Energie
Geldzaken
Lifestyle
Duurzaam wonen

Geld besparen met duurzaam douchen 

Van groot tot klein, met deze ingrepen maak je je badkamer duurzaam en bespaar je direct geld.
22-03-2018 - door Redactie
duurzaam douchen met deze ingrepen

Foto: Seth Doyle

We volgen Martijn en Wouter bij hun grootse klus-avontuur. Ze kochten een oude bovenwoning in Den Haag en toveren dit langzaam om tot duurzaam paleis. In de vorige blog isoleerden ze hun woning en brachten hun maandlasten terug van 190 naar 50 euro. In deel 2, een badkamer die warmte terugwint en alles over hoe je zonder eigen dak energie kunt opwekken.

Een duurzame badkamer

Als je doucht stroomt alle warmte door ’t afvoerputje het riool in. Hartstikke zonde, dus toen Wouter & Martijn een nieuwe badkamer bouwden, moest dat anders. Onder de vloer lieten ze een warmteterugwin-unit (WTW) plaatsen. Dit apparaat gebruikt de warmte van het weglopende douchewater om koud leidingwater voor te verwarmen. Slim! Het water wordt niet vermengd, maar doordat het leidingwater extra verwarmd wordt hoeft de CV-ketel minder hard te werken. En dat scheelt gas, CO2 én geld.

'Het apparaat kost nog geen vierhonderd euro en vergt geen onderhoud of energie, na aanschaf levert het jaar in, jaar uit gratis warmte.' Martijn vertelt lachend dat de installateur het nog nooit gezien had, 'maar de installatie was een peulenschil'.

badkamer

De verbouwde badkamer van Wouter en Martijn.

Waterbesparende douchekop

Een makkelijke stap die geld en gas bespaart is het monteren van een waterbesparende douchekop. Als je minder water verbruikt, hoef je ook minder op te warmen en ben je dus goedkoper uit! Doordat er op een slimme manier lucht wordt bijgemengd bespaar je zonder dat je aan comfort inlevert. Ze zijn al verkrijgbaar (met meerdere standen!) voor 15,- . Onder andere Slimwoner verkoopt zulke douchekoppen. Maar ook merken als Grohe bieden ze aan.

Als je weet dat je energiezuiniger doucht is de verleiding om een minuutje langer te blijven staan wellicht wat groter. Maar gelukkig werkt het ook andersom. Door je gedrag aan te passen kun je fors besparen, en omdat je niets hoeft te investeren verdien je geld vanaf de eerste dag!

Zonnepanelen zonder eigen dak

'Ons dak is heel geschikt voor zonnepanelen' vertelt Martijn. 'Maar met zes panelen van ons en acht van de benedenburen ligt het dak vol. Om qua elektriciteit alles zelf op te wekken kwamen we drie panelen tekort'. Die hebben ze via een postcoderoos-project aangeschaft. Dat werkt heel eenvoudig. Als er een project bij jou in de buurt is (in een roos van postcodes) kun je daar panelen kopen. Je energiemaatschappij verrekent de opbrengst van die panelen alsof ze op je eigen dak liggen. Dus ook al huur je, heb je een schaduwdak of een VVE die niet wil; dit kan altijd. Kijk voor meer informatie eens bij de handige links hieronder.

zonnepanelen

De zonnepanelen op het dak van Martijn en Wouter.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.