Gouden tips van de Wereldprijs jury 

Ook dit jaar beslist een vakjury van duurzame doeners welke inzendingen voor de ASN Bank Wereldprijs 2018 doorgaan naar de finale.
03-10-2018 - door Redactie

De jury van de ASN Bank Wereldprijs bestaat uit duurzame ondernemers en specialisten.  Mensen die alles weten van nieuwe producten, duurzame ketens, arbeidsrechten en klimaatverandering. Leer de jury kennen en ontdek waar ze in het bijzonder op zullen letten bij de beoordeling voor de ASN Bank Wereldprijs.

Algemeen

Ynzo van Zanten - Juryvoorzitter

Ynzo is Choco Evangelist, en daarmee de storyteller, van Tony's Chocolonely. Eerder heeft hij het bedrijf GreenInc opgericht, waarmee hij strategie, communicatie en duurzaamheid heeft gecombineerd en vertaald naar lezingen en workshops.

Als juryvoorzitter legt Ynzo uit wat de functie is van deze competitie: 'De ASN Bank Wereldprijs is voor mij het grote voorbeeld van hoe een grootse visie, gecombineerd met concrete babysteps, kunnen leiden tot de echte verandering waar we naar op zoek zijn in de wereld. Want deze prijs geeft aansprekende en inspirerende mensen nét even dat duwtje in de rug om in actie te kunnen komen of om te kunnen versnellen.'

Ineke van Zanten - Algemeen jurylid

Ineke geeft vanuit Greenwish dagelijks advies over het opzetten van duurzame initiatieven en ondernemingen. Bij het delen van haar kennis en ervaring staat het stimuleren van maatschappelijke innovatie centraal.

Ze zal gaan letten op verschillende dingen: 'Natuurlijk moet het ondernemingsplan goed in elkaar zitten, impact hebben en haalbaar zijn. Maar wat ik ook heel belangrijk vind zijn de mensen die het gaan doen: hun drive en spirit bepalen uiteindelijk of iets een succes wordt.'

Natuur en milieu

Joszi Smeets

Joszi was voorheen directeur van de Youth Food Movement, een nationale jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Vervolgens heeft ze Food Hub opgericht, waarmee ze direct de voedselindustrie probeert te veranderen.

Impact in de breedste zin van het woord is voor Joszi prioriteit: 'Het is anno nu essentieel dat een ondernemer zijn of haar hele keten in beeld heeft en niet slechts goed doet op zijn eigen plek. Waar komt je input vandaan en waar gaat je output naar toe en hoe kun je dit integreren in je bedrijfsmodel? We hebben genoeg spullen op deze planeet, een nieuw product moet dus echt meerwaarde hebben. Ik val niet voor het zoveelste hebbedingetje.'

Jasper Gabrielse

In 2014 stond Jasper van Seepje in de finale van de ASN Bank Wereldprijs. Het briljante idee: natuurlijke was- en reinigingsproducten gemaakt van de Sapindus mukorossi vrucht uit Nepal. Vier jaar later liggen er verschillende soorten Seepjes in de supermarkt, van wasmiddel tot allesreiniger, en is hij jurylid in de categorie natuur en milieu.

Jasper vertelt: 'Voor mij draait de ASN Bank Wereldprijs om uitvoerbare, duurzame en schaalbare plannen met een positieve impact. Dus wat draagt jouw idee bij aan een betere wereld, hoe ga je het aanpakken, nu én in de toekomst? Ik ben benieuwd!'

Mens en samenleving

Marieke Eyskoot

Als duurzame mode en lifestyle-expert, spreker en presentator wilt Marieke bijdragen aan duurzaamheid in het dagelijks leven. Zo is ze consultant voor merken, winkels en bedrijven, en auteur van het boek Dit is een goede gids waarmee ze stijlvol, duurzaam leven op de kaart zet.

Ze zal met name gaan letten op deze drie prunten: 'Ten eerste, is het vernieuwend, draagt het echt iets bij, is het nog zeer nodig, moet het er echt zijn - of is het er eigenlijk al? Ten tweede, heeft het de potentie om op grote schaal impact te maken - zelfs al begint het klein? En tot slot, is het inclusief, is het voor een brede, diverse, grote groep - of maar voor een paar mensen?'

Merel Rumping

Merel stond in 2015 met haar onderneming Legbank in de finale van de ASN Bank Wereldprijs en won de felbegeerde titel! Legbank ontwerpt en maakt protheses voor mensen in lage-inkomenslanden.

Dit jaar zal ze extra gaan letten op creativiteit, duurzaamheid en schaalbaarheid: 'Dus dat het idee geen kopie is van een idee dat al bestaat, dat de innovatie eenvoudig in te zetten is in de huidige én toekomstige context en dat het een zo groot mogelijk aantal mensen bereikt! Daarnaast verwacht ik van de deelnemers dat zij 'getest hebben' of er écht vraag is naar hun product, aan de hand van gesprekken met de doelgroep die het wil gebruiken en/of kopen.'

Klimaatbescherming

Olof van der Gaag

Olof zet zich als directeur van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie in voor meer groene energie in Nederland. Op Energiepodium schrijft hij opiniestukken over het Klimaatakkoord en de energietransitie.

Olof: 'Er wordt misschien wel meer dan ooit gepraat over de aanpak van klimaatverandering. Het is niet meer de vraag of we iets gaan doen, maar wat en hoe snel? Voor mij geldt dus: hoe concreter hoe beter.'

Faiza Oulahsen

Als campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace strijdt Faiza tegen klimaatverandering. Zo kwam ze in 2013 met het Arctic Sunrise schip in het nieuws na een actie tegen een Russisch boorplatform in het Noordpoolgebied. Een kritische denker die niet bang is om haar idealen te verdedigen.

Ideeën met brede impact zijn voor Faiza belangrijk: 'Klimaatverandering is de grootste uitdaging waar de mensheid vandaag de dag voor staat. We kunnen nog het tij keren voordat het te laat is. Daarvoor hebben we ideeën nodig die zoden aan de dijk zetten.'

Pitchen voor de jury

Op zaterdag 6 oktober vindt de trainingsdag plaats waarna de 30 ondernemingen aan de slag gaan met hun businessplan. Deze worden beoordeeld door de jury waarna de top-5 per thema wordt opgesteld. Dan wacht de volgende ronde: Pitchen voor de jury! 

Het is de bedoeling dat de ondernemers een kort & krachtig verhaal vertellen waaruit blijkt dat ze de tips en feedback van de jury ter harte hebben genomen. Om ze op weg te helpen delen we tips over het geven van een overtuigende pitch.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.