Goed geboerd is jong geleerd 

20-05-2014
varken

Kun je diervriendelijk grootschalig boeren, de grond op een natuurlijke manier vruchtbaarder maken en genoeg mooie biologische producten produceren om winst te maken? Joel Salatin is ervan overtuigd dat dit kan. De charismatische boer uit Virginia USA kan het weten, want Time Magazine noemt hem ’s werelds meest innovatieve boer. Hij was in Nederland en sprak met passie en humor op het Food Film Festival 2014 en gaf tips wat wij zelf kunnen doen.

Misschien ken je Joel Salatin al, uit de documentaire Food Inc.? (Tip: Bekijk m hier op Netflix!) De boer maakt een vuist tegen een cultuur die zich alleen lijkt af te vragen hoe we sneller, groter, en goedkoper voedsel kunt produceren, zonder rekening te houden met het ecosysteem. In Virginia runt Salatin een winstgevend agrarisch bedrijf, Polyfacefarm.

Hier houdt hij samen met zijn varkens, koeien, kippen, kalkoenen én konijnen het ecosysteem in balans. Salatin ziet zijn dieren als teamgenoten in plaats van een product of een stuk vlees in wording. Allemaal zijn zij arbeiders op het land, die samen met de boer de grond vruchtbaar houden.

Ploegende varkens

'Vruchtbare grond krijg je doordat herbivoren over de grond lopen en constant van plek veranderen,' daarom verplaatst Salatin dagelijks zijn koeien van wei naar wei zodat ze bovendien verzekerd zijn van een fresh saladbar. In mobiele kippenhokken verplaatst hij zijn kippen naar de plekken waar zijn koeien hebben gegraasd. Daar genieten ze van de insecten in de koeienvlaaien. De kippen voeden op hun beurt de grond weer met hun uitwerpselen en zo kan het gras weer volop groeien.

De varkens rennen vrij in het bos en met hun neus wroeten ze in de grond op zoek naar voedsel. Daardoor ploegen ze ook de grond en blijft het gezond! In de winter verblijven de dieren in een overdekte ruimte. Wanneer de lente arriveert en de dieren weer de wei in kunnen, verbouwt Salatin op de vruchtbare grond waar de dieren hebben gelopen, weer groenten. Geen kunstmest komt er aan te pas!

Kip als huisdier

Salatin’s Polyfacefarm verkoopt de producten van de boerderij alleen lokaal: aan restaurants in de buurt of direct aan de consument. De voedselketen tussen consument en boer is zo een stuk korter en transparanter: je weet waar je voedsel vandaan komt en van wie! Dus vaker direct van de boer kopen! Een van de tips die Salatin ons geeft om meer deel te nemen en bewuster te worden van ons voedselsysteem is om vaker boerderijen in de buurt te bezoeken (op 21 en 22 juni bijvoorbeeld!). Zo zie je met eigen ogen hoe jouw voedsel groeit en bloeit, waar je voedsel vandaan komt en ben je bewuster van wat je eet.

Wat kun jij als consument nog meer doen? Hier wat food for thought van Salatin:

  • Ga de keuken in!
  • Maak tijd om je eigen maaltijden te maken.
  • Koop lokaal onbewerkt voedsel en kook er een heerlijke maaltijd van.
  • Betrek kinderen bij het koken, leer ze over voedsel en geniet van het koken en het eten!
  • Wees bereid om meer te betalen voor lokaal duurzaam geproduceerd  voedsel. “Put your money where your mouth is!,”aldus Salatin. Als jij voor biologisch en diervriendelijk boeren staat, steun dan de boeren die dit doen!
  • Eet wat het seizoen je biedt. Dus koop aardbeien in het aardbeien seizoen.
  • Gooi niets weg! Als er een overschot aan groente is in een seizoen, vries het in, zo kun je het in de winter eten en hoef je geen geïmporteerde groente te kopen.
  • Creëer je eigen voedselsysteem door je eigen voedsel te verbouwen. Desnoods op je balkon in potten en neem een kip als huisdier :) Die eet al je kruimels en overblijfselen op en geeft je weer verse eieren!

Geïnspireerd verlaat ik het Food Film Festival. De volgende dag geef ik wat extra verzorging aan de appelboom op mijn balkon en besluit mijn eigen kruiden te groeien. Maar die kip…ja daar wacht ik nog even mee.