Eten en drinken
Groene stad
Natuur

Gratis fruitboompjes ter verkoeling 

Het wordt grijzer en warmer in de stad, maar deze stichting wil daar iets aan doen.
02-08-2019 - door Jessie
Appeltje voor de dorst. Foto: Unsplash

Appeltje voor de dorst. Foto: Unsplash

De afgelopen week hebben we als geen ander kunnen merken wat de gevolgen zijn van oplopende temperaturen door klimaatverandering. Vooral in de steden werd het ontzettend heet. Daarom besloot een Nederlandse stichting om de ‘SuperGoede CO2’-actie op te zetten die zorgt voor meer groen in de stad, meer verkoeling én lekker fruit uit de eigen buurt.

Een fruitboom tegen opwarming van de aarde

Het idee is simpel: overal in Nederland fruitboompjes neerzetten, zodat er meer groen in de stad is en meer verkoeling komt. Of, zoals initiatiefnemer Stichting Corazon het zelf omschrijft: “met zoveel mogelijk mensen zoveel mogelijk CO2 via fruitbomen vastzetten!”. Volgens de stichting zijn de mogelijkheden dan ook eindeloos: op een zorgboerderij, in een tiny forest, in een stadsbos, op een balkon, bij een bejaardentehuis en in bedrijfstuinen… overal in het (semi)openbaar gebied kunnen de boompjes voor vergroening én verkoeling zorgen.

Gratis boompjes, gered van de versnipperaar

Omdat de meeste mensen de aarde een warm (of eigenlijk koel!) hart toedragen, maar niet iedereen geld heeft om fruitbomen aan te schaffen klopte de stichting aan bij Firma Verbeek: één van de grootste fruitbomentelers van Nederland. Zij besloten de bomen, die na het seizoen eigenlijk vernietigd zouden worden in de versnipperaar, aan de stichting te schenken. Zo krijgen de boompjes een tweede leven bij jou in de buurt! Aan het einde van het seizoen zijn er namelijk altijd een paar bomen over die in de koeling staan en iet teruggeplant kunnen worden.

Appelboom

Foto: Unsplash

Zo kun je zelf een boompje redden

Omdat bij deze actie veel kosten komen kijken (denk aan het opslaan van de bomen, bezorging en het behandelen van de bestellingen) vraagt de stichting een klein deel van de kosten per boompje aan de redders. De kosten zijn wel héél minimaal gehouden: voor €2,50 heb je een boompje en voor 5 euro worden ze waar ook in Nederland of België thuisbezorgd. Je kunt kiezen tussen Golden Delicious-appels, Elstar, Jonagold, Conferenceperen en nog veel meer andere lekkere soorten. Wil jij ook een boompje bestellen? Ga dan naar de webshop van Corazon.  

Nog meer groen geluk

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.