Sociaal

Geluk kun je leren 

Iedereen wil gelukkig zijn. Maar dat geluk is er niet 1,2,3. Gelukkig kun je het leren.
15-10-2016
Een koffer vol geluk met het briefje: You Can Do It

Geluk ligt voor het oprapen. Foto: Susanne Eskens

Op VDWVM kijken we graag naar hoe we beter kunnen zorgen voor elkaar en de wereld. Maar die Wereld van Morgen begint natuurlijk bij jezelf. Als jij je goed voelt, is het veel makkelijker goed te doen. Gelukkig kun je geluk gewoon leren!

Geluk in een koffer

We leren zoveel op school, maar niet hoe we moeten leven. Daarom is er tegenwoordig speciaal voor kinderen van groep 3 tot 7 de Gelukskoffer. De mensen van de Gelukskoffer willen kinderen helpen zich te ontwikkelen en ze zelfredzamer te maken. Als kinderen zich beter voelen over zichzelf, kunnen ze het verschil maken. Bij de Gelukskoffer noemen ze het lespakket ook wel ‘een koffer vol blije bagage‘. Wie wil dat nou niet!

In 7 lessen leren kinderen alles over hun eigen wijsheid, de kracht van gedachten en het doorgeven van geluk. De jongste kinderen krijgen les van de Geluksprofessor, de oudere groepers leren hoe ze zelf een Geluksprofessor worden. Inmiddels hebben al 18.000 kinderen in heel Nederland gelukslessen gehad.

Jong geleerd, Oud gedaan

Vooral bij tieners komen alle belangrijke levensvragen in razend tempo voorbij. Ook leren omgaan met misère hoort namelijk bij het leven. Niemand is alleen maar gelukkig. Toch is het fijn als je weet wat voor jou belangrijk is om gelukkig te zijn. Ap Dijksterhuis, hoogleraar Sociale psychologie, riep vorig jaar nog op om Geluk onderdeel te maken van de schoollessen.

Jacqueline Boerefijn, docente Biologie ontwikkelde in 2007 al een lesmethode voor het middelbaar onderwijs die gebaseerd is op uitgangspunten uit de positieve psychologie. Het lesmateriaal is gratis te downloaden op de website van de stichting Lessen in Geluk.

Het is nooit te laat voor Geluk

Ben je al lang de scholierenleeftijd voorbij? Niet getreurd. Action for Happiness biedt iedereen een lesje geluk. Het oorspronkelijk Britse programma wordt ondersteunt wordt door vooraanstaande wetenschappers als Professor Richard Layard en Alain de Botton, en heeft de Dalai Lama als beschermheer. 

De cursus bestaat uit 8 lessen waarin je zelf gaat onderzoeken wat voor jou belangrijk is en waar jij gelukkig van wordt. Want dat is voor iedereen anders. En je leert handige tools die je dagelijks kunt gebruiken om geluk de wereld in te krijgen. Het lesmateriaal is niet gebonden aan religie of politiek. 

Het programma is op donatiebasis. Er is wel een richtprijs. Kun je meer betalen, dan worden ze daar heel blij van. Zo kunnen mensen die het minder breed hebben ook meedoen.

Een klein lesje geluk

Voordat je keihard aan de slag gaat met gelukkig zijn, willen we je hier alvast een klein lesje aanbieden.

Gelukkig zijn betekent niet per se dat alles koek en ei is, je leven fantastisch moet zijn, of dat je altijd blij bent. In de wetenschap wordt geluk dan ook vaak gedefinieerd als ‘tevreden zijn met wat er is’. Een stukje acceptatie dus. Want perfectie, dat bestaat niet.

Daarom doe je het dus altijd goed. Gelukkig maar!