Biodiversiteit
Energie
Duurzaam wonen
Eten en drinken

Gft-afval: dit mag wel en niet in de gft-bak 

Zijn theezakjes en koffiepads gft-afval of niet? En hoe zit het met kattengrit, bioplastic en mosselschelpen?
04-10-2019 - door Pien
Groene container aan de rand van de weg

Wat hoort er in de groene container thuis?

Of je het nu op de composthoop thuis gooit of in de biobak: gft-afval leent zich fantastisch voor een tweede leven. In totaal verzamelen Nederlandse gemeenten jaarlijks zo’n 1,4 miljard kilo gft-afval in.

Van dat gft-afval wordt onder andere compost voor de tuinbouw gemaakt. Ook wordt steeds meer gft eerst vergist, waarbij groene energie vrijkomt in de vorm van biogas. Maar volgens de Vereniging Afvalbedrijven gaat de kwaliteit van gft-afval achteruit. En dat betekent minder goede compost. Tijd dus voor een opfriscursus!

Wat in de gft-bak mag

Te veel gekookt? Dan eet je dat natuurlijk de volgende dag als lunch. Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko. Losse thee en gebruikte koffiefilters met koffiedik kan je ook in de gft-bak gooien.

Voor tuin- en snoeiafval geldt: hoe kleiner hoe beter. Bladeren, onkruid en bloemen mag je gewoon in de groene bak gooien. Kun je takken nog met een snoeischaar doorknippen? Dan mag dit ook bij het gft-afval. Potgrond en zand mogen alleen in kleine hoeveelheden bij het gft, omdat een teveel aan zand het composteerproces verstoort. Heb je veel grond, grof snoeiafval of een kerstboom af te voeren? Dan kan je dit naar de milieustraat brengen of laten ophalen. De poepjes van je cavia en konijn mogen trouwens ook bij het gft, inclusief zaagsel.

Dit hoort niet bij het gft (en waar je het wel laat)

Voor de thee- en koffieliefhebbers: theezakjes en koffiepads horen niet bij het gft omdat er vaak plastic in verwerkt is. Ook lucifers, as en kolen uit de barbecue en openhaard en luiers mogen niet in de groene kliko. Deze dingen gooi je allemaal weg bij het restafval. Olie en vetten mogen wel in de gft-bak, met één uitzondering: frituurvet. Dit lever je in bij de milieustraat of een inzamelpunt voor frituurvet zodat het gebruikt kan worden om biobrandstof van te maken.

Ook kattengrit hoort niet bij het gft-afval thuis, zelfs niet als je biologisch afbreekbare kattenbakvulling gebruikt. Het is namelijk niet altijd zeker dat de vulling volledig composteerbaar is. Bovendien kan de poep van je favoriete viervoeter ziektekiemen bevatten die niet in compost terecht mogen komen. Gooi de inhoud van de kattenbak en hondenpoep dus altijd bij het restafval.

Nog twee dingen die niet bij het gft thuishoren: haar van mensen en dieren en invasieve exoten. Haar van mensen en dieren vergaat namelijk niet zo snel, terwijl afvalwerkers een korte doorlooptijd hanteren voor het composteerproces. Invasieve exoten - planten en dieren die niet van nature in Nederland voorkomen en schadelijk zijn voor onze natuur - kunnen via compost verder verspreid raken. Beiden gooi je dus beter bij het restafval.

Kat in kattenbak  Hoe lief je kat ook is, de inhoud van de kattenbak hoort altijd bij het restafval. Foto: Tom Thai via Flickr.

Bioplastic: wel of niet bij het gft-afval?

Bioplastic wint de laatste jaren aan populariteit, bijvoorbeeld als wikkel om tijdschriften en als verpakking van groente en fruit. Bioplastic wordt gemaakt uit natuurlijke materialen zoals mais en suikerriet. Allemaal biologisch afbreekbaar.

Volgens de afvalverwerkers kan bioplastic niet bij het gft-afval omdat het niet snel genoeg composteerd. Maar recent onderzoek van Wageningen University & Research spreekt dit tegen. Uit hun onderzoek blijkt dat bioplastics met het kiemplantlogo binnen 11 dagen zijn gecomposteerd.

In het onderzoek zijn negen producten van verschillende fabrikanten meegenomen, bestaande uit GFT-inzamelzakken, plantenpotten, theezakjes, koffiepads, koffiecapsules en fruitetiketten. De afvalverwerkers zijn het hier overigens niet eens met de conclusie, zij geven aan dat het onderzoek niet representatief genoeg is.

Afbreekbaar is niet altijd GFT

In 2021 en 2022 kunnen we er nog niet vanaf: de mondkapjes. Een mooie innovatie tussen alle wegwerpmeuk is het biologisch afbreekbare mondkapje van Marie Bee Bloom. Deze heeft bloemenzaadjes en is afbreekbaar. Maar een besmet mondkapje in het GFT gooien is natuurlijk geen goed idee. Stop hem in plaats daarvan in je eigen tuin of bloempot. En... kies waar mogelijk voor een herbruikbaar exemplaar! 

Toch nog twijfels?

Op de website van Milieucentraal vind je een volledig overzicht van wat er bij het gft mag en wat niet. En met de handige Afvalscheidingswijzer vind je de juiste bak voor al je afval.

Meer over afval scheiden

Profile picture for user Pien van der Steen
Pien
Auteur
Freelance contentmaker, boomknuffelaar en dierengek. Wordt blij van verdwalen in de natuur, vegan koken en slimme ideeën die de wereld een stukje groener maken.