Klimaat
Groene stad

Gratis bomen voor stadsbewoners 

Steeds meer gemeentebesturen maken er werk van: het vergroenen van de stad. Zo deelt Den Haag gratis bomen uit!
23-06-2021 - door Maartje
Bomen in Nederlandse stad

Onze Nederlandse steden zijn behoorlijk versteend en daar ondervinden we steeds meer last van. Wateroverlast na piekbuien, het hitte-eiland effect op warme dagen en een slechte luchtkwaliteit. Niet zo gek dus dat de meeste politieke partijen in hun verkiezingsprogramma's aangaven dat ze méér bomen wilden planten. En deze steden maken daar nú al werk van!

Volgens de Verenigde Naties is 48m2 natuur per inwoner het minimum om mensen gezond en prettig te laten leven. Dat halen we nu bij lange na niet in Nederland. Gelukkig komen er steeds meer initiatieven die daar verandering in willen brengen!

Den Haag deelt 1000 bomen uit

Zo willen ze in Den Haag graag véél meer bomen in de stad. Maar het ontbreekt aan geschikte plekken op de gemeentegrond. Daarom geeft stichting Duurzaam Den Haag namens de gemeente gratis bomen weg aan bewoners, bedrijven, scholen en sportclubs. Op 24 juni start de grote groene weggeefactie van Den Haag: dan kunnen inwoners zich melden voor één van de 1.000 gratis bomen. 

Den Haag wil meer bomen in de stad en deelt 1000 bomen uit.

De actie is het resultaat van een voorstel dat GroenLinks indiende in de gemeenteraad. 'Den Haag is een van de meest versteende gemeenten van Nederland', aldus GroenLinks fractieleider Arjen Kapteijns. 'Het is goed dat we zo kunnen bijdragen aan een aantrekkelijke en leefbare stad waar we de effecten van klimaatverandering beter kunnen opvangen.'

Woon jij in Den Haag en heb je plek voor een boom? Aanmelden kan vanaf 24 juni 17.00 uur op www.bomenvoordenhaag.nl

Ook deze gemeentes delen bomen uit

Ook Utrecht deelt bomen uit aan haar bewoners. In 2022 bestaat de Domstad 900 jaar en om dit te vieren worden er 900 bomen geplant waarvan 450 bomen aan Utrechtenaren worden aangeboden. Mensen mogen zélf kiezen welke inheemse en biologisch gekweekte boom ze graag willen hebben. In februari 2021 werden de eerste bomen weggeven en die waren snel weg. Eind van 2021 zal de gemeente opnieuw bomen weggeven. Wil je er een hebben, houd dan deze pagina van Gemeente Utrecht in de gaten.

Nieuwe trend, bomen planten om je eigen stad groener te maken.

Ook Amersfoort deelde in 2021 weer bomen uit aan haar inwoners en ook hier waren ze zó weg. Woon je in Amersfoort, kijk dan op deze pagina van de gemeente als je meer wilt weten over deze actie. En ook Groningen deelde al twee jaar op rij bomen uit aan haar inwoners. Afgelopen jaar werden er 365 bomen weggeven: één voor elke nieuwe dag, aldus Groningen.

Speelt jouw gemeente (nog) niet voor bomen Sinterklaas? Stuur dan een mail aan de verantwoordelijk wethouder en vraag wat er mogelijk is! Of kijk of er misschien een bomenasiel in de buurt is. Hier kun je tegen een kleine vergoeding jonge bomen halen om in je eigen tuin of terrein te zetten.

Meer lezen over groene(re) steden

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!