Sociaal

Generatiewonen is het wonen van de toekomst 

Samenwonen met je familie op een boerenerf
17-09-2016
Anne en haar nichtje plukken samen bloemen op het boerenerf

Anne Leeflang en haar nichtje

Anne Leeflang woont samen met haar ouders en zus op het erf van een oude boerderij in de Achterhoek. Vanuit de Randstad verhuisde de familie en doopte het project ‘Generatiewonen’. Op het terrein willen ze ook een kruiden- en voedselbos maken.

Ruimte voor het collectief

Acht jaar was Anne Leeflang toen ze met haar ouders voor het eerst een bejaardentehuis bezocht. Vreselijk vond ze het. “Later komen jullie bij mij wonen”, zei ze tegen haar ouders. Nu ruim 20 jaar later, na een studie sociale veranderkunde, is die gedachte werkelijkheid geworden. In het Achterhoekse Geesteren bewoont ze samen met haar ouders, zus, zwager en twee nichtjes sinds een jaar het erf van een oude boerderij.

Zelf woont Leeflang in een verbouwde schuur en haar zus en ouders in het voor- en achterhuis van de boerderij. Ze noemen het project ‘Generatiewonen’. “Tijdens mijn studie sociale veranderkunde ben ik mij gaan verdiepen in sociale systemen. Na het tijdperk van het hyper individualisme geloof ik dat er meer ruimte komt voor het collectief; samen leven en wonen.” Leven in verbinding en meer delen.

Van 3 steden naar 1 boerenerf

Het duurde drie jaar voordat de familie een geschikt stuk grond met drie huizen had gevonden. Oorspronkelijk woonden ze in Den Haag, Scheveningen en Amsterdam. “Mijn zus wilde haar twee kinderen meer ruimte bieden en dat was in Amsterdam niet mogelijk. Voor haar kwam dit plan precies op het juiste moment.” De reacties uit de omgeving zijn wisselend. “Vrienden uit de Randstad reageerden verbaasd. Ga je bij je ouders intrekken? Hier in de omgeving is het veel gebruikelijker om heel dichtbij je familie te wonen.”

Meer dan Tante Anne

Communicatie is heel erg belangrijk, zegt Anne. “We hebben vaak elke maand een familieberaadoverleg, waarin we alles bespreken. Ik merkte bijvoorbeeld dat er alleen nog maar over praktische dingen werd gepraat en miste de verdieping,  die ik normaal wel had wanneer ik bij mijn ouders op bezoek kwam.” De relatie wordt anders. “Mijn zus heeft twee kinderen en daar ben ik gek op. Ik was daardoor bijna alleen nog maar bezig met oppassen, maar ik ben natuurlijk nog meer dan alleen ‘tante Anne’.”

Anne zit namelijk niet stil. Ze studeert in september ook nog af als herborist en werd opgenomen in de Duurzame Jonge 100. Ze wil op het terrein rond haar huis een voedsel- en kruidenbos ontwikkelen en een centrum voor natuur, gezondheid en zingeving. “Hier kunnen mensen diversiteit en natuur ervaren en kruiden en voedsel plukken.”

Fête de la Nature

Ook is ze projectleider bij Fête de la Nature, het grootste natuurfestival van Nederland. Iedereen in Nederland kan tijdens Fête de la Nature een feestelijke evenementen in de natuur organiseren: van een speurtocht naar kevers in het bos, tot een marathon voor het behoud van de bever of een snelcursus natuurfotografie.

Onder anderen Prinses Irene zet zich in voor deze stichting. “Iedere dag zie je beelden op televisie van klimaatverandering en natuurrampen. Dit geeft een machteloos gevoel. Door Fête de la Nature kunnen mensen zelf dichtbij huis iets doen voor en met de natuur, vieren wat er wel is vanuit positiviteit.”

Zonnige toekomst

Anne woont nu sinds een jaar samen met haar ouders en zus en dat bevalt goed. “Ik zie de toekomst erg zonnig in. Het is fantastisch om thuis achter mijn computer te zitten, terwijl mijn nichtje van drie gezellig langskomt en mijn kat gaat aaien. Daar geniet ik intens van.”