Geitenwollen sokken: klopt dat imago nog wel? 

Wol blijkt een grote negatieve impact op het milieu te maken. Zit de geitenwollensokkendrager verkeerd?
22-12-2015
Foto: Paul White, Flickr, CC BY 2.0

Foto: Paul White, Flickr, CC BY 2.0

Citaat uit de Dikke Van Dale: ‚Gei·ten·wol·len (bijvoeglijk naamwoord): van geitenwol: geitenwollen sokken als kenmerk van wereldvreemde, linkse idealisten.’ 

Zelfs de dikke Van Dale liegt er niet om: mensen die sokken van geitenwol dragen hebben kennelijk allemaal een idealistische inborst. Ze hebben de missie om de wereld verbeteren en zijn tevens een beetje vreemd. Maar klopt dat imago wel? Volgens  recent onderzoek van Milieu Centraal blijkt namelijk dat geitenwol helemaal niet zo goed is voor het milieu. Sterker nog: wol is één van de materialen die de grooste negative impact op het milieu heeft. Wij zochten voor je uit of het imago nog wel klopt, en zo nee: hoe we het anders in kunnen vullen.

Broeikas knallers

“Allereerst klopt de term geitenwollensok niet” zegt Vera Dalm, directeur van Milieu Centraal. “Het gaat natuurlijk vooral om het imago van het woord, maar geiten hebben een vacht van haren en het is veel te kostbaar om daar wol van te maken. Er zijn wel mensen met geitenharen kledingstukken, maar de wol die het meest wordt gebruikt, is toch echt die van alpaca’s en schapen.” Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat het productieproces van wol een gigantische impact heeft op het milieu. Deze wollige viervoeters nemen niet alleen veel ruimte in maar laten ook nog de hele dag door boeren en scheten. Dat klinkt niet alleen onfris, dat is het ook. Al blatend zijn deze beestjes namelijk verantwoordelijk voor de uitstoot van veel methaangas. Methaan is een sterker broeigas dan CO2. Ter vergelijking: 1 kilo methaan heeft hetzelfde effect als 28 kilo CO2. Al die schapen en geiten dragen dus direct bij aan de opwarming van de aarde. Als dat zo door gaat hebben we in de toekomst misschien wel helemaal geen wollen sokken meer nodig.

Nooit meer wol kopen?

Als je de infographic op de site van Milieu Centraal ziet, vraag je je af of je ooit nog iets van wol zou moeten kopen. Zo heeft de wol niet alleen negatieve invloed op de opwarming van de aarde, maar ook op landverbruik, waterverbruik, bestrijdingsmiddelen en dierenwelzijn. Daarmee scoort het bijna net zo slecht als zijde.“Je kunt best wol blijven kopen, zolang je maar op de kwaliteit let. Veel mannen kopen bijvoorbeeld jaarlijks een nieuw pak. In dat pak zit veel wol verwerkt omdat het warmer is, beter zit en bovendien mooier is. Zo’n pak gaat vaak jaren mee. Het wordt een ander verhaal als je elk seizoen een gezellig wollen vestje koopt dat vervolgens nooit meer draagt”, aldus Vera Dalm.

“De truc zit hem in hoe lang je er mee doet. Het schijnen trouwens ook vooral vrouwen te zijn die kort met kledingstukken doen. Daar mogen we best iets meer op letten.”

Helaas is het niet van kleding bekend hoe lang je er mee moet doen voor je een omslagpunt bereikt hebt. Bij een wasmachine kan je uitrekenen hoe lang je er mee moet doen voor die zichzelf heeft terugverdiend.  “Het is vooral je gezonde verstand gebruiken. Als je iets van kwaliteit koopt, kan je er jaren mee doen. Mocht het dan na al die jaren toch versleten zijn kan je het in de textielcontainer doen zodat het hergebruikt kan worden”, zegt Vera Dalm. Je kunt dus prima wol blijven kopen, als je maar let op de kwaliteit. Naast kwaliteit kan je beter voor biologische wol kiezen. Hierbij heb je de garantie dat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en de schapen een goed leven hebben.

De duurzame kledingkast

Nu is misschien niet iedereen even fanatiek in de kledingkast, toch is bijna iedereen wel nieuwsgierig hoe een duurzame kledingkast er van binnen uit ziet. Mocht je jouw kast onder de loep willen nemen, zijn hier een aantal zaken om rekening mee te houden:

Keurmerken: er zijn diverse keurmerken die inzicht geven in de grondstoffen, milieu eisen en sociale eisen bij het produceren van jouw kledingstukken. Zo kan je zien hoe hoog jouw lievelingstrui scoort op alle vlakken. De keurmerk-wijzer vind je hier.

Eerlijke kleding: als je graag nieuwe kleding wilt kopen kun je investeren in eerlijke kleding. Die zijn natuurlijk een stuk duurder, maar zitten een stuk lekkerder als je weet dan mens, dier en de natuur er betere omstandigheden voor terugkrijgen. Kijk bijvoorbeeld eens bij People Tree of De Groene Knoop.

Gebruiksduur: bij het kopen van duurzame kleding is het belangrijk te letten op de kwaliteit. Hoe langer jouw lievelingstrui mee gaat, hoe duurzamer hij wordt. Zo kan een geitenwollen trui misschien wel zo lang mee gaan dat hij uiteindelijk beter voor het milieu is dan een trui van polyester.

Wassen: door je kleding zo min mogelijk te wassen (op lage temperaturen) en het aan de lijn te drogen bespaar je een hoop energie en gaat je kleding bovendien langer mee. Bovendien kan je het beste wassen met ‘groen wasmiddel’ zoals bijvoorbeeld Seepje of Ecologisch wasmiddel.

