Biodiversiteit
Groene stad
Natuur

Grenoble vervangt reclameborden door bomen 

Look at that difference!
26-04-2017
Aanzicht op rivier door de stad Grenoble

Innovatieve stad

Grenoble goes green! In 2014 zijn er al plannen voor gemaakt, maar nu is het dan ook echt gebeurd: Grenoble heeft al haar 326 reclameborden vervangen door bomen. In plaats van deze 2.000 vierkante meter aan reclamezuilen, komt er nu meer plek vrij voor openbare ruimte en groen in de stad. Hierin is ook plek voor initiatieven van de lokale community. Het is daarmee de eerste stad in Europa die deze stap heeft gezet. Grenoble is dan ook niet voor niets uitgeroepen tot één van 's werelds meest innovatieve steden volgens Forbes Magazine.

Duur grapje

De burgemeester van de stad zegt niet mee te willen gaan in de overgang naar digitale reclameborden met bewegende beelden op allerlei plekken in het straatbeeld. Het reclame-vrij maken van de stad is geen goedkoop grapje: naar schatting kost het de stad, met haar 160 duizend inwoners, 600.000 euro per jaar. De burgemeester is er echter van overtuigt dat het de stad op andere vlakken veel zal opleveren, bijvoorbeeld op het vlak van leefbaarheid.

Film fragment van Brandpunt over reclame-vrije stad Grenoble

Nog meer reclamevrije steden

Grenoble is niet de eerste stad die deze stap zet, Sao Paulo (Brazilië) en Chennai (India) gingen haar al voor. En ook in Teheran, Parijs en zelfs New York (zie je het al voor je? Times Square vol met bomen?) zijn er bewegingen die zich hard maken voor ad-free cities. Welke Nederlandse stad volgt?

Creatief met bilboards

Naast het helemaal uit het straatbeeld bannen van bilboards, zijn er ook nog andere creatieve initiatieven op reclamebordengebied. In de Verenigde Staten zijn ze erg creatief met billboards. Zo vind je er reclameborden die helemaal opgaan in het landschap en reclameborden die de lucht zuiveren met hun speciale titanium dioxide vinyllaag.