Eten en drinken

Geen vlees op het menu 

Zero, noppes, nada! Want van 8 tot en met 14 maart is het de Nationale Week Zonder Vlees.
09-03-2020 - door Milou
Neem eens een vegaburger!

Neem eens een vegaburger!

7 maanden douchewater, 111 kilometer auto rijden en 1 blije kip. Dat is wat wij per persoon besparen door een week geen vlees te eten. Doe je ook mee met de Nationale Week Zonder Vlees? De week is een initiatief van Isabel Boerdam - oprichter van De Hippe Vegetariër.  Tot nu toe doen al 21.000 deelnemers mee. Sluit jij aan? 

Verborgen impact

Wist je dat vlees op nummer 2 staat van de impact top 10? (op nr.1 staat spullen en wonen staat op 3). De meeste impact zit verborgen in de productie van het veevoer. Er is veel water voor nodig, het tast de bodem aan en er vindt op grote schaal ontbossing plaats om ruimte te maken voor het verbouwen van dat veevoer. Tot slot bevatten de boeren en scheten van de dieren een krachtig broeikasgas: methaan. De initiatiefnemers van deze week vinden dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is. Ze willen een flexitarisch eetpatroon promoten, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten. 'Proberen en proeven is geloven. Want vegetarisch eten is niet saai, smakeloos of ingewikkeld.'. De ambassadeurs Sophie Hilbrand, Jort Kelder,Zusjes de Witte, Sanne Vogel, Kasper van Kooten en Guido Weijers onderschrijven dit. 

Op de site van Week Zonder Vlees vind je allerlei heerlijke recepten zónder vlees. 

Je hoeft dus niet ineens veganist te worden. "Iedereen moet eten wat bij hem of haar past en bepalen wat haalbaar is. Kortom: iedereen maakt zijn eigen ‘regels’. Wij zijn er om jou te inspireren en motiveren en denken dat wij met het programma, zoals dat we dat hebben samengesteld, jou makkelijk een week kunnen overtuigen om vis óók te laten staan deze week", vertelt Isabel hierover.

33.000 blije kippen

Het is heel goed voor moeder aarde om je vleesinname te verminderen, en voor deze week even helemaal te schrappen! Het team van Voor de Wereld van Morgen doet samen met alle collega's van ASN Bank ook mee. Op de website van het initiatief kun je je als deelnemer aanmelden. Je ontvangt dan het digitale Week Zonder Vlees-magazine. Hierin staat inspiratie om 7 dagen te genieten, met allerlei recepten en leuke groenteweetjes. 'Een kickstartpakket voor jouw week zonder vlees!'. Oh en als je je inschrijft dan telt ook de teller op de website lekker door. Op dit moment doen al 21.000 mensen mee. Goed voor een besparing van meer dan 2.125.141 liter water, 1.662.239 km autorijden en 16.202 kilo dierenvlees. Hoewel deze getallen natuurlijk niet voor élk stukje vlees gelden, zo legt deze boer uit. Goed bezig allemaal!

Foto: Week zonder vlees

Vegetarische restaurantweek

Onderdeel van de Nationale Week Zonder Vlees is normaal gesproken de Vegetarische Restaurantweek. Heerlijk vegetarisch eten doe je namelijk niet alleen thuis, zeker ook buiten de deur! In verband met Corona is deze dit jaar verplaatst naar oktober 2021. Zoals te lezen op de website laten de chefs van de deelnemende restaurants je zien, proeven en ervaren hoe fantastisch de groentekeuken kan smaken. "In oktober 2021 organiseren wij een vernieuwde versie van de Vegetarische Restaurantweek. Meer informatie volgt snel. Hou de pagina van de Vegetarische Restaurantweek in de gaten voor updates en laat je inspireren om fantastisch vegetarisch uit eten te gaan in Nederland".

Ben je op zoek naar meer food-inspiratie voor de week? Die hebben we voor je! Heb je dé streetsnack van 2019 al geproefd, een broodje Knakwortel it is! Een bezoekje aan een van deze vegan restaurants is overigens ook een goed idee. 

 

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!