Eten en drinken
Natuur

Gin van onkruid 

Broers Geert en Jan Heyneman struinen Gent af op zoek naar onkruid voor hun eigen gin.
21-04-2017 - door Milou
Geert Heyneman op zoek naar kruiden

Geert Heyneman op zoek naar kruiden voor zijn gin.

Je kon er vorige zomer jaar niet omheen, de comeback van gin (-tonic). Het alcoholische drankje met kruiden en vaak ook zaden, bessen en vruchtenschillen was op de terrassen goed vertegenwoordigd. De vlaamse broers Heyneman maken hun eigen gin, en dat doen ze op een bijzondere manier. Met onkruid uit de stad.

Onkruid plukken in de stad

Broer Geert is stadsecoloog in Gent en weet alles van botanie. Samen met zijn broer Jan, die verantwoordelijk is voor het commerciele gedeelte, brachten ze twee jaar geleden Ginderella op de markt. Een gin gemaakt met onkruid uit de stad, uit Gent om precies te zijn. De gebroeders Heyneman hebben een duidelijke missie. 'De wilde stadsnatuur verwerken in een smaakvol product dat iedereen op een alternatieve manier de vruchten van de stad laat plukken.' Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat de stad - ook al is het onkruid - leeggeplukt wordt. Daarom doen de broers aan het gecontroleerd wildoogsten van onbekende of onbeminde kruiden. Robertskruid, Japanse Duizendknoop en kleine Varkenskers zijn voorbeelden van de (on)kruiden die gebruikt worden in de Ginderella. Overigens maken de broers niet alleen maar gin, zo vertelt broer Jan ons. 'Onze specialiteit is het op maat maken van alcoholische dranken, met kruiden uit de buurt van de opdrachtgever.'

De onkruidenier

Dat de mogelijkheden van onkruid groots zijn bewijzen ook Jonmar en Ronald van De Onkruidenier. De Onkruidenier heeft als doel onkruid een waardevolle betekenis geven door het te verwerken in ons dagelijks leven.  Zo maakten ze bijvoorbeeld van 12 soorten onkruid langs de N247 limonade, de N247 bermbloemenlimonade. Ze initiëren artistieke projecten om onkruid 'uit het verdomhoekje' te halen. En dat is ook waar het Wild Food Cafe mee bezig is. De initiatiefnemers hiervan willen hun kennis over eetbare wilde planten delen middels workshops in een speciaal daarvoor aangelegde tuin. In het bijbehorende cafe kun je terecht voor sapjes en maaltijden met natuurlijk de eetbare wilde planten uit eigen tuin.

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!