwe rekeningnummer door te geven aan de instanties waar je geld van ontvangt. Duurzaam bankieren, peanuts!

Ga op avontuur binnen Europa

Zo midden in de winter lonken verre, zonnige oorden met tropische stranden natuurlijk enorm. Maar ja, dat vliegtuig hè. Door in 2020 te kiezen voor een vakantie dichterbij huis ben je direct goed bezig, zeker als je de trein pakt. En in Europa is meer te beleven dan je denkt! Maak een huttentocht in de Dolomieten, trek met een busje door Scandinavië of bezoek een van deze Europese droombestemmingen. Tip: zie je auto- trein- of fietsvakantie als een road trip en stippel een route uit naar je bestemming met leuke stops tussendoor. Je vakantie begint dan al zodra je de deur uitstapt!

Haal planten in huis

De luchtkwaliteit in ons land is niet overal even best, en aangezien je 20.000 keer adem haalt op een dag kan dat vervelende gevolgen hebben. Zorg daarom in ieder geval in huis voor gezonde(re) lucht, met planten! Al dat groen ziet er niet alleen leuk uit, planten zijn ook goed voor je. Ze verhogen de luchtvochtigheid en verbeteren de luchtkwaliteit. Voordat we nu en masse planten gaan inslaan, check vooral deze plantenasiels voor tweedehands groen en Sprinklr voor duurzaam gekweekte planten inclusief verzorgings-app.

plantDoor de planten je bank niet meer zien, goed bezig. | Foto Brina Blum via Unsplash

Bezuinig op je energierekening

Geld besparen en zelf comfortabeler wonen, dat is pas echt een win-win! Met wat simpele aanpassingen kun je je huis vaak beter isoleren en daarmee besparen op je energierekening. Wist je bijvoorbeeld dat je met radiatorfolie heel veel warmte binnen kunt houden? Er zijn handige kant-en-klare pakketjes met magneetstrips, maar met aluminiumfolie waarbij je de glanzende kant naar de radiator houdt en wat magneetjes lukt ’t ook. Opbrengst: een dinertje voor twee, ieder jaar weer! Wil je het groter aanpakken? Lees dan eens hoe Martijn en Wouter hun energierekening terugbrachten van 190 naar 50 euro in de maand.

Swap till you drop

Speciale outfit nodig voor een bruiloft, feestje of vakantie? Ga dan eens bij een kledingbibliotheek langs. Bij een kledingbibliotheek leen je een kledingstuk voor zolang je wilt. Ben je het item zat, dan ruil je het gewoon weer om. Hallo oneindige garderobe! Ook leuk: organiseer een keer een kledingruil. Met iets ‘nieuws' naar huis gaan en tegelijkertijd je eigen kleding een tweede leven geven. En het is ook nog eens supergezellig!

Lena fashion library Leen kleding bij een kledingbibliotheek zoals LENA the fashion library

De natuur in

Lekker rommelen in de tuin of een lange herfstwandeling maken, doe jij dat regelmatig? Onderzoek wijst uit dat natuur een positief effect heeft op je gezondheid en geluksgevoel. We moeten er nog vaker op uit dus! Of pak het rigoureuzer aan, verruil je bureau voor groen en ga werken in de natuur zoals deze vier ondernemende mensen deden. Marianne was restauranteigenaar en werd schaapsherder en grafisch ontwerper Dylan werd ecoloog.

Een goede daad

Een (mid)dagje koffie schenken in het zorgcentrum om de hoek, opstaan voor iemand in de trein, vaker of volledig vegetarisch eten, lokaler kopen of nog beter je afval scheiden. Een goede daad is eigenlijk zó makkelijk, en je krijgt er ook meteen een goed gevoel voor terug. Misschien kunnen deze kleine en grote heldendaden je inspireren? Doe er iedere maand eentje, mooi meegenomen en prima vol te houden.

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!