Tweedehands: waarom zou je nog nieuwe dingen kopen als er al zoveel moois in de wereld is? Uiteraard kan je een hoop mooie items scoren bij kringloopwinkels, maar voor de groene fashionistas is er kledingbibliotheek LENA. Hier kan je met een abonnement de mooiste modepareltjes lenen. Nog een mooie tip komt van Vera Dalm.

“Ik koop mijn kleding zelf graag bij tweedehandswinkels in ’t Gooi en Amsterdam Zuid. De spullen die daar worden gebracht komen niet van duurzame dames. Ik vond er eens schoenen met witte zolen die zichtbaar nog nooit waren gedragen. Door die items te kopen gaan ze toch nog langer mee.”

Ruilen: van ruilen komt huilen gaat gelukkig niet altijd op. Organiseer eens een ruilmiddag met vrienden en vriendinnen. De kans is groot dat dat kledingstuk dat jij allang niet meer draagt bij iemand anders beter tot zijn recht komt. En wie weet heeft iemand anders nog een mooie aanwinst voor jou. 

Kledingcontainer: heb je kledingstukken die je écht niet meer gaat dragen? Breng ze dan langs een kledingcontainer. Kleding inzamelen is goed voor het milieu, hier kunnen ze weer nieuwe kledingstukken en andere producten van maken. Dat scheelt weer nieuwe grondstoffen, afval en gasuitstoot.

Woldoeners

Er zijn verschillende initiatieven en bedrijven die zich bezig houden met prachtige projecten die met wol de wereld een stukje mooier willen maken. We kozen er vier uit om te introduceren:- ‚Granny’s Finest' is een sociale onderneming die handwerkclubs voor ouderen organiseert. Door samen hun hobby uit te oefenen voorkomen ze eenzaamheid. De producten zoals mutsen, sjaals en handschoenen worden door jonge talenten ontworpen, waardoor jong en oud van elkaar kunnen leren. Zij kiezen hun wol met zorg uit en maken de producten zo dat ze jaren mee gaan. Hierdoor is hun kleding niet alleen sociaal maar ook duurzaam.

- ‚Geitenwollenshirts’ is een kledingmerk dat vindt dat het geitenwollensokken imago wel wat mag modern opgefrist. “ Geitenwol wordt vaak gekoppeld aan suffe ecolovers. Wij willen dat imago met humor ombuigen naar iets positiefs”, vertelt Abigail Bakker van Geitenwollenshirts.  “Mensen denken vaak dat het echt geitenwol is, maar we leggen dan uit dat het over het imago gaat en dat al onze producten worden gemaakt van eerlijk en organisch katoen.”

- ‚Wintervacht’ is een kledingmerk van twee jonge Nederlandse ontwerpers. Zij recyclen allerlei oude wollen dekens en gordijnen tot de meest prachtige jassen en kledingstukken. Het idee is ontstaan toen één van de ontwerpers in tijdje in een huis zonder verwarming woonde. Elke nacht sliep zij onder drie zware wollen dekens. Toen zij de opdracht kreeg om een jas te ontwerpen besloot ze één van haar dekens nieuw leven in te blazen. Et voila: Wintervacht was geboren.

- ‚Wool2' wordt collectie van duurzame mode gemaakt van oude wollen truien, gemaakt door Creative City Lab. Het doel is om het grote kledingverbruik in Nederland te reduceren en te laten zien dat het mogelijk is om hoogwaarde kledingstukken en mode uit oud materiaal te halen. Op dit moment loopt er een crowdfunding-actie om deze nieuwe producten te realiseren.

Wollen  Warmetruiendag 2016

Dat de materiaalkeuze een impact heeft op de wereld om ons heen moge duidelijk zijn. Maar we kunnen met het dragen van de juiste kleding ook direct een hoop energieverspilling te lijf gaan. Door ons goed en warm aan te kleden kunnen we de verwarming zo laag mogelijk houden. Jaarlijks heeft de Warmetruiendag een campagne om hier aandacht voor te vragen.

“De boodschap is simpel: samen gaan we energieverspilling te lijf! Op 5 februari 2016 zetten we de verwarming een of meer graden lager en besparen zo samen 6% energie en 6% CO2 per graad”

“De afgelopen 10 jaar is de campagne uitgegroeid tot een nationale actiedag vol aanstekelijke energiebesparing-acties, VIP-selfies en warme truien", aldus Nathalie van Loon, projectleider van de Greenchoice Warmetruiendag.  Inmiddels doen jaarlijks 200.000 mensen thuis, en veel bedrijven en instellingen actief mee en bereiken we miljoenen anderen die erover horen.”

Hopelijk doen al deze mensen ook na deze warmetruiendag de verwarming een graadje lager. “Wat ons betreft is het elke dag ‘Warmetruiendag” zegt Nathalie van Loon. “De trui is voor ons een symbool dat staat voor het 'zelf doen', voor zelf hyperlokaal het wereldwijde klimaatprobleem te lijf gaan.”

Geitenwollensokken drager anno 2016

De conclusie van alle bovenstaande informatie is volgens ons dat de term geitenwollensokkendrager oubollig klinkt, maar eigenlijk nog springlevend is. Het imago mag wel wat worden opgefrist, en iedereen kan met al deze duurzame projecten, tips en trucjes een geitenwollensokkendrager worden. 

 “De geitenwollensokkendrager anno 2016 kan iedereen zijn: van ongelooflijke hipsters tot oude hippies, en alles wat daar tussen zit”, zegt Vera Dalm, “Mensen die bewust hun kleding uitzoeken en er lang mee doen, die krijgen op het einde gelijk.”