Gerard woont in het eerste tiny house straatje van Nederland 

Zou jij in een straatje met tiny houses willen wonen? Wij wel! We vroegen een van de bewoners hoe het tot nu toe bevalt.
31-07-2017

Het tiny house straatje in Hardegarijp

Gerard Dijkstra is mede-eigenaar van Mill Home, een bedrijf dat energie neutrale tiny houses bouwt. Sinds een aantal weken woont hij in het allereerste tiny house straatje van Nederland. Dat straatje ligt in Hardegarijp (Friesland) en we vroegen hem hoe dat tot nu toe bevalt.

Een eigen huisje

Sinds juni 2017 woont Gerard in het allereerste tiny house straatje van Nederland. Zijn kleine paleisje bevalt hem goed:

“Het is zoveel ruimer dan ik had verwacht! Het is een heerlijk gevoel van ruimte als ik binnen zit. Dat komt denk ik door de hoogte van het huisje. Deze is vier meter hoog en helemaal open tot de nok. Alles in het huisje is gemaakt van natuurlijke materialen. De binnenkant is bijvoorbeeld volledig van berkenhout gemaakt en de vloer is van kurk. Verder heb ik een aantal mooie groene planten gekocht die het huisje een fijne sfeer geven. Kortom: ik ben helemaal gelukkig met mijn eigen vrijstaande huis(je)!”

tiny house straatje Hardegarijp

Een dak onder de zon

Wij waren natuurlijk erg benieuwd waarom Gerard zo graag in een tiny house wilde wonen. Hij vertelde ons dat daar meerdere redenen voor zijn:

“Allereerst houd ik van rust en eenvoud. Ik vind het fijn om weinig spullen te hebben. Ik hecht namelijk veel meer waarde aan ervaringen dan aan bezit. Hierdoor past een tiny house perfect bij mij. Alles wat ik nu in mijn tiny house heb is écht nuttig en gebruik ik ook veel.”

“Mijn dak ligt vol met 48 zonnepanelen. Daarmee genereer ik meer energie dan ik gebruik. Zo zorg ik er voor dat de kinderen van mijn kleinkinderen ook nog een mooie toekomst hebben hier op aarde.  Alles in dit huisje is elektrisch. Verder kon ik voor dit kleine huisje een Groene Hypotheek krijgen, waardoor ik in de maand maar ongeveer 350 euro kwijt ben aan vaste lasten. Hierdoor kan ik parttime werken en heb ik ruimte genoeg voor andere dingen.”

Een tiny house straatje

Het huisje van Gerard staat samen met vier andere tiny houses in Hardegarijp. We vroegen hem naar de andere bewoners:

“De groep is heel gemêleerd. Mirjam is 46 jaar en komt uit Leeuwarden. Zij werkt in de zorg. Suah is 24 jaar en is de eigenaresse van de dierenwinkel Pets & Co in Hardegarijp. Samen met haar papegaai woont ze in haar nieuwe stulpje. Ik woon in het midden en naast mij woont Wiebe Jan. Hij is 30 jaar en komt uit Leeuwarden. Hij is timmerman, dus voor alle klusjes rondom de kleine huisjes is hij de aangewezen man. Tot slot is er Peter. Hij is 58 jaar en hij werkt in Dokkum voor de gemeente.”

“De sfeer is heel goed! We hebben veel contact met elkaar. Dat gaat nu nog vooral over praktische zaken zoals de gezamenlijke rekeningen, internet en de buurtbarbecue. We zijn geen community, maar zeker wel meer dan alleen buren. Een goede buur is beter dan een verre vriend zeggen ze dan toch?”

Tiny toekomst

Wij worden best een beetje jaloers als we horen over dit geweldige straatje. Als het aan Gerard ligt gaan we in de toekomst gelukkig nog veel meer van dit soort tiny straatjes zien:

“Ik geloof echt dat er meer mensen gaan genieten van het kleine wonen in een tiny house. Wij zijn in ieder geval super blij met ons straatje. We denken ook echt dat er in de toekomst nog meer tiny house straatjes komen. Voor ons eigen straatje hoop ik dat we over een tijdje ook een elektrische auto gaan delen die we opladen met energie van onze eigen daken. Hoe gaaf zou dat zijn?"

Wil jij meer weten? Klik dan hier voor de site van Mill Home, dat is de bouwer van het tiny house straatje. Wil je meer lezen over tiny houses? Klik dan hier voor een stuk over waar je moet beginnen als je over een tiny house dagdroomt.