Eten en drinken
Groene stad
Plastic

Gratis drankje voor wie zwerfafval opruimt 

Met haar IJtje voor een Karweitje draagt Brouwerij het IJ bij aan een opgeruimd en schoon Vondelpark. Dat zouden meer horeca moeten doen!
31-07-2019 - door Maartje
Love not Waste

Foto: Brouwerij het IJ

Het is zomer en de stadsparken stromen weer vol met mensen die lekker in het groen willen genieten van het weer. Iederen kent het beeld van overvolle vuinisbakken en een park vol achtergelaten barbecues en flesjes na een warme dag. Brouwerij het IJ nam onlangs het theehuis in het Vondelpark over en bedacht een ludieke actie om haar nieuwe buurt ook schoon te houden.

Eind juni nam de Amsterdamse Brouwerij het IJ het Blauwe Theehuis in het Vondelpark over. Om een goede start te maken bedachten ze een ludieke actie: IJtje voor Karweitje. Iedereen kan deze zomer een speciale blauwe afvalzak ophalen bij het Theehuis of, op drukke dagen, bij de mobiele Afvalbakfiets die door het park rijdt.

De volle zak kun je ook weer inleveren bij de Afvalbakfiets of het Theehuis. Bij inlevering van één volle zak ontvang je een gratis drankje naar keuze: een verfrissende ijsthee bijvoorbeeld of een van de eigen gebrouwen biertjes. Boudewijn Bosman bedacht de actie in opdracht van de brouwerij: "Iedereen die weleens in het Vondelpark is geweest heeft zich geërgerd aan al dat zwerfafval dat we met z'n allen achterlaten. Het voelde daarom superlogisch om dit probleem aan te pakken, en met een lekker IJ-biertje in 't verschiet krijg je mensen wel aan het opruimen."

De Afvalbakfiets rijdt op drukke dagen door het park

Succcesvolle actie?

Wij vroegen Lizette van Heuzen van Brouwerij het IJ of de actie effect heeft en hoeveel afvalzakken ze al hebben ontvangen. Helaas kon ze daar nog geen antwoord op geven dus het is nog even afwachten of de verlokking van een gratis drankje mensen ook écht in beweging zet. De actie loopt nog de hele zomer dus je weet wat je te doen staat als je binnenkort in het Vondelpark bent!

Ook op het strand

Overigens is Brouwerij het IJ niet de eerste of enige die mensen op deze manier wil motiveren tot het opruimen van zwerfafval. Met de actie Grondstofjutters hebben een aantal kustplaatsen hetzelfde voor ogen. Daar kun je bij deelnemende strandpaviljoens in Katwijk, Noordwijk, Scheveningen, Wassenaar en Wijk aan Zee een juttas ophalen om zwerfafval in te verzamelen. Bij inlevering van een volle juttas bij een van de deelnemende strandpaviljoens krijg je gratis koffie, taart of een ijsje als bedankje.

Ook leuk, de Beach Clean Bingo van Love not Waste waar je met een groepje een uur lang het strand opruimt en daarna kunt genieten van een ijskoude limo.

Meer acties tegen zwerfafval

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!