Gras met een olifantenhuid 

Hoe mooi zou het zijn als oerwouden vol gekleurde vogels, klimmende apen en jagende panters zou blijven bestaan? Nu én in de toekomst...
03-12-2015 - door Dine

We nemen het klimaatprobleem, ontbossing en luchtvervuiling te grazen met dit unieke gewas: Olifantsgras. In het Latijn heet dat natuurlijk niet zo,  maar Miscanthus Giganteus. Ja, ze noemden het "reuzenriet", je verzint het niet. Vergeet die naam maar gelijk, want Olifantsgras is trending!

Vangen wat het vangen kan

Eerder kon je lezen over het klimaatprobleem, en dat dat komt door het overschot van CO2 uitstoot. Reden van overmatige CO2 uitstoot zijn bomenkap, productie van plastic en beton, verbranden van fossiele brandstoffen, en import van producten. Olifantsgras kan voor al deze veroorzakers een oplossing bieden. Het hoge riet kan namelijk plaatselijk verbouwd worden: dat scheelt het verschepen of "vervliegen" van andere grondstoffen. Het gras slaat ook veel CO2 op, wat het overschot terugdringt. En als klap op den - duurzame - vuurpijl vangt het fijnstof op wat luchtvervuiling tegengaat!

Ontbossing ontlopen

Wat betreft papier: Als papier niet gerecycled wordt, wordt het nog altijd gemaakt van bomen. Hier worden vaak bossen voor aangelegd of bomen in het oerwoud zijn de klos. Hoe mooi zou het zijn als we bomen konden laten staan, en zo het CO2 overschot beter konden opvangen? Ook hier biedt olifantsgras een oplossing voor: Voor olifantsgras hoeven geen bomen gekapt te worden, en ze nemen nog meer CO2 op ook! Je kunt het gras gewoon planten op braakliggend terrein. Dubbele winst dus, want er wordt ook wat met die grond gedaan. Het gewas groeit veel sneller dan bomen: Het is al binnen een half jaar op de zelfde hoogte als voor de oogst, wat maar liefst 4 meter hoog kan zijn! Ken of heb je nog een stuk braakliggend terrein? Neem contact op met NNRGY crops. Jan-Govert plant daar maar al te graag deze "energieplanten".

Groen plastic

De productie en recycling van plastic is niet milieuvriendelijk. Er komen schadelijke stoffen en CO2 vrij en er zijn eindige grondstoffen voor nodig. En voor  het produceren van "traditioneel" plastic zijn een hoop chemische vloeistoffen nodig. Ta, ta, ta, daaaa! Olifantsgras is weer de redder in nood: Geen gekke chemische stoffen, maar wel (tijdelijke) opslag van CO2!

Geen gans te bekennen

Het gras is niet alleen voor innovatieve plastic-, beton- en papiermakers interessant. Als je het gras zou planten bij Schiphol, werkt het ganzenwerend (ze wagen zich niet tussen de prikkelige en hoge stengels) en geluidsreducerend. Je kunt een hectare olifantsgras zien als een geluidswal, maar dan mooier ;-). Door de hoogte van het gras is het geluid van een opstijgend of neerkomend vliegtuig aanzienlijk minder. Omdat het ook nog eens fijnstoffen opvangt, is het geen probleem meer om bij een vliegveld te wonen.

Nóg meer voordelen?!

Misschien vraag je je af of er een einde komt aan alle prachtige duurzame voordelen van het gras. Het antwoord is hoogstwaarschijnlijk: Neen. Je kunt het dus voor papier, plastic en vliegvelden gebruiken én voor duurzaam beton en als basis voor 3D printen! Andere gewassen moet je vaak drogen voor je ze kunt verwerken tot wat voor product dan ook. Olifantsgras is bij de oogst al droog genoeg. Scheelt energie, tijd en moeite! En omdat het jungle-achtige riet geen pollen heeft, is het hooikoorts-gevoeligen-vriendelijk. Heeft olifantsgras dan nadelen? Nope, want het heeft niet eens onkruidbestrijding, insecticiden, bemesting noch irrigatie nodig. Gekkigheid!

Eerder verschenen blogs over de voordelen van zeewier, hennep en schillen: Wat kun je daar eigenlijk mee? Waarom zijn ze zo duurzaam? Lees het in de blogs! Ken je zelf een duurzaam gewas of andere alternatieve grondstof die de wereld een stuk mooier kan maken? Stuur je suggestie naar redactie@voordewereldvanmorgen.nl

Profile picture for user dine2401@hotmail.com
Dine
Auteur
23-jarige Haarlemse wil het liefst afval, dierproeven en de bio-industrie de wereld uit helpen. Ik ben dagelijks bezig met plantaardig eten en minimalisme en ik ben super gek op hondjes